Analiza

Socijalni program preko sive ekonomije

Sa udelom sive ekonomije od 30 odsto BDP-a Srbija se nalazi u evropskom vrhu. O tome možemo da pričamo po sto puta, ali dok se legalno poslovanje ne učini dovoljno isplativim, a nelegalno neisplativim, rezultata neće biti. Naročito ih neće biti dok se upadljivo više isplati poslovanje na crno, nego na belo i dok je to stvar slobodnog izbora

Analiza utorak 6.10. 10:05 Komentara: 1

Najminimalniji minimalac ima Srbija

Srbija se po visini minimalne mesečne zarade koja iznosi blizu 180 evra nalazi na samom začelju u regionu. Niži minimalac jedino primaju radnici u Makedoniji i Albaniji, upozorili su predstavnici sindikata i poslovnih udruženja.

Analiza četvrtak 10.09. 15:55 Komentara: 15

Amerikanci su zakasnili na Kubu

Američki ministar spoljnih poslova Džon Keri ovog petka (14.8.) svečano otvara američku ambasadu na Kubi. Odnosi te dve zemlje sve su bolji, ali je još dug put da oni zaista postanu normalni.

Analiza petak 14.08. 08:54 Komentara: 21

Grčka u sobi za mučenje EU i MMF-a

"Uđi u sobu za mučenje", rekao je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pred poslednji, neuspehom završeni susret Grčke i poverilaca njenog astronomskog duga, Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda(MMF), u Briselu, posle kojeg su zvaničnici i bankari EU rekli da se “bliži kraj kockanju” i da Atini preti bankrot i “udes izlaska iz zone evra”.

Analiza ponedeljak 15.06. 10:45 Komentara: 0

U šefovoj koverti i 50 radničkih plata

Za direktorsku platu prosečni zaposleni u Srbiji radi više od pola godine. Ali, prosek je daleko od većine. Referenti u državnoj službi rade i punih osam meseci ne bi li dostigli nivo šefove "koverte". Kada je reč o privatnom sektoru, raspon plata je strogo čuvana tajna među bankarima i osiguravačima. Preduzetnici i mali privrednici, s druge strane, kada se zaviri u zvanične prijave, sve su bliži granici siromaštva, jer nerado prijavljuju prihode. Nisu retki ni oni koji vode firme na volonterskoj bazi.

Analiza ponedeljak 8.06. 10:16 Komentara: 3

Naftni divovi knjiže gubitke

Pojeftinjenje sirove nafte izazvalo je veliki pad prihoda i zarada najvećih svetskih naftnih kompanija u prvom tromesečju ove godine u odnosu na isti period lane. Kako bi se prilagodili novim, otežanim uslovima poslovanja, naftni divovi prodaju deo imovine.

Analiza ponedeljak 4.05. 12:21 Komentara: 1

Čarter letovi - nerešiva srpska enigma

Zašto svake godine u Srbiji postoji problem sa čarterima? Da li postoji uopšte volja da se ovi problemi reše? Da li nečiji interesi stoje iza odluka državnih institucija? Sve su ovo pitanja na koje, po svemu sudeći novinari neće dobiti odgovore, a nije baš i da ih postavljaju.

Analiza utorak 21.04. 09:06 Komentara: 18
strana 1 od 45 idi na stranu