Prevare platnim karticama

Od početka godine policija Srbije je zaplenila nekoliko stotina lažnih platnih kartica spremnih za zloupotrebu. Najčešći uzrok prevara je ipak naša nepažnja. B92 je zato istraživao gde nam sve prete prevare i kako da se zaštitimo od mogućih malverzacija sa platnim karticama.

U 2006. godini zabeleženo je 180 slučajeva prevare sa „plastičnim novcem“.
U 2006. godini zabeleženo je 180 slučajeva prevare sa „plastičnim novcem“.

U nedeljnoj nabavci, restoranu, kafiću ili na bankomatu, svaki put kad koristite karticu postajete potencijalne žrtve prevare. Često je reč o takozvanom „skimovanju“. Uz pomoć čitača kartica koje imaju trgovci, kelneri ili koji se ugrađuju u bankomate, kriminalci preuzimaju podatke sa magnetnog zapisa na vašoj kartici. Takav čitač kartica tzv. „skimer“ može potom staviti sve vaše podatke na novu karticu.

Vladimir Urošević iz Uprave kriminalističke policije kaže da je, kad date svoju karticu za plaćanje u restoranu na primer, dovoljno da konobar ima skimer. „Taj uređaj može biti malih dimenzija, mogu ga doneti u torbici ili čak zašiti na odelo. On provuče karticu kroz regularan terminal, ali ako je provuče i kroz skimer, za samo jedan  sekund preuzima sve vaše podatke. On vam donosi posle fiskalni ralun i karticu, a vi pošto niste gledali proces ne znate i ne sumnjate ništa dok posle nekoliko dana ili meseci ne shvatite da vam nedostaje novac“ upozorava Urošević.

Zato je neophodno da svoju karticu nikada ne ispuštate iz vida. Zamolite konobara ili trgovca da karticu provuče kroz terminal pred vama, ako to već sami ne rade.

„Mi imamo praksu provlačenja kartice pored gosta, zahvaljujući mobilnom POS terminalu. Time želimo da zaštitimo i klijenta i nas kao kuću, da ne bi došlo do greške ili eventualne zloupotrebe kartice“, kaže Aleksandra Čupić menadžer restorana Opera.

Jedan od načina zaštite od prevara su nove kartice sa čipom.

Skimer na bankomatu.
Skimer na bankomatu.

Magnetna pista koja se nalazi na starim karticama je tehnologija koju su određene kriminalne grupe provalile i takve kartice se mogu reprodukovati. To nije slučaj sa čipom. Taj sistem zaštite do sada nije probijen i klijenti mogu biti mirni u smislu čipa, odnosno mikro procesora koji se nalazi na kartici“, tvrdi Sejad Šehić direktor odeljenja za platne kartice Inteza banke.

Sagovornici na kraju podsećaju da su zloupotrebe kartica najčešće izazvane nepažnjom korisnika, a da je posebno važno zadržati tajnost svog PIN kod-a jer je on potreban kriminalcima koji često instaliraju i mini kamere u bankomate ili snimaju "preko leđa" da bi videli uneti broj.

Zbog toga bankari opominju da je potrebno zakloniti tastaturu rukom kada ukucavate svoj PIN kod. „Nikada ne zapisujte taj broj na kartici ili papiriću i ne ukucavajte ga u mobilni telefon. Pogledajte dobro i bankomat i šta je u njegovoj blizini. Ne prihvatajte pomoć slučajnih prolaznika ni kada vam se zaglavi kartica“, upozoravaju oni.