Pucnjava na Kosovu: Na autobus kod Dečana pucao maskirani napadač, troje mrtvih - dva učenika i vozač

Kosovska policija je saopštila da je na autobus pucala maskirana osoba, ali navodi i da nema razloga da se sumnja da je reč o terorističkom napadu.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 26.11.2021.

21:33

Pucnjava na Kosovu: Na autobus kod Dečana pucao maskirani napadač, troje mrtvih - dva učenika i vozač
Kosovska policija (ilustracija)/Fonet/Božana Pavlica

Troje ljudi, među kojima dva učenika, ubijeni su, a još jedna osoba je ranjena u pucnjavi na autobus u selu Glođane kod Dečana, potvrdili su nadležni organi na Kosovu.

Prema zvaničnim informacijama, vozač autobusa je preminuo na licu mesta, dok su dvoje učenika koja su bila u autobusu kasnije preminula.

Jedan od njih je rođen 2003. godine, a drugi 2004. godine.

Ranjeni je, prema rečima lekara bolnice u Peći, van životne opasnosti.

Motivi napada za sada nisu jasni, ali se pretpostavlja da je na autobus pucao maskirani napadač.

Kosovska policija ne isključuje mogućnost da je bilo više napadača, ali je navela i da nema razloga da se veruje da je ovaj slučaj povezan sa terorističkim aktom, prenela je Koha ditore.

Prema rečima policijskih zvaničnika, velike su šanse da je meta napada bila određena osoba.

Odmah posle napada, predsednik opštine Glođan Mustafa Seljmani izjavio je medijima na albanskom da se oružani napad na autobus dogodio između sela Šaptej i Glođane.

Prema prvim informacijama, preneo je Seljmani, nepoznata osoba sa maskom na glavi izašla je iz zasede i pucala iz kalašnjikova.

"Vozač je bio mrtav i ovo dvoje dece smo odvezli u bolnicu, ali nije bilo znakova života", rekao je Seljmani, prenosi Bota sot.

Glođan je u blizini Dečana, na zapadu Kosova, stotinak kilometara od glavnog grada Prištine.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na Fejsbuku izrazila šok zbog događaja u Glođanu, nazivajući napad na autobus "udarom na naš bezbednosni poredak".

"Porodicama poginulih izražavam iskreno saučešće i želim brz oporavak ranjenima.

"Pozivam organe reda da što pre pronađu počinioce zločina i privedu ih pravdi.

"Bezbednost građana je prioritet i nećemo odustati od te misije", napisala je Osmani na Fejsbuku. Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: