Olimpijske igre: Kako su dva atletičara posle više od 100 godina podelila zlato - farsa ili suština sportskog duha

Mutaz Esa Baršim iz Katara i Đanmarko Tamberi iz Italije sklopili su džentlmenski dogovor da podele zlatnu medalju u skoku u vis, što je dovelo do velike polemike na društvenim mrežama.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 02.08.2021.

16:49

Olimpijske igre: Kako su dva atletičara posle više od 100 godina podelila zlato - farsa ili suština sportskog duha
Dva atletièara su prvi put podelila zlatnu medalju posle više od 100 godina/EPA / FRANCK ROBICHON

"Može biti samo jedan", slogan je filma Gorštak iz 1986. godine, ali se prethodnih decenija često upotrebljava u opisivanju sportskih nadmetanja kako bi se oslikala želja takmičara da pobede konkurenciju.

Po mnogo čemu ovogodišnje Olimpijske igre u Japanu predstavljaju presedan - osim novih sportova, odsustva publike i jednogodišnjeg odlaganja, naučili smo da ipak ne mora biti samo jedan.

Odluka skakača u vis Mutaza Esa Baršima iz Katara i Đanmarka Tamberija iz Italije da podele zlatnu medalju u toj disciplini, što se nije desilo od desetoboja i petoboja na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912 , izazvala je brojne i oprečne komentare među ljubiteljima sporta.

Dok jedni tvrde da je ovo "najveća farsa na Olimpijskim igrama", drugi smatraju da su dvojica atletičara poslala snažnu poruku u duhu olimpizma, fer pleja i prijateljstva.

Kako se došlo do dva zlata?

Tamberi i Baršim su ostali usamljeni u borbi za zlatnu medalju, pošto su obojica preskočila lestvicu na visini od 2,37 metara.

Belorus Maksim Nedasekau je učinio isto, ali je morao da se zadovolji bronzom pošto je ima više neuspešnih pokušaja od njih dvojice.

Italijan i takmičar iz Katara iz po tri pokušaja nisu uspeli da preskoče lestvicu postavljenu na 2,39 metara, čime bi izjednačili olimpijski rekord, i sudije su im ponudile da nastave da skaču ili da odaberu da podele zlatno odličje.

"Možemo li da dobijemo dva zlata", upitao je Baršim sudiju i dobio je potvrdan odgovor.

"Samo smo se pogledali i sve je bilo jasno - nema potrebe da još skačemo", istakao je Baršim posle osvajanja zlatne medalje.

"Ovo je više od sporta, na ovaj način šaljemo poruku mlađim generacijama", dodao je.

Tamberi je bio izuzetno emotivan i potrčao je u zagrljaj rivalu i prijatelju sa kojim je podelio zlatnu medalju.

"I dalje ne mogu da verujem šta se dogodilo.

"Čak je lepši osećaj podeliti medalju sa prijateljem, zaista je magično", izjavio je Italijan po okončanju takmičenja.

On je propustio Igre u Brazilu 2016. jer je nekoliko nedelja uoči takmičenja doživeo tešku povredu noge.

"Tada su mi rekli da možda više neću moći da se takmičim, prešao sam dug put do ovog trenutka", poručio je on.

Uspeo je da se pripremi za 2021, a gips koji je nosio dok se oporavljao postavio je na atletsku stazu nedaleko od mesta gde je započinjao skokove.

Šta piše u pravilima?

Iako se ovakve scene retko viđaju na Olimpijskim igrama, atletičari i organizatori formalno nisu prekršili pravila takmičenja.

Predviđeno je da se pobednik u slučaju istog rezultata dva skakača u vis odlučuje dodatnom rundom.

Visina koja se preskače se podiže, a potom spušta dok jedan od takmičara ne preskoči traženu visinu - svaki od finalista ima po jedan pokušaj da preskoči određenu visinu.

Međutim, sektor 26.8.4 Tehničkih pravila za skok u vis koji objavljuje Svet atletike predviđa da nadmetanje može biti okončano nerešenim ishodom ukoliko takmičari odluče da više ne skaču.

Diskusija na društvenim mrežama - od podrške do osude

Sportski novinar australijskog ogranka agencije Asošiejted Pres Daren Volton smatra da ovaj presedan predstavlja "najveću farsu Olimpijskih igara" i ironično je pozvao organizatore da "otkažu finala i daju svim učesnicima zlatne medalje".

"Dakle, imamo penale u fudbalu, super tajbrejkove u tenisu, stote delove sekunde koje odlučuju pobednike u plivanju, biciklizmu i trčanju, ali organizatori Olimpijskih igara u Tokiju su rešili da dodele DVA zlata u skoku u vis", napisao je on na Tviteru.

Slično mišljenje izneo je Trevor Long, novinar Kanala 9, koji je rekao da je podela zlata "zapanjujuća".

"Sportistima je prepušteno da odluče da li će podeliti zlato ili će nastaviti da skaču?

"Izgleda veoma čudno, iako su obojica bila sjajna", poručio je putem svog Tviter naloga ovaj novinar.

Neki od korisnika društvenih mreža kritikovali su ovu odluku organizatora, a kao glavni argument naveli su činjenicu da je "sedam golfera moralo da učestvuje u doigravanju za bronzanu medalju".

Za pojedine navijače ovakva odluka narušava olimpijske vrednost i značaj pobede na Igrama.

Međutim, bilo je i onih poput Gejvana Rajlija, novinara Virdžin Medija Njuza, koji smatraju da je njihova odluka predstavljala "esenciju sportskog duha".

Na zvaničnom Tviter nalogu televizijske kuće NBC za Olimpijske igre u Tokiju napisali su da je njihova reakcija kada su saznali da su obojica osvojila zlato "sve ono što volimo u vezi sa sportom". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: