Olimpijske igre u Tokiju: Zlatni vaterpolisti i karatistkinja Preković stigli kući, suze, cveće i pesma "A sad adio“ na dočeku

Jovana Preković, olimpijska šampionka u karateu, po dolasku u Beograd rekla je da joj je prvi cilj u Tokiju bio samo da se takmiči, ali da je onda dobila snagu da izdrži do samog kraja.

BBC

Izvor: BBC

Subota, 24.07.2021.

09:48

Olimpijske igre u Tokiju: Zlatni vaterpolisti i karatistkinja Preković stigli kući, suze, cveće i pesma
Vaterpolisti i Jovana Prekoviæ na aerodromu/Fonet

Vaterpolisti Srbije i karatistkinja Jovana Preković, olimpijski šampioni u Tokiju, vratili su se u Beograd, a na beogradskom aerodromu dočekali su ih članovi porodica, prijatelji i navijači.

Suza radosnica je bilo u publici, ali i među šampionima.

Kada je vaterpolista Stefan Mitrović zapevao stihove pesme "A sad adio", suza je krenula niz obraz selektora reprezentacije Dejana Savića.

Finalna utakmica u Tokiju bila je oproštajna u kapici nacionalnog tima za Mitrovića i još šestoricu najiskusnijih igrača.

"Nemam šta da kažem, daćete mi malo vremena da se smirim", rekao je selektor Savić novinarima na aerodromu Nikola Tesla.

Jovana Preković, olimpijska šampionka u karateu, po dolasku u Beograd rekla je da joj je prvi cilj u Tokiju bio samo da se takmiči, ali da je onda dobila snagu da izdrži do samog kraja.

Sportistkinje i sportisti iz Srbije na Igrama u Tokiju, koje su zatvorene u nedelju 8. avgusta, osvojili su ukupno devet medalja.
Jovana Prekoviæ/Fonet

Kako je izgledao doček na aerodromu?

Radost srpskih vaterpolista/Reuters
Navijači su Jovanu Preković na aerodromu dočekali povicima "Uzela si zlato, Jovana", uz poznatu navijačku pesmu "Igraj i pobedi".

Nosili su veliku zastavu Srbije na kojoj je ispisano ime njenog rodnog grada Aranđelovca.

Kapiten vaterpolo reprezentacije Filip Filipović rekao je da je velika privilegija biti deo ekipe i da je uloženi trud dobio viši smisao po završetku Igara.

"Ja sam samo jedan od najboljih momaka, jedan od 13 veličanstvenih, i velika mi je privilegija biti deo ove ekipe, a onda i biti kapiten na kraju ove divne epizode, na kraju najlepšeg i za neke od nas posebnog plesa", rekao je Filipović, koji se u Tokiju takođe oprostio od reprezentacije.

Pored Stefana Mitrovića i Filipovića, olimpijsko finale bilo je oproštajno i za Andriju Prlainovića, Stefana Mitrovića, Gojka i Duška Pjetlovića i Milana Aleksića.

"Siguran sam da smo učinili ponosnom celu naciju, naše familije, prijatelje... Mnogo žrtve stoji iza ovoga, ali kada se ovako završi sve, dobije viši smisao. Hvala Srbijo, ovo je za vas", poručio je Filipović.

Reprezentacije Srbije je u Tokiju odbranila zlatnu olimpijsku medalju osvojenu na prethodnim Igrama u Rio de Žaneiru 2016.

Osim vaterpolista i karatistkinje Preković, u Beograd su se danas vratile i košarkašice Srbije koje su osvojile četvrto mesto.

Za ceo tim Srbije na platou Skupštine grada Beograda u utorak uveče biće organizovan svečani doček pred navijačima.

Kako je izgledao poslednji dan takmičenja u Tokiju?

Odbojkašice na pobednièkom postolju/Reuters
Poslednjeg dana takmičenja, vaterpolisti Srbije pobedili su Grčku 13:10 u finalu vaterpolo turnira Olimpijskih igara i tako osvojili još jednu zlatnu medalju.

U svojevrsnom oproštaju velikog broja igrača aktuelne generacije, Srbija je pobedila u utakmici koja je većim delom svog toka bila neizvesna, a odlučena je u poslednjoj četvrtini.

Srpski vaterpolisti tako su odbranili zlato sa prethodnih Igara u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Prethodno je ubedljivom pobedom protiv Južne Koreje ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Odbojkašice su u meču za treće mesto slavile rezultatom 3:0, po setovima 25:18, 25:15, 25:15.

Srbija je tako osvojila devet olimpijskih medalja, jednu više nego na prethodnim Igrama.

Kako su vaterpolisti osvojili zlato?

Reuters
Srpski vaterpolo tim već u prvoj četvrtini stekao je značajnu prednost od tri gola i tada je izgledalo da bi finale moglo da bude veoma brzo i lako odlučeno.

Međutim, Grčka je u drugoj četvrtini uspela da izjednači rezultat i vrati neizvesnost u meč, mada je Srbija i na kraju ove deonice bila jedan gol u prednosti.

Treća četvrtina završena je nerešenim rezultatom 2:2, pa se u finalnu deonicu ušlo sa samo jednim golom prednosti za Srbiju.

Sigurnom igrom u najvažnijem delu meča, srpski reprezentativci došli su ponovo do tri gola prednosti koju su održali do kraja i konačnog trijumfa.

Po tri gola za Srbiju dali su Dušan Mandić, Nikola Jakšić i Andrija Prlainović, dok su po dva gola postigli Duško Pijetlović i Filip Filipović.

Kod Grka su najefikasniji sa po dva gola bili Dimitrios Skumpakis, Joanis Funtulis i Angelos Vlahopulos.

Šta su rekli vaterpolisti posle trijumfa?

Jovana Prekoviæ (levo) u olimpijskom finalu/HEDAYATULLAH AMID/EPA
Jedan od najefikasniji, Andrija Prlainović, bio je zadovoljan posle novog zlata.

"Tek u budućnosti bićemo svesni šta smo uradili, koliki je ovo uspeh.

"Teško je bilo i osvojiti, ali i odbraniti zlato", rekao je Prlainović.

U trenucima slavlja, saigrača koji su najavili povlačenje iz reprezentacije setio se Dušan Mandić.

"Od najboljih sam učio, ovih sedmorica idu u istoriju", poručio je Mandić.

Selektor Dejan Savić bio je veoma kratak u izjavi za Javni servis neposredno posle velike pobede.

"Nije bitno kako smo igrali ni šta smo radili, bitna je samo ova pobeda.

"Ovo su retki trenuci kada moram da zaćutim", rekao je Savić uz čestitke timu i organizaciji,

Kako su pobedile odbojkašice?

Odbojkašice na pobednièkom postolju/Reuters
Bila je to druga pobeda protiv istih rivalki na ovim Igrama, a ujedno i druga medalja odbojkašica na Olimpijskim igrama za redom - posle srebra iz Rio de Žaneira 2016. godine.

Meč je trajao manje od 80 minuta i pobeda Srbije ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje.

Od početka je reprezentacija Srbije imala visoku prednost koja je krunisana maksimalnim trijumfom.

Najbolja u srpskom timu bila je Tijana Bošković koja je osvojila ukupno 33 poena, više nego ceo južnokorejski tim u drugom i trećem setu zajedno.

Mina Popović našem timu donela je još osam poena, dok su kod Južnokorejki najefikasnije bile Kim Jeong Koung sa 12 i Kim Heđin sa 8 poena.

Šta su rekle bronzane odbojkašice?

Najefikasnija srpska igračica Tijana Bošković zaplakala je od sreće nakon pobede nad Južnom Korejom.

"Presrećna sam što smo posle teškog poraza u polufinalu smogli snage da izađemo u ovaj meč.

"Bile smo jako motivisane da donesemo još jednu medalju jer je velika čast igrati za reprezentaciju, pogotovo na Olimpijskim igrama i drago mi je što smo ovom medaljom oborili taj rekord iz Rija i došli do devet odličja", rekla je srpska odbojkašica.

Ovo takmičenje moglo bi da bude poslednje za predvodnicu generacije Maju Ognjenović.

Ipak, posle trijumfa u borbi za bronzu, Ognjenović kaže da razmišlja i o učešću na narednim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

"Stvarno je blizu, pa baš ne znam.

"Biće mi tamo 40. rođendan, sve se nekako poklapa da idem. Više sam za da, ali videću", kaže ona.
EPA
Selektor Srbije Zoran Terzić kaže da je ponašanje odbojkašica bilo za primer i da je put ka medalji bio teži jer pojedine važne igračice nisu mogle da nastupaju.

"Ovo je, po mom mišljenju, jedna od naših najvažnijih medalja i ona me je, pa možda ne od svih, ali je u vrhu, učinila ponosnim što vodim ovu ekipu.

"Ogroman je ovo rezultat za ovu ekipu", zaključuje Terzić.

Medalje zemalja bivše Jugoslavije

Milica i Marko/Fonet/Aleksandar Barda
Od zemalja bivše Jugoslavije, Srbija ima obezbeđenih devet medalja, Hrvatska osam, a Slovenija pet.

Hrvatska ima po tri zlatne i srebrne medalje.

Zlata su u tekvondou, veslanju i u tenisu, srebrne u tenisu, gimnastici i jedriličarstvu, a bronzane u tekvondou i veslanju.

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović osvojio je u nedelju srebrnu medalju, dok je veslač Damir Martin hrvatskoj doneo drugo bronzano odličje u Tokiju.

Hrvatica Matea Jelić je postala olimpijska šampionka u kategoriji do 67 kilograma, a njen kolega Toni Kanuet osvojio je bronzanu medalju u borbi sa Uzbekistancem Nikitom Rafalovičem u kategoriji do 80 kilograma.

Braća Sinković osvojili su zlatnu medalju u dvojcu bez kormilara.

Hrvatski muški dubl Mateo Pavić i Nikola Mektić osvojili su je zlatnu medalju, pobedivši u funalu sunarodnike Marina Čičića i Ivana Dodiga.

Slovenački kanuista Benjamin Sevšak osvojio je zlatnu medalju u kanuu na divljim vodama, biciklista Primož Roglič u trci na hronometar, a Janja Garnbret u sportskom penjanju.

Prethodno je biciklista Tadej Pogačar, pobednik nedavne najprestižnije trke Tur d Frans, osvojio bronzanu medalju u drumskoj trci u Tokiju.

Slovenija ima i srebrnu medalju u džudou - osvojila je Tina Trstenjak.

Srbija je osvojila dve zlatne medalje u karateu i tekvondou - Preković i Milica Mandić, srebro u streljaštvu osvojio je Damir Mikec, dok su do bronzanih medalja došli basketaši, odbojkašice, tekvondistkinja Tijana Bogdanović, strelac Milenko Sebić i rvač Zurab Datunašvili.

Vaterpolisti su takođe osigurali medalju samo je pitanje da li zlatnu ili srebrnu.

Kosovo ima dve medalje - obe zlatne i obe su osvojile džudistkinje džudistkinje Distija Krasnići i Nora Đakova.

Severna Makedonija je do sada osvojila jednu medalju - Dejan Georgievski je izborio srebrno odličje.
Fonet/FIBA
Video: Obiđite olimpijska borilišta sa nama
Tijana Bogdanoviæ/Fonet/Aleksandar Barda
Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.
Damir Mikec/Kevin C. Cox/Getty Images
Pogledajte video o troškovima organizacije Olimpijskih igara
Tijana Bogdanoviæ/Fonet/Aleksandar Barda
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk
Dušan Domoviæ Bulut/Christian Petersen/Getty Images
Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.
Mikecu je ovo prva olimpijska medalja u karijeri/Vladimir Zivojinovic/BBC
Pogledajte video o troškovima organizacije Olimpijskih igara
Dušan Domoviæ Bulut/Christian Petersen/Getty Images
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Veliko slavlje i uspesi hrvatskih sportista

Olimpijski šampioni - braæa Sinkoviæ/Maja Hitij/Getty Images
Hrvatski dvojac bez kormilara, Valent i Martin Sinković, došao je do novog olimpijskog zlata, a u istoj disciplini srpska posada u finalu je zauzela peto mesto.

Valent i Martin Sinković su dvostruki olimpijski pobednici, zlatu u dvojcu na pariće (dva para vesala) iz Rio de Žaneira 2016. godine, dodali su i zlato u dvojcu bez u Tokiju. Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija. Pogledajte video o troškovima organizacije Olimpijskih igara Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: