Velika Britanija i politika: Boris Džonson odlazi sa mesta lidera konzervativaca, na čelu vlade do jeseni

Nadmetanje za predsedničko mesto vladajuće Konzervativne stranke održaće se ovog leta, a novi premijer biće imenovan do stranačke konferencije u oktobru.

Izvor: BBC

Utorak, 05.07.2022.

20:44

Velika Britanija i politika: Boris Džonson odlazi sa mesta lidera konzervativaca, na čelu vlade do jeseni
Boris Džonson/Reuters

Aktuelni britanski premijer Boris Džonson podneo je ostavku na mestu lidera konzervativaca, posle tri godine na ovoj poziciji, dok će na čelu vlade ostati do jeseni.

Nadmetanje za predsedničko mesto vladajuće Konzervativne stranke održaće se ovog leta, a novi premijer biće imenovan do stranačke konferencije u oktobru.

Ostavku će podneti usled gubitka podrške ministara i drugih visokih zvaničnika, stranačkih kolega, kao i drugih opozicionih poslanika u parlamentu.

U prethodna 24 sata više od 50 ministara, sekretara i pomoćnika podnelo je ostavke, a poslednji u nizu Bendon Luis koji vodi resor za Severnu Irsku, zatim sekretar iz Ministarstva kulture Kris Filip i sekretarka Helen Votli iz Ministarstva finansija.

Talas ostavki započeo je sa Rišijem Sunakom, ministrom finansija i Sadžidom Džavidom, ministarom zdravlja, koji su to učinili u samo deset minuta.

Za novog ministra zdravlja imenovan je Stiv Barkli, a za ministra finansija Nadim Zahavi koji je jutros, dva dana po preuzimanju funkcije, zatražio od Džonsona da podnese ostavku.

Šta se prethodilo ovakvoj odluci?

Riši Sunak, bivši ministar finansija u vladi Borisa Džonsona/BBC
Ministri su podneli ostavke, odmah pošto se britanski premijer izvinio zbog postavljanja poslanika Krisa Pinčera na odgovorno mesto zamenika predsednika poslaničkog kluba Torijevaca, iako je znao za optužbe o njegovom neprimerenom ponašanju.

Pinčer je prošle nedelje podneo ostavku na mesto poslanika torijevaca zbog optužbi za seksualne napade, ali to nisu prve takve optužbe sa kojima se suočava.

Premijer je priznao da je znao za žalbu na ponašanje Pinčera iz 2019. godine - ali da je "jako pogrešio" što nije reagovao tim povodom.

Džonson nije negirao da je poslanika u šali nazivao "Pinčer po prezimenu, Pinčer (štipač) po prirodi".

Pinčer je ranije rekao da je potražio profesionalnu medicinsku pomoć, i negirao nove navode o seksualnim napadima.

Na upit za komentar BBC novinara do sada nije odgovarao.

Nedugo po završetku konferencije britanskog premijera, kancelar Riši Sunak i ministar zdravlja Sajid Džavid podneli su ostavke.

Džavid navodi da ne može više da radi u vladi Džonsona "čiste savesti", dodavši da je aktuelni premijer "izgubio njegovo poverenje".

Njegov kolega Sunak u pismu ostavke navodi da "javnost s pravom očekuje da se vlada vodi ispravno, kompetentno i ozbiljno".

"Verujem da su to standardi za koje se vredi boriti, i zbog toga podnosim ostavku", navodi se u pismu.

Premijer Džonson se prošlog meseca suočio sa glasanjem o nepoverenju vladi u britanskom parlamentu, iz kojeg je izašao kao pobednik - iako je 148 poslanika iz njegove partije glasalo protiv.

Neki poslanici iz redova torijevaca traže da se ova pravila promene, kako bi bilo omogućeno još jedno glasanje.

Šta su poslanici u parlamentu rekli premijeru?

Britanski premijer Boris Džonson suočio se u sredu sa pitanjima poslanika u parlamentu.

Muk je vladao dok je lider opozicionih laburista Kir Starmer čitao svedočenje čoveka koji je optužio konzervativnog bivšeg ministra za seksualni napad.

"Prihvatam da ovo nije lako slušati, ali to je podsetnik za sve one koji podržavaju premijera u ovako ozbiljnoj situaciji."

Boris Džonson je insistirao na tome da je "odmah reagovao" kada je dobio informaciju o svedočenje koju je Stramer pročitao.

On kaže da je Kris Pinčer izgubio status poslanika konzervativaca i da je sada predmet nezavisne istrage.

Usred novog talasa ostavki na visokim funkcijama od jutros, Džonsona je konzervativac Tim Lauton pitao u kojim okolnostima bi podneo ostavku.

Džonson je rekao da "kolosalni mandat" koji su mu glasači dodelili 2019. znači da bi trebalo da nastavi dalje uprkos "teškim okolnostima" sa kojima se suočio.

Lider Škotske nacionalne stranke u parlamentu Ijan Blekford je doprineo dodatnom pritisku na Džonsona rekavši mu - "stvarno je gotovo" i upitao "ako premijer neće da podnese ostavku, da li će raspisati opšte izbore?"

Torijevac Dejvid Dejvis je takođe pozvao premijera da podnese ostavku - što je učinio i pre šest meseci.

Rekao je da nije u interesu zemlje da ostane na tom mestu.

Analiza

Kris Mejson, politički urednik

Boris Džonson je spreman za još ostavki, možda ne u njegovom kabinetu, ali već na sledećem, nižem nivou od ministarskog.

Neko vreme, posle dve ostavke u kabinetu, u Vestminsteru su se pitali šta bi se dalje moglo dogoditi - a isto se zapitao i premijer.

Nije imao kontrolu nad događajima, pozivao je ostale članove kabineta da utvrdi da li i dalje ima njihovu podršku.

Podržali su ga, a najveća opasnosti za njega je prošla, bar za sada.

Usledilo je još nekoliko ostavki nižih zvaničnika, ali postoji prkos u njegovom timu;

Oni kao odgovor na bes i zebnju partijskih kolega, ističu da su im mandat dali birači na prošlim izborima.

Ali šta bi sledeće mogli da kažu ili urade Riši Sunak ili Sadžid Džavid?

Nezadovoljstvo u zadnjim klupama, koje je već znatno, nastavlja da raste, a neki se nadaju da će promeniti pravila Konzervativne stranke tako da premijer mora da se suoči sa još jednim glasanjem o nepoverenju.

Džonsonova budućnost je daleko od sigurne.

Slučaj Pinčer

"Treba nam stvarna promena vlade i svež poèetak u Britaniji", rekao je voða opozicionih Laburista Kir Starmer/Getty Images
Pinčer je 30 juna podneo ostavku, posle optužbi za seksualne napade - koje negira.

Ali ovo nisu prve optužbe sa kojima se suočava.

Posle ostavke, iz kabineta premijera prvenstveno su govorili da Boris Džonson nije bio svestan ranijih žalbi na račun ponašanja torijevskog poslanika, pre nego što ga je postavio za jednog od zamenika predsednika poslaničke grupe Torijevaca.

Ali ubrzo se saznalo da je Džonson lično obavešten o "formalnoj žalbi" na Pinčerove postupke iz 2019, a iz vlade su potom to i potvrdili i objasnili da premijer toga "nije mogao da se seti u trenutku" kada su poslednje optužbe dospele u javnost prošle nedelje.

Boris Džonson je danas rekao da postavljanje Pinčera na mesto zamenika predsednika poslaničke grupe u februaru ove godine "bilo pogrešno".

"Nema mesta u ovoj vladi za one koji zloupotrebljavaju moć", rekao je Džonson.

Reakcije opozicije

Vođa Laburista, opozicione partije u Britaniji, Kir Starmer rekao je da je potreban svež početak u vođenju države i dodao da da će podržati odlazak na izbore.

Stramer je, međutim, ministre iz kabineta Torijevaca nazvao premijerovim saučesnicima dok je on "osramotio funkciju i izneverio zemlju".

"Torijevci su korumpirani i promena na vrhu neće ništa popraviti.

"Treba nam stvarna promena vlade i svež početak u Britaniji".

Škotska premijerka Nikola Sterdžen, rekla je da cela vlada Borisa Džonsona trebalo da ode.

"Oseća se kao da bi kraj mogao da se približi Džonsonu - ni trenutak prerano", napisala je ona na Tviteru.

"Primetno je da su ministri u ostavci bili spremni da odu samo kada su ih lagali - branili su ga lažući u javnosti"

"Ceo truli deo mora da ode, a [Škotskoj] je potrebna trajna alternativa nezavisnosti." Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Neki Torijevci pozivaju Džonsona da da ostavku

"Treba nam stvarna promena vlade i svež poèetak u Britaniji", rekao je voða opozicionih Laburista Kir Starmer/Getty Images
Potpredsednik Torijevaca i poslanik u parlamentu Bim Afolami dao je ostavku na funkciju u partiji uživo u emisiji na televiziji.

Govoreći za Tok TV, Afolami je pozvao Džonsona da da ostavku na mesto premijera jer je "izgubio podršku partije i zemlje" nakon ostavke ministara u vladi.

Afolami rekao je da ne može više da služi pod vođstvom Džonsona.

"Mislim da je jasno da je došlo vreme da se povuče", rekao je potpredsednik Torijevaca u ostavci.

Poslanik Torijevaca Endrju Bridžen rekao je za BBC da bi premijer "trebalo da podnese ostavku, što je trebalo i ranije da se desi".

"Ako to ne učini, stranka će morati da ga istera."

Bridžen je rekao da bi u idealnom slučaju ostali članovi kabineta trebalo da podnesu ostavke i "pokažu svoj stav" - ali ako ne, rekao je, na posebnom organu partije je da izabere izvršnu vlast koja bi bila spremna da promeni pravila - čime bi se pokrenulo još jedno glasanje o nepoverenju premijeru.

"Sa sigurnošću predviđam da će Boris Džonson, na ovaj ili onaj način, biti smenjen pre letnje pauze."

Dodao je da ministri u kabinetu tek sada shvataju stavove mnogih poslanika koji kažu da je Džonson "egzistencijalna pretnja Konzervativnoj partiji".

Bivši ministar za Bregzit lord Dejvid Frost podržao je ostavku Sunaka i Džavida i rekao je da su učinili "pravu stvar".

U saopštenju, lord Frost napomenuo je da Džonson ima zasluga i da je "našao mesto u istoriji zbog Bregzita".

"Ali sada je vreme da se gleda napred", napisao je nekadašnji bliski saradnik premijera Džonsona, koji je dao ostavku krajem 2021. godine.

"U interesu naše zemlje, naše novoosnovane samouprave, i interesu Konzervativne partije je da dođe novi čovek na čelo i novi premijer".

Podrška ministara Džonsonu

"Treba nam stvarna promena vlade i svež poèetak u Britaniji", rekao je voða opozicionih Laburista Kir Starmer/Getty Images
Podršku premijeru Borisu Džonsonu pružili su neki članovi njegovog kabineta,

Ministarka kulture Nadin Doris rekla je kako je "sto odsto" uz pemijera i dodala kako Džonson "dosledno donosi sve velike odluke ispravno".

Džejkob Ris-Mog, ministar za prilike nakon Bregzita, insistirao je da premijer ostane na funkciji.

"Dešavalo se da članovi kabineta dođu i priđu, a da premijeri koji imaju većinu u Parlamentu mogu da nastave da rade."

Državni sekretar Škotske Alister Džek rekao je da daje "punu podršku premijeru".

"Žao mi je što su dobre kolege dale ostavku, ali imamo pred nama veliki posao i to je ono na šta treba da se usredsredimo".

Reakcije opozicije

Vođa Laburista, opozicione partije u Britaniji, Kir Starmer rekao je da je potreban svež početak u vođenju države i dodao da da će podržati odlazak na izbore.

Stramer je, međutim, ministre iz kabineta Torijevaca nazvao premijerovim saučesnicima dok je on "osramotio svoju kancelariju i izneverio svoju zemlju".

"Torijevci su korumpirani i promena na vrhu neće ništa popraviti.

"Treba nam stvarna promena vlade i svež početak u Britaniji".

Škotska premijerka Nikola Sterdžen, rekla je da bi "cela pokvarena partija" u vladi Borisa Džonsona trebalo da ode.

"Oseća se kao da bi kraj mogao da se približi Džonsonu - ni trenutak prerano", napisala je ona na Tviteru.

"Primetno je da su ministri u ostavci bili spremni da odu samo kada su ih lagali - branili su ga lagajući u javnosti"

"Ceo truli deo mora da ode, a [Škotskoj] je potrebna trajna alternativa nezavisnosti." Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: