Analiza

Evro na mukama, šta ga tišti

Najnovije ankete biračkog tela na izborima za francuskog predsednika nastavljaju da beleže prilično povišene procente za Le Pen, a isto tako i razlika između prinosa nemačkih i francuskih obveznica ostaje na tom nivou, kod 10-godišnjih obveznica je oko 80 baznih poena.

Analiza subota 25.02. 09:01 Komentara: 4

Hteli su da budu "američkiji" - hteli su sve i odmah

Kada govore o uzrocima pada Dojče banke, mnoštvo analitičara ističe kako uzrok treba tražiti u nameri nemačke banke da postane "američkija" od američkih želeći previše i prebrzo. Unazad godinu dana Dojče banka ne silazi s naslovnih strana. Razlog po pravilu nije njeno dobro poslovanje, već plaćanje kazni zbog nepravilnosti u radu. Tako je u januaru ove godine banka platila svoju, valjda poslednju kaznu: zbog sudelovanja u pranju 10 milijardi dolara ruskih klijenata 2011. Banka je američkom i britanskom finansijskom regulatoru pristala da plati 425 miliona dolara i 163 miliona funti. Ova poslednja kazna došla je svega desetak dana nakon što je banka u nagodbi s američkim ministarstvom pravosuđa pristala da plati ukupno 7,2 milijardi dolara odštete i kazne zbog učestvovanja u prodaji toksičnih finansijskih instrumenata koje su 2008. dovele do finansijske krize koja se iz SAD-a proširila celim svetom.

Analiza četvrtak 23.02. 10:50 Komentara: 6

Srbi taksisti iz Beča: Završićemo kao fijaker

Kad je američki Uber, vlasnik aplikacija za umrežen alternativan taksi prevoz, pre oko godinu i po najavio dolazak u Srbiju, taksisti su već spremali bunt, a ono sto ih je najviše "žuljalo" jeste mogućnost da ostanu bez posla, kao što se to upravo dešava brojnim taksi vozačima u Austriji, od kojih su mnogi poreklom iz Srbije.

Analiza ponedeljak 30.01. 09:31 Komentara: 21

Prva RSD obveznica planula, banke za tim vape

Srpsko tržište kapitala, koje je u jednoj od najvećih kriza likvidnosti, bogatije je za jedan novi instrument investiranja. Iako po svom obimu zanemarljiv za veličinu tržišta i privrede, stručnjaci su saglasni da bi mogao biti uvod u nove takve i slične hartije od vrednosti, što bi već imalo veću težinu. Emisija obveznica Evropske banke za obnovu i razvoj u dinarima na domaćem tržištu svakako je dobar signal za druge investitore i govori o stabilnom makroekonomskom okruženju bez koga njeno emitovanje ne bi ni bilo moguće. To su posvedočili listom svi akteri uključeni u proces, od ovdašnjih – Narodna banka Srbije, Ministarstvo finansija, Rajfajzen banka u Srbiji pa do Evrospke banke za obnovu i razvoj.

Analiza sreda 4.01. 11:00 Komentara: 1

"Godinu dana hotela - skok posete 549%"

Učesnici Foruma hotelijera u Beogradu saglasili su se da je za razvoj hotelijerstva u Srbiji veoma važno ulagati u razvoj turističkih destinacija, ali su navodili i primere gde su hoteli direktno doprineli razvoju turizma i povećanju broja gostiju.

Analiza sreda 2.11. 12:01 Komentara: 29

Zašto muškarci vladaju svetom i kako to da promenimo?

Samo 7% žena traži i pregovara za višu platu naspram 57% muškaraca koji to rade. Žene svoje uspehe objašnjavaju srećnim okolnostima, dok ih muškarci pripisuju svojim sposobnostima. Vekovi diskriminacije ostavili su posledice na žensko samopouzdanje — vreme je da pričamo o tome.

Analiza sreda 5.10. 16:30 Komentara: 1

Loš učinak srpskih korporacija, najveći pad od krize

Najveće domaće korporacije u prvoj polovini godine zabeležile su oštar silazni trend poslovanja, mereno i prema prihodu i krajnjem rezultatu. Na najgori polugodišnji učinak od izbijanja svetske ekonomske krize uticao je nastavak pada cene sirove nafte, smanjenje bankarskih kamata, nedovoljna investiciona aktivnost na polju infrastrukturnih radova, te generalno nepovoljniji poslovni ambijent.

Analiza ponedeljak 29.08. 13:22 Komentara: 2
strana 1 od 49 idi na stranu