Analiza

Dok smo bili SFRJ, dug je bio 10x manji

Ukupan spoljni dug država ex SFRJ sada iznosi oko 145 milijardi američkih dolara (oko 133 milijarde evra), dok se pre rata kretao oko 15 milijardi dolara. U poređenju sa visokim spoljnim dugom Srbije, koji je prema podacima Narodne banke Srbije iz marta 2015. iznosio 26,73 milijarde evra, bivša SFRJ bila je manje zadužena.

Analiza sreda 11.11. 15:33 Komentara: 12

Da li je ovo ideja koja će srušiti kapitalizam?

Neoliberalni tržišni kapitalizam je prebrutalan za većinu ljudi i nije fer, čak ni od onih koji uspeju da se snađu, očekivati da će se snaći svi. Oni koji se "ne snađu" nisu problem samo sebi, oni su problem svima. Taj koji se nije snašao opljačkaće na ulici ovog koji se snašao, to je neizbežno.

Analiza ponedeljak 9.11. 15:15 Komentara: 109

Tačno je - stiže kriza, evo i dokaza

Brojni su oni koji predviđaju predstojeću globalnu krizu. Tokom poslednje dve decenije ekonomski ciklus je bio skraćen zbog deregulacije, finansijalizacije (finansijski sektor i sektor usluga čine najveći deo BDP-a) ekonomije, globalizacije trgovine i ubrzanja ciklusa inovacija. Za poslednjih 25 godina američka ekonomija je iskusila tri recesije: 1991, 2001. i 2009. godine. Izbijanje nove krize u narednim godinama je neminovno. Za takvu prognozu potrebno je samo prihvatiti činjenicu da se kapitalizam sada menja u ciklusima kraćim od 10 godina. Nema ničeg veličanstvenog u tome, ističe u svojoj analizi ekonomista Sakso banke Kristofer Dembik.

Analiza subota 31.10. 10:19 Komentara: 11

Socijalni program preko sive ekonomije

Sa udelom sive ekonomije od 30 odsto BDP-a Srbija se nalazi u evropskom vrhu. O tome možemo da pričamo po sto puta, ali dok se legalno poslovanje ne učini dovoljno isplativim, a nelegalno neisplativim, rezultata neće biti. Naročito ih neće biti dok se upadljivo više isplati poslovanje na crno, nego na belo i dok je to stvar slobodnog izbora

Analiza utorak 6.10. 10:05 Komentara: 2

Najminimalniji minimalac ima Srbija

Srbija se po visini minimalne mesečne zarade koja iznosi blizu 180 evra nalazi na samom začelju u regionu. Niži minimalac jedino primaju radnici u Makedoniji i Albaniji, upozorili su predstavnici sindikata i poslovnih udruženja.

Analiza četvrtak 10.09. 15:55 Komentara: 15

Amerikanci su zakasnili na Kubu

Američki ministar spoljnih poslova Džon Keri ovog petka (14.8.) svečano otvara američku ambasadu na Kubi. Odnosi te dve zemlje sve su bolji, ali je još dug put da oni zaista postanu normalni.

Analiza petak 14.08. 08:54 Komentara: 21
strana 1 od 46 idi na stranu