Srbija, Holandija i trgovina: Robna kuća za odeću C&A pokrenula stečajni postupak

Poznati holandski modni brend navodno zatvara poslovanje u Srbiji, jer su carinski organi otkrili mahinacije, pišu beogradski mediji.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 06.07.2022.

19:56

Srbija, Holandija i trgovina: Robna kuća za odeću C&A pokrenula stečajni postupak
SOPA Images/Getty Images

C&A Moda RS Doo, ćerka firma poznatog holandskog lanca robnih kuća za odeću, podnela je Privrednom sudu u Beogradu predlog za pokretanje stečajnog postupka 5. jula 2022. godine, saznaje BBC na srpskom.

Uvidom u portal Pravosuđa Srbije, dela sajta Ministarstva pravde, vidi se da je predlog o stečajnom postupku podnet u utorak, 5. jula.

Dan kasnije beogradski list Blic objavio je da se ova kompanija "priprema za odlazak iz Srbije", navodno pošto je "država otkrila da je skoro sedam godina švercovala kinesku robu i na taj način oštetila budžet Srbije za šest miliona evra".

Iz Uprave carina potvrdili su ovu informaciju listu Danas.

Iz kompanije C&A kažu da su postali "meta organizovane carinske prevare".

"Kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost.

"Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije", navodi se u saopštenju dostavljenom BBC-ju na srpskom.

Dodaju da ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji.

"Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A", kažu iz ove kompanije koja je u Srbiju došla 2012. godine.

O daljim koracima, u odgovoru kompanije BBC-ju navode:

"Buduće korake će doneti imenovani stečajni upravnik."

Iz kompanije kažu, da se neće oglašavati, dok bude trajao proces istrage.

Šta se desilo?

List Blic je objavio da je Uprava carine protiv kompanije navodno pokrenula postupak nakon što je u leto 2021. "otkrila malverzacije u vezi sa uvozom robe koja nije njihov brend".

Pozivajući se na neimenovani izvor, beogradski dnevni list piše da je navodno reč o švercovanju robe još od 2014. godine.

"Skoro sedam godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom Kehenberger (Quehenberger) radila protiv zakona.

"Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti", tvrdi se u tekstu Blica.

Dodaje se da "u ovom prekršaju nije učestvovao nijedan radnik Uprave carina".

Iz Uprave carina Srbije za list Danas su rekli da su 2021. otkrili da su zloupotrebe izvršavane godinama unazad.

Iz ove institucije kažu da su "službenici jedne inostrane modne kompanije zajedno sa službenicima špediterske firme zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije".

"Na taj način, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili su štetu za državni budžet samo na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra", kažu u Upravi carina za Danas.

Iz Uprave carina su još rekli da "nemaju saznanja da je u zloupotrebama učestvovao i neko od zaposlenih iz carinske službe", ali dodaju da će i to biti istraženo.

Holandska kompanija postoji još od 1841. godine.

U Evropi ima više od 1.575 prodavnica.

U Srbiji posluje od 2012. i zapošljava oko 135 radnika. Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: