Tenis i Vimbldon 2022: Serena Vilijams igra, ali Federer izostaje dok se privodi kraju trka za Najboljeg svih vremena

Mnogim velikim teniskim imenima ovo je možda poslednji Vimbldon, da li su mladi igrači spremni da naprave veliki iskorak?

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 28.06.2022.

08:14

Tenis i Vimbldon 2022: Serena Vilijams igra, ali Federer izostaje dok se privodi kraju trka za Najboljeg svih vremena
Serena Vilijams, Rodžer Federer i Rafael Nadal osvojili su 65 grend slem titula u pojedinaènoj konkurenciji/Getty Images

Možda ove godine neće biti sasvim kraj jedne ere, ali se on svakako približava, sa Serenom Vilijams koja je prošle nedelje potvrdila da će igrati posle 12 meseci pauze, dok je Rodžer Federer odsutan iz glavne konkurencije prvi put od 1998. godine.

Učešće Rafaela Nadala bilo je pod velikim znakom pitanja zbog hronične povrede stopala koja bi mogla da mu okonča karijeru, dok je pripreme Endija Marija otežalo istezanje abdominalnih mišića zbog kog je morao da propusti Prvenstvo Kraljičinog kluba.

Novak Đoković počeo je odbranu vimbldonskog trofeja u ponedeljak na Centralnom terenu pobedom nad Korejcem Sonvoom Kvononom 3:1 u setovima.

Budući da se šampionka iz 2021. godine Ešli Barti povukla u martu, mnoge od višestrukih osvajačica grend slema sa nervozom iščekuju početak SV19.

Procenjujemo da li bi ovo mogao da bude kraj za makar neke od igrača koji su dominirali ovim sportom trudeći se da budu krunisani titulom GOAT (Greatest of All Time - Najbolji svih vremena) u tenisu.

A pozabavićemo se i mladima koji se nadaju da će zauzeti njihovo mesto.

Kraj jedne ere?

Serena Vilijams, tada sa 16 godina, stigla je do treæeg kruga u prvom pojavljivanju na Vimbldonu 1998. godine/Getty Images
Poslednji put kad je Vimbldon održan bez neke sestre Vilijams bilo je 1996. godine, kad je Štefi Graf osvojila sedmu i poslednju titulu, dvadesetjednogodišnji Tim Henman je prvi put ušao u drugu nedelju takmičenja, a stari Teren broj jedan još uvek je bio u upotrebi.

Amerikanka Venus Vilijams - i sama sedmorostruka grend slem šampionka u singlu - debitovala je u singlu na Vimbldonu 1997. godine, dok joj se Serena pridružila naredne godine.

Venus, koja je 17. juna napunila 42 godine, propustila je samo jedan Vimbldon od 1997. godine, ali ne igra od prošlog leta i neće biti u Londonu ove godine.

Serena (40) je bila odsutna još od prošlogodišnjeg turnira, kad se u suzama povukla iz meča u prvom kolu nakon što se povredila okliznuvši se na Centralnom terenu.

Vratila se igri tek ove nedelje, uzevši vajld kard za dubl na Istbornu kao pripremu za učešće u singlu na Vimbldonu, za koji joj je takođe bio potreban vajld kard.

Imajući u vidu njene godine, probleme sa povredama i dugo odsustvovanje iz igre, da li bi ovo mogao da bude njen oproštajni Vimbldon?

Gledaoci na Centralnom terenu svakako će pomno pratiti njen govor tela kad poslednji put bude odlazila sa ovogodišnjeg turnira.

Ukoliko ne bude ostvarila neverovatan povratak, vrlo je verovatno da će zbir njenih grend slemova u singlu zauvek ostati na 23, jedan manje od najvećeg rekorda svih vremena Margaret Kort.

Vilijams je 2018. godine stigla do četiri grend slem finala posle porodiljskog odsustva, ali do sada nije uspela da obezbedi željenu 24. titulu.

Odsutan sa spiska učesnika ovogodišnjeg Vimbldona je njen vršnjak četrdesetogodišnji Federer.

Na sličan način ni on nije izašao na teniski teren od turnira iz 2021. godine, kad je i sam pretrpeo bolni odlazak, izgubivši bez dobijenog seta od Huberta Hurkača u četvrtfinalu.

Masa na Centralnom terenu gledala je sa nelagodom dok je treći set izgubio 6-0 i u roku od tri nedelje on je bio podvrgnut trećoj operaciji kolena, za koju je rekao da mu pruža "tračak nade" da će se vratiti u igru.

Švajcarac Federer, osvajač osam Vimbldona i ukupno 20 grend slem titula, bio je veoma pažljiv u rehabilitaciji.

Najavljeno je da će igrati na Lejver kupu u Londonu u septembru, pre nego što se vrati na ATP turnire u njegovom rodnom Bazelu u oktobru.

Ranije ovog meseca izjavio je da "definitivno" želi da nastavi da igra 2023. godine.

Međutim, budući da je odigrao svega 19 takmičarskih mečeva od početka 2020. godine, postoji ozbiljna sumnja u to da će njegovo telo dopustiti bilo kakav značajan povratak.

Njegov večiti rival Nadal (36) poslednjih godina je morao i sam da se bori sa povredama, najizraženije sa problemom sa stopalom, ali on je nekako uspeo da osvoji Australijan opet i Rolan Garos 2022. godine, prestigavši i Federera i Đokovića sa 22 grend slemova, što je rekord u muškoj konkurenciji.

Neposredno posle njegove rekordne 15. titule na Rolan Garosu, Španac je izjavio da "ne želi da nastavi da igra" ako bude morao da uzima anestetske injekcije koje mu ublažavaju hronični bol, izazvan Miler-Vajsovim sindromom - retkom degenerativnom bolesti kostiju stopala.

Nadal je bio podvrgnut tretmanu radiofrekventne ablacije - proceduri koja koristi zagrevanje nerva da bi ublažila dugoročni bol - nakon što se vratio iz Pariza.

U međuvremenu je saopštio da "planira" da igra na Vimbldonu, nakon što je bol "uminuo".

Britanac Endi Mari (35) bio je još više ometen povredama, prinuđen da se podvrgne operaciji kuka u januaru 2019. godine.
Sjajno je vratiti se - Endi Mari proslavlja pobedu na Vimbldonu 2022./Getty Images
Šampion Vimbldona iz 2013. i 2016. godine morao je da izlazi na kraj sa nizom stalnih problema od tada, od kojih je najskoriji abdominalni koji se javio u finalu Štutgart opena, a koji je izgubio od Matea Beretinija.

Mari je prošao u drugo kolo u ponedeljak pobedivši u četiri seta Džejmsa Dakvorta. Britanac je tako nastavio lični skor da nikad ne gubi u prvom kolu.

Pogledajte kako je servirao u jednom gemu:

Đoković, nedelju dana mlađi od Marija, čini se da se rešio svih problema sa ozbiljnim povredama i deluje najverovatnije da će on biti poslednji čovek koji će ostati da stoji na nogama.
Ðokoviæ je pobedom poèeo odbranu titule na Vimbldonu/Getty Images
Međutim, njegova inicijativa da pređe u vođstvo u trci za najboljeg svih vremena bila je osujećena kad je deportovan iz Australije pred grend slem u januaru zato što se nije vakcinisao protiv kovida-19.

Iako takva ograničenja ne postoje na Vimbldonu, on bi i dalje mogao da bude sprečen da uđe u SAD za US open ako bude ostao nevakcinisan.

Ko su nove nade?

Rafael Nadal i Mateo Beretini su jedina dvojica igraèa meðu uèesnicima Vimbldona koji su pobedili Karlosa Alkaraza ove godine/Getty Images
Odavno se čeka da prođe era Najvećih svih vremena, ali to se još nije do kraja dogodilo, makar ne na muškoj strani.

Od početka 2004. godine, Nadal, Đoković i Federer pokupili su 61 od 73 grend slem titule u singlu, dok Endi Mari i Stanislav Vavrinka dele šest od preostalih 12.

Preostalih šest otišlo je šestorici tenisera, najskorije Rusu Danilu Medvedevu, koji je sprečio Đokovića da ostvari kalendarsku godinu grend slemova u finalu prošlogodišnjeg US opena.

Svetski teniser broj jedan Medvedev biće odsutan sa Vimbldona nakon što je Sveengleski klub zabranio učešće teniserima iz Rusije i Belorusije posle ruske invazije na Ukrajinu.

Italijan Beretini (26) ima možda najveće šanse da osvoji Vimbldon od novih imena, stigavši do finala prošle godine i odbranivši titulu na Prvenstvu kraljičinog kluba u nedelju.

Pored Nadala, još jedan teniser u savršenoj formi 2022. godine bio je njegov kolega Španac Karlos Alkaraz, koji je osvojio četiri titule ove godine.

Ovaj devetnaestogodišnjak je na putu do osvajanja Madrid opena pobedio i Nadala i Đokovića.

Sa neustrašivim stavom i zastrašujuće zaokupljen igrom na terenu, Alkaraz u svakom pogledu izgleda kao budući broj jedan i višestrukti grend slem šampion.

Neki su ga smatrali favoritom za Rolan Raros, ali je izgubio u četvrtfinalu od Aleksandra Zvereva, koji će propustiti Vimbldon nakon što je pokidao ligamente u polufinalu protiv Nadala na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Da jeste kvalitetan materijal, Alkaraz je potvrdio upravo u prvom kolu Vimbldona.

Peti nosilac, tek drugi put u karijeri igra turnir na travi i suočio se sa teškim izazovom protiv iskusnog Jan-Lenarda Štrafa na Centralnom terenu.

Španac je kraju pobedio u pet setova, 4-6 7-5 4-6 7 -6 (7-3) 6-4.

Pošto je izgubio prvi i treći set, Alkaraz je pokazao veliku prisebnost u ključnim trenucima, osvojivši sedam od poslednjih osam poena u taj-brejku u četvrtom setu koji je morao da dobije.

Sa snažnim servisom i publikom koja je bila potpuno na njegovoj strani, 19-godišnji sedmi teniser sveta ostzvario je ključni brejk u devetom gemu odlučujućeg seta i plasirao se u 2. kolo Vimbldona prošle godine, čim je izjednačio prošlogoišnji uspeh u debitantskom nastupu na prestižnom turniru.

Još jedan mladi igrač koji izgleda kao da je na ivici proboja do prvog grend slema je dvadesetjednogodišnji Kanađanin Feliks Ože-Alijasime, koji je namučio Nadala do samog kraja pre nego što je izgubio u pet setova u osmini finala u Parizu.
Feliks Ože-Alijasime osvojio je prvi ATP turnir ove godine/Getty Images
Rangiran kao deveti, stigao je do četvrtfinala prošlogodišnjeg Vimbldona i polufinala US opena.

Osvojio je prvi ATP turnir u Roterdamu u februaru, nakon što je izgubio u osam prethodnih finala, a raznovrsnost u njegovoj igri sugeriše da će biti posebno opasan na travi.

Godinu dana mlađi od Ože-Alijasimea, Italijan Janik Siner osvojio je pet titula i ušao među prvih deset krajem prošle godine, ali je u međuvremenu pao na 13. mesto.

Dvaput četvrtfinalista grend slemova, Siner je u ponedeljak dobio prvi meč na Vimbldonu, savladavši Stena Vavrinku 3:1 u setovima.

Danac Holger Rune (19) biće nosilac nakon dobrog učinka na šljaci, izbacivši Stefanosa Cicipasa na putu do četvrtfinala Rolan Garosa.

Tamo je izgubio burni meč sa budućim finalistom Kasperom Rudom i kasnije priznao da je trebalo da iskaže "veću emotivnu kontrolu".

Najveća britanska nova nada među teniserima je dvadesetogodišnji Džek Drejper, koji je ušao među 100 najboljih prvi put prošle nedelje, mada je sada pao nazad na 108. mesto.

Levoruki Drejper ima moćnu servu, kao i bekhende i forhende.

Činilo se da je prigrabio priliku kad je uzeo set budućem šampionu Đokoviću na Vimbldonu prošle godine i porazio svetskog broja 14 Amerikanca Tejlora Frica na Prvenstvu Kraljičinog kluba prošle godine.

Potencijalni budući veliki favorit koji je odsutan sa ovogodišnjeg Vimbldona je dvadesetjednogodišnji Amerikanac Sebastijan Korda, koji je odustao zbog bolova u stopalima.

Švjontek protiv ostalih

Koko Gof se nalazi na rekordnom 12. mestu u karijeri/Getty Images
Ubedljiva favoritkinja za žensku titulu na Vimbldonu je Iga Švjontek, koja je ostvarila 35 pobeda zaredom osvojivši Frenč open ovog meseca.

Otkako se Barti povukla posle uspeha na Australijan openu u januaru, dvadesetjednogodišnja Poljakinja Švjontek nametnula se kao očigledan broj jedan, osvojivši čak šest titula posle poslednjeg poraza sredinom februara.

Njen rekord je zastrašujuće impresivan: dobila je devet finala zaredom bez izgubljenog seta.

Mimo Švjontek, mogućnosti su veoma otvorene - sa mnogo mladih koji se nadaju da će ostaviti traga.

Šampionka US opena Ema Radukanu (19) prirodno će zadobiti najviše pažnje domaće publike posle zapanjujućeg i još neverovatnog uspona do titule Flašing Medouza iz kvalifikacija prošle godine.

Pre toga, Radukanu je stigla do četvrtog kruga Vimbldona, gde je bila prisiljena da se povuče protiv Ajle Tomljanović pošto je imala velikih problema sa disanjem.

Koko Gof, koja je izgubila od Švjontek u finalu Frenč opena, ostvarila je prvi veliki proboj na Vimbldonu kad je stigla do četvrtog kruga kao petnaestogodišnjakinja iz kvalifikacija.

Amerikanka je stigla do istog kruga prošle godine, a ovog puta bi mogla da ode i dalje.

Jedina teniserka koja je uzela set Švjontek na Rolan Garosu bila je devetnaestogodišnja Ženg Kvinven, koja je pritiskala Poljakinju skoro tri sata, uzvrativši posle izgubljenog prvog seta sa 5-2 i spasivši pet set lopti zapretivši ogromnim preokretom u četvrtoj rundi.

Sada na 53. mestu na svetu, ovo joj je prvi nastup na Vimbldonu.
Ženg Kvinven je pobedila Simonu Halep na Frenè openu pre nego što je izgubila od buduæe šampionke Ige Švjontek/Getty Images
Jedna teniserka koja bi mogla da se provuče ispod radara je šampionka US opena 2019. godine Bjanka Andresku, koju su od tada zadesile brojne povrede.

Kanađanka, koja je 16. juna napunila 22 godine, razmišljala je o povlačenju iz sporta prošle godine i odložila je početak sezone 2022. zbog problema sa mentalnim zdravljem.

Pobedila je u samo jednom turnirskom meču na travi pre ove godine, ali biće veliko zadovoljstvo gledati kako se njen uspon na rang listi nastavlja na Vimbldonu.

Koleginica Kanađanka Lejla Fernandez, koju je Radukanu porazila u finalu prošlogodišnjeg US opena, propustiće Vimbldon zbog frakture stopala. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: