Preminula glumica Mira Furlan - "heroina, krhka i snažna"

Jedna od najpoznatijih glumica bivše Jugoslavije preminula je u 65. godini od posledica virusa Zapadnog Nila, potvrdila njena porodica.

Izvor: BBC

Petak, 22.01.2021.

08:57

Preminula glumica Mira Furlan -
Mira Furlan/Michael S. Schwartz

Poznata filmska i televizijska glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila, potvrdila je njena porodica.

Umrla je u njenom domu u Los Anđelesu okružena članovima najbliže familije.

"Sa velikom tugom moramo da potvrdimo da je Mira Furlan preminula", navodi se u saopštenju porodice.

"Ona je bila snažna, saosećajna i dobra žena, nastavićemo da slavimo njen život i dostignuća - uvek će biti sa nama".

Furlan je glumila u brojnim jugoslovenskim filmovima.

Tokom devedesetih godina i u prvoj deceniji 21. veka karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama, gde je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama Vavilon 5 i Izgubljeni.

"Mira je bila najveća jugoslavenska i hrvatska glumica moje generacije.

"Krhka i snažna, krajnje osjetljiva i istovremeno hrabra žena", kaže Rajko Grlić, hrvatski režiser za BBC na srpskom.

Nemoguće je, a uz to i nepristojno, jedan život, a pogotovo takav kakav je imala Mira, sabijati u par odgovora, navodi on u pisanoj izjavi za BBC na srpskom.

Bila je, dodaje, "začuđujuće obrazovana i nadasve talentovana".

"Posjedovala je istančan osjećaj za pravdu i snagu da, kao malo tko ovdje, javno govori o nepravdi.

"Imala je veliku karijeru i život koji ju, uz sve to, nimalo nije mazio. Bila je i takva će zauvijek ostati - prava heroina", ističe režiser.

On je sa Mirom Furlan radio na filmovima Za sreću je potrebno troje i u U raljama života.

Reditelj iz Beograda Đorđa Kadijevića, sarađivao je sa Furlan u seriji Vuk Karadžić.

"Kad sretnete takvu osobu, a to je retko, bilo u privatnom životu, bilo profesionalnom, to ostaje trajno.

"Znak Mire Furlan nikada neće izbledeti u meni", kaže Kadijević za BBC.

Opisuje je kao "ne samo dobru glumicu, već univerzalno darovitu i izuzetnu ličnost".

Kada je igrala u seriji, kaže, bila je "u cvetu lepote".

Kao reditelj je, dodaje, od nje dobijao više nego što je i hteo i tražio.

"Njen dolazak se osetio u ekipi, zbog njene pojave i zračenja, nešto što isijava iz čoveka i nemoguće je rečima iskazati.

"To osećate tako što ako sedimo u jednoj prostoriji a ona uđe, osećate jednu bitnu promenu", ističe Kadijević. Varajeti prenosi da je Mira Furlan preminula u sredu.

Autor serije Vavilon 5 Džej Majkl Strazinski je na društvenim mrežama objavio da je Furlan već duže vreme imala zdravstvene probleme.

"Ovo je noć je velike tuge, jer je naša prijateljica i drugarica otišla putem na kojem sada ne možemo da je pratimo.

"Ali stići ćemo je vremenom i verujem da će i imati mnogo toga da nam ispriča i mnogo novih uloga da podeli sa svetom", napisao je Strazinski.

Rođena je u Zagrebu 1955. godine.

Mira Furlan je bila članica Hrvatskog narodnog kazališta, a pamte se njene uloge u filmovima Otac na službenom putu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje, Lepota poroka.

Bile su zapažene i njene uloge u TV serijama Velo misto i Bolji život.

Sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. godine zbog krize u Jugoslaviji.

"Bilo je teško krenuti od nule, kao da je neko uzeo veliku gumicu i obrisao moj život", rekla je Furlan u intervju za sajt Dejli Dragon Onlajn pre devet godina.

"Imali smo četiri kofera, ali tako se odjednom nekako stvorio agent koji je hteo, ne da potpiše ugovor, već da me pošalje na nekoliko audicija, kao test.

Jedna od njih bila je za seriju Vavilon 5 i 1993. je dobila ulogu Delen, što ju je proslavilo u Americi.

Od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji Izgubljeni kao Danijel Ruso, koja je zabeležila planetarni uspeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.

Po povratku na prostore bivše Jugoslavije, Mira Furlan je glumila i u srpskim filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u filmu Turneja i TV seriji Vratiće se rode.

Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral tribjun. Šta je Mira Furlan govorila o seksualnom uznemiravanju?

Mira Furlan ostaće upamćena po ulozi u filmu Lepota poroka reditelja Živka Nikolića krajem 1980-tih, koji je nagrađen Zlanom arenom na festivalu u Puli, što se smatralo jednom od najprestižnijih priznanja u jugoslovenskoj filmskoj umetnosti.

Film prikazuje seksualno oslobađanje žene iz Crne Gore (Mira Furlan) koja napušta supruga (Mima Karadžić) i dete zbog sezonskog posla u nudističkom kampu, a sve u vreme rastakanja tadašnjeg društvenog sistema.

"Naši domaći reditelji nisu znali što raditi s glumicama osim da ih skidaju. Tako da to nije bila neka posebna novost", rekla je glumica u intervjuu listu Danas 2018. godine.

Upoređujući Ameriku sa nekadašnjom Jugoslavijom, Mira Furlan je primetila da je je odgojana u duhu ravnopravnosti žena i muškaraca, ali da je nepravde videla i tada.

"I ja sam se, kao i sve žene građani, od detinjstva naučila da ne vidim prostačke poglede, da ne čujem ponižavajuće komentare, ne obazirem se na uvrede.

"Seksualno uznemiravanje je bio vazduh koji smo udisali, nešto što si morao da shvatiš kao činjenicu s kojom se živi, kao zagađenje vazduha, na primet, inače se nije moglo opstati", kazala je pre tri godine. Reagovanja na društvenim mrežama

Mnogi su izrazili žaljenje zbog smrti poznate glumice.

"Počivaj u miru, nedstajaćeš nam. Najdublje saučešće njenoj porodici i prijateljima".

"Naći ćete me u sledećem životu, ako ne u ovom", piše na Tviter nalogu ljubitelja serije Izgubljeni. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: