Srpska pravoslavna crkva i Porfirije: Šta je rekao patrijarh u prvom televizijskom gostovanju - u 100 i 500 reči

Prvi čovek Srpske pravoslavne crkve, koji je pre dve nedelje došao na to mesto, u više navrata postpupcima je izašao iz protokolarnih okvira, što je naišlo na pozitivne komentare.

Izvor: BBC

Sreda, 03.03.2021.

13:28

Srpska pravoslavna crkva i Porfirije: Šta je rekao patrijarh u prvom televizijskom gostovanju - u 100 i 500 reči
Patrijarh Porfirije na dan ustolièenja u Sabornoj crkvi, u Beogradu/Fonet/Marija Ðokoviæ

Za samo dve nedelje otkako je izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Porfirije je uradio nekoliko stvari koje izlaze iz protokolarnih okvira.

Obukao je zaštitno medicinsko odelo (skafander) i obišao obolele od korona virusa, emotivno izrazio saučešće porodici preminulog muzičara i pesnika Đorđa Balaševića, čestitao pobedu najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću i uručio pomoć porodicama kojima je zemljotres razrušio kuće u okolini Petrinje u Hrvatskoj uz poruku: "Računajte na nas".

Poslednje u nizu je gostovanje patrijarha na Javnom servisu Srbije koje su obeležile brojne odmerene izjave o različitim temama.

Navodeći da je "Hristos ljubav", istakao je potrebu za pomirenjem među narodima u regionu i prevazilaženje takozvanog zlopamćenja i prvi put sa mesto prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve pokazao razumevanje za probleme LGBT zajednice.

U 100 reči

Patrijarh srpski naveo je da u ovom trenutku, fizički, srpska država nije prisutna na Kosovu u punom smislu te reči, ali da je "suštinski Kosovo deo Srbije".

"Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, nego je to zaista za nas tema našega identiteta".

Povodom zakona o istopolnim partnerstvima koji je u pripremi u Srbiji, čelnik SPC, poznate po tradicionalnim shvatanjima, prvi put je govorio sa puno razumevanja.

"Mogu da razumem i ljude koji imaju tu vrstu seksualne orijentacije da imaju bezbroj administrativnih problema, izazova, pritisaka ponekad i da imaju potrebu da regilišu sopstveni status", rekao je patrijarh. Dan posle intervjua za RTS iz Srpske pravoslavne crkve saopšteno je da je patrijarh Porfirije preventivno u izolaciji zbog kontakta sa sveštenikom zaraženim korona virusom.

"Uzimajući u obzir da je prethodnih dana bio u kontaktu sa sveštenikom za koga se ispostavilo da ima blagi i asimptomatski oblik Kovida-19, njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije će, po savetu lekara, narednih dana preventivno biti u izolaciji", navodi se u saopštenju.

U 500 reči

Fonet/TV
Govoreći o Kosovu, istakao je da o svemu treba razgovarati i da tome hrišćane uči Jevanđelje.

"Referendum na Kosovu izvršen je 1389. godine na Vidovdan i Kosovo je naprosto za nas, ne samo kolevka našega naroda, to je i kivot prepun moštiju svetih", rekao je.

Ipak, sagledava i političke okolnosti da je oko 100 zemalja priznalo nezavisnost Kosova.

"Ja sam potpuno siguran da, bez obzira na real-političke okolnosti koje nisu ni najmanje naklonjene našem narodu, i naša država čini sve diplomatskim i strateškim metodama kako bi se, pre svega, sačuvao mir na toj teritoriji i kako bi se učinilo što više za dobro našeg naroda", istakao je patrijarh srpski.

Dodao je da je postao monah na Kosovu u manastiru Visoki Dečani.

"Šest vekova je Kosovo molitvena priča, molitvena tema za nas Srbe i posle šest vekova mi smo ostali na Kosovu i Kosovo je ostalo unutar Srbije.

"Prema tome, razgovarati o zajedničkom životu da, ali sve mimo toga i izvan toga, što se tiče crkve, bilo bi odricanje od našeg bića", naglasio je patrijarh Porfirije.

O Jasenovcu

Povodom polemike koju je izazvao film o stradanjima tokom Drugog svetskog rata u ustaškom logoru "Dara iz Jasenovca", patrijarh je ranije izjavio da je "dobro da se filmskim šapatom progovori o nečemu o čemu se decenijama ćuti".

Kao doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski, koji je u Hrvatskoj proveo prethodnih sedam godina, za RTS je istakao da "moramo učiniti sve da dođe do pomirenja".

"Kada je reč o Jasenovcu i o tim stratištima u Hrvatskoj gde su stradali mnogi naši sunarodnici zbog toga što su pravoslavne vere, moramo da negujemo sećanje i da pamtimo, ali u isto vreme kao hrišćani da se borimo protiv zlopamćenja.

"Moramo gledati u budućnost.

"Ne smemo dozvoliti ni na koji način u toj kulturi sećanja da budemo zarobljeni bilo kojom vrstom osvetoljubivosti i mržnje zato što ćemo sebe ponovo zarobiti i ta spirala zla koja je počela nekada neće imati kraj".

O LGBT zajednici

Za raliku od prethodnika, pokazao je razumevanje za pritiske sa kojima se suočava LGBT zajednica i pokazao spremnost da crkva prihvati istopolne zajednice dok god se to ne naziva brakom.

"Nije reč o stavu Crkve, već o veri Crkve, gde je brak definisan još u Starom Zavetu kao zajednica muškarca i žene.

"U tom smislu, kada je reč o eventualnom zakonu, naravno da mi ne možemo biti za to da se istopolne zajednice nazovu istim imenom kao zajednice muškarca i žene, u najmanju ruku", istakao je patrijarh srpski.

Na kritike da crkva ne poštuje epidemiološke mere, patrijarh Porfirije je naveo da "smo dužni da poštujemo lekare i slušamo sve protivepidemijske mere".

Ali, nastavio je, i da "u razmišljanje o merama zbog problema sa mentalnim zdarvljem - moraju biti uključeni i sociolozi i psiholozi i sveštenici".

Od posledica korona virusa preminulo je nekoliko vladika i patrijarh SPC.

"Duboko verujem da je moguće da i u ovim uslovima kakvi su danas organizovati bogosluženja i sve verske obrede tako da poštujemo epidemiološke mere i da čuvamo tako onog drugog od sebe", istakao je patrijarh. Reagovanja

Pojedine organizacije za zaštitu prava LGBT ljudi i tviteraši pozdravile su patrijarhovo gostovanje.

Pozitivne reakcije izazvao je i deo o Kosovu. Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: