Tenis i Peng Šuej: VTA suspenduje sva takmičenja u Kini - "Ovo je važnije od novca"

Čelnik Ženske teniske asocijacije Stiv Sajmon suspendovao sva takmičenja u Kini, ne verujući u iskrenost kineskih vlasti. Podrška Đokovića.

BBC

Izvor: B92

Subota, 27.11.2021.

13:51

Tenis i Peng Šuej: VTA suspenduje sva takmičenja u Kini -
Getty Images

Ženska teniska asocijacija (VTA) objavila je da suspenduje sve turnire u Kini zbog zabrinutosti za kinesku teniserku Peng Šuej.

Peng (35) je nestala iz javnosti na tri nedelje pošto je optužila visokog kineskog zvaničnika Žanga Gaolija za seksualni napad.

Šef VTA Stiv Sajmon rekao je da "ozbiljno sumnja da je Peng slobodna i bezbedna" i da je moguće da je izjavu dala pod cennjurom ili prinudom.

"Ne vidim kako mogu da tražim od sportista da se tamo takmiče", rekao je on.

Peng je pre nekoliko dana izjavila da je bezbedna i dobro u video razgovoru sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom.

Bila je nasmejana i raspoložena.

"Objasnila je da je bezbedna i dobro, da živi u njenom domu u Pekingu, ali da bi volela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku", saopšteno je iz MOK-a.

"Ona sada radije provodi vreme sa prijateljima i porodicom, ali će nastaviti da se bavi tenisom", navedeno je u saopštenju krovne sportske organizacije u svetu.

Šef VTA Stiv Sajmon, međutim, izrazio je sumnju da je Peng govorila slobodno.

Kina je ljutito reagovala na interesovanje sveta, posebno posle skeptične reakcije na razgovor sa predsednikom MOK-a - kao i niza fotografija i video snimaka koji, kako kažu u Pekingu, pokazuju da je sve u redu sa teniserkom.

VTA je saopštila da je video razgovor "nedovoljan dokaz" da je kineska teniserka slobodna i bezbedna.

Obrazlažući odluku da suspenduje sva planirana VTA takmičenja u Kini, Sajmon je rekao da je "veoma zabrinut" zbog rizika sa kojima bi se igrači i zaposleni mogli suočiti ako se događaji održe u Kini 2022.

"Rukovodstvo u Kini se nije pozabavilo ovim veoma ozbiljnim pitanjem", rekao je on.

"Ako moćni muškarci mogu da potisnu glasove žena i gurnu pod tepih optužbe o seksualnom napadu, onda bi temelj na kojoj je VTA osnovana - jednakost za žene - bio ozbiljno uzdrman.

"Neću i ne mogu da dozvolim da se to desi VTA i njenim igračicama", naveo je Sajmon.

Suspenzija uključuje i turnire u Hong Kongu.

"Važnije od novca"

Predsednik VTA ne veruje u verodostojnost mejlova koje je slala Peng Šuej/Getty Images
U Kini nije bilo VTA ​​takmičenja u poslednje dve godine zbog pandemije korona virusa.

Kina je bila domaćin devet turnira u sezoni 2019, među kojima i finale VTA kojim se završava sezone, sa ukupnim novčanim fondom od 30,4 miliona dolara.

Sajmon je za BBC Sport rekao da je zabrinut zbog finansijskog udarca neigranjem u Kini, ali da je slučaj Peng "veći od biznisa".

Sledeće godine u Kini je planirano 10 VTA događaja, među kojima Vuhan Open i VTA finale u Šenženu.

Otvoreno prvenstvo u Vuhanu sledeće godine trebalo bi da bude prvo od početka pandemije korona virusa.

Vuhan je kineski grad odakle je, kako se smatra, potekao korona virus.

U subotu je portparol VTA rekao novinskoj agenciji Frans pres da je Sajmon "i dalje duboko zabrinut što Peng nije slobodna ili da je pod cenzurom ili prinudom" i da je "odlučio je da više ne komunicira putem elektronske pošte sa njom dok ne bude uveren da su njeni odgovori zaista njeni, a ne njenih cenzora".

"VTA je i dalje zabrinuta zbog njene mogućnosti da slobodno, otvoreno i direktno komunicira", dodao je.

Koga je Peng optužila?

Predsednik MOK Tomas Bah razgovarao je u nedelju sa kineskom teniserkom oko 30 minuta/IOC / Greg Martin
Peng (35), jedna od najboljih kineskih teniserki, ranije ovog meseca napisala je post od 1.600 reči na kineskoj društvenoj mreži Veibo, iznevši optužbe protiv 75-godišnjeg bivšeg vicepremijera.

Bivša najbolja teniserka sveta u dublu navela je da je bila prisiljena na seksualni odnos sa Žangom.

Sedamdesetpetogodišnji Žang je od 2013. do 2018. bio vicepremijer Kine, kao i blizak saradnik kineskog predsednika Sija Đinpinga.

Žang nije odgovorio na tvrdnje teniserke.

Njena objava je kasnije uklonjena sa sajta, a svako pominjanje nje na društvenoj mreži je izbrisano.

Potom je tri nedelje niko nije ni čuo, ni video.

Ovo je najveći slučaj te vrste u kineskom pokretu #MeToo koji se sporo razvija.

Pohvale za VTA - podrška i Novaka Đokovića

Bivša teniserka sveta i osnivačica VTA Bili Džin King pohvalila je Žensku tenisku organizaciju zbog čvrstog stava.

"Ovo je još jedan razlog zašto je ženski tenis lider u ženskom sportu", napisala je King na Tviteru.

"VTA je na pravoj strani istorije u podršci našim igračima.

Mnoge bivše i sadašnje teniserke dale su podršku odluci čelnika VTA da suspenduje takmičenja u Kini.

Ranije su mnogi igrači i igračice, među kojima i Novak Đoković i Serena Vilijams, izrazili zabrinutost zbog Peng.

"Ne znam da li je nešto izjavila ili ne, nisam video zvanično. Znam da je možda pre nekoliko nedelja izašlo neko saopštenje i da je tražila privatnost.

"Znate, veoma je tužno da nemate dovoljno informacija o tome. Život teniserke je u pitanju ovde, tako da mi, kao teniska zajednica, moramo da budemo jedinstveni i ja podržavam odluku", rekao je Đoković na konferenciji za medije posle pobede Srbije nad Kazahstanom u četvrtfinalu Dejvis kupa.

Legendarna Martina Navratilova na Tviteru je potez čelnika VTA Stiva Sajmona nazvala hrabrim i prozvala MOK pitanjem: "Šta sad kažete? Ne čujem vas".

Predsednik VTA Stiv Sajmon rekao je još da "veoma žali što je došlo do ove tačke, ali da kineski lideri nisu ostavili izbor Asocijaciji".

"Osim ako Kina ne preduzme korake koje smo tražili, ne možemo da izlažemo riziku igračice i naše zaposlene održavanjem događaja u Kini", dodao je.

Kina je u oktobru objavila saopštenje u kojem se navodi da "ljudi treba da prestanu da namerno i zlonamerno propagiraju [to pitanje], a pogotovo ne da ga politizuju".

Zimske olimpijske i paraolimpijske igre 2022. biće održane u Pekingu u februaru i martu. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: