Politika u Srbiji: Ko je Nebojša Zelenović u 100, 300 i 500 reči

Za gradonačelnika Šapca koji je rešio da učestvuje na lokalnim izborima, uprkos odluci dela opozicije da ih bojkotuje na svim nivoima, saradnici imaju samo reči hvale, dok mu drugi zameraju neprincipijelnost.

BBC

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2020.

17:35

Politika u Srbiji: Ko je Nebojša Zelenović u 100, 300 i 500 reči
Zelenoviæ je 45-godišnji politièar, diplomirani pravnik, koji je široj javnosti postao poznat 2014. kada je izabran za prvog èoveka Šapca/Medija Centar

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović već šest godina je gradonačelnik Šapca.

Zbog želje da to i ostane, Zelenovićeva stranka (ZZS) rešila je da učestvuje na predstojećim lokalnim izborima, uprkos odluci šireg opozicionog bloka da bojkotuje izbore na svim nivoima.

Posle brojnih spekulacija u medijima, ZZS je krajem februara saopštila da "prestaje da bude članica Saveza za Srbiju" i da "nije moguće nastaviti zajedničko delovanje, jer drugi članovi tog Saveza" nisu podržali njihovu odluku da trče izbornu trku u Šapcu.

Zelenović za BBC kaže da su odluku da "brane grad i normalan život u njemu" doneli na osnovu "zahteva i raspoloženja ogromnog broja građana Šapca, sa kojima su razgovarali u prethodnim nedeljama".

Ovaj grad na obali reke Save u severozapadnoj Srbiji jedna je od svega nekoliko opština gde na vlasti nije Srpska napredna stranka.

"Ljudi snažno žele da sačuvaju slobodu grada i šansu da svi imaju bolji život. Prst sudbine je hteo da budem na čelu te borbe i ja od toga niti hoću, niti mogu da pobegnem", navodi Zelenović.

U 100 reči

Zelenović je 45-godišnji političar, diplomirani pravnik, koji je široj javnosti postao poznat 2014. kada je izabran za prvog čoveka Šapca.

U politiku je formalno ušao 2012, kada je na listi Demokratske stranke izabran za narodnog poslanika, gde je proveo naredne dve godine.

Tokom 2013. pridružio se novoj Poslaničkoj grupi "Zajedno za Srbiju" - koja je bila posvećena jačanju lokalnih i regionalnih vlasti.

Nju je tada, po izlasku iz DS, predvodio bivši ministar pravde Dušan Petrović.

Ubrzo je Zelenović izabran i za predsednika njihove stranke "Zajedno za Srbiju".

Za gradonačelnika Šapca ponovo je izabran 5. maja 2016.

U 300 reči

Političko iskustvo Nebojše Zelenovića seže još u devedesete i demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića.

Njegov stranački kolega Dušan Petrović za BBC kaže da za četvrt veka koliko se bavi politikom, "nikada nije sreo nikoga ko je nalik Nebojši".

Bio je učesnik svih prodemokratskih protesta od kada je, sredinom devedestih, otišao na studije prava u Beograd, podseća Petrović.

"Dok ga nisu zamolili 2012, da stane na listu za parlamentarne izbore, mislim da nije ni razmišljao o bavljenju politikom", navodi on.

Ipak, danas ga smatra pravim liderom.

"Pravi lideri imaju sposobnost i moć da okupljaju ljude. To nije moguće ako nemate jaku empatiju i dar da saslušate ljude i zaista čujete šta vam govore, naročito kada se ne slažu sa vama.

"Samo tako je moguće donositi istinski dobre i hrabre odluke. To je Nebojša Zelenović", opisuje Petrović.

Kao gradonačelnik Zelenović je uveo direktno odlučivanje - tako je Šabac postao prvi grad u Srbiji koji je omogućio građanima da neposredno odlučuju kako će biti potrošen novac prikupljen od poreza na imovinu, stoji mu na Fejsbuk stranici.

Više od 100 hiljada punoletnih građana iz 60 seoskih i gradskih mesnih zajednica ima mogućnost da glasa koji projekti će biti finansirani tim novcem u njihovim lokalnim sredinama.

Iz lokalnog budžeta izdvaja se sedam odsto za kulturu, što je najviše u Srbiji, navodi u zvaničnoj biografiji.

Takođe, Šabac je jedini grad u Srbiji koji ima politiku energetske efikasnosti i ekološku svest o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine na čitavoj svojoj teritoriji, dodaje se.

Pred Novu godinu Zelenović je izjavio da neće biti proslave na gradskom trgu i da će "umesto za honorare estradnih zvezda, budžetski novac opredeliti za Fond za decu obolelu od teških i retkih bolesti i za finansiranje vantelesne oplodnje za mlade bračne parove".

U 500 reči

Zelenoviæev ZZS je bio deo Saveza za Srbiju od osnivanja ovog bloka, èiji su lideri na slici - Dragan Ðilas, Vuk Jeremiæ, Boško Obradoviæ./FoNet
"Najvatreniji zagovornik bojkota izbora koji treba da budu održani na proleće sledeće godine je Nebojša Zelenović", tako je opisan u intervjuu za nedeljnik Vreme, pre četiri meseca.

Ipak, to se delimično promenilo.

Umesto opšteg bojkota, ZZS je donela odluku da učestvuje na izborima u Šapcu, ali ne i na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i drugim lokalnim izborima u Srbiji.

Na pitanje kako će se odluka o izlasku na izbore odraziti na njegovu političku karijeru, Zelenović odgovara da je to "nebitno u poređenju sa važnošću ove borbe koju u Šapcu vodimo".

"A, borba za Šabac je borba za normalnu i slobodnu Srbiju", ističe on.

Predsednik poslaničke grupe socijalista u Narodnoj skupštini Đorđe Milićević iz Valjeva u šali kaže da "Valjevci Šapčanima sve zameraju".

Sa Zelenovićem se zna upravo iz poslaničkih klupa.

"On je prvo bio jedna partija, pa druga, a ja nisam pristalica da neko menja na taj način ideologiju i principe koje zastupa - to nije ni karakterno, ni moralno, a ni principijelno", ocenjuje Milićević.

Smatra da je neprincipijelna i prvobitna inicijativa SZS, koju je zagovarao i Zelenović, da bojkotuju izbore, kao i potonja da učestvuje na lokalnim izborima.

"Kako u Šapcu i postoje uslovi za fer izbore i slobodni mediji, a ne postoje nigde drugo u Srbiji? Ne, to je želja da se zadrže vlast i privilegije" , napominje Milićević.

Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, Zelenović mesečno dobija 92.000 dinara.

Milićević mu zamera i što se ne bavi lokalnom, već visokom politikom - tu posebno napominje "tužakanje Srbije pred Savetom Evrope".

U novembru 2018, Zelenović je pozvan da se obrati članovima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

https://www.facebook.com/gradonacelnikSapca/photos/a.1438125403141321/2671465369807312/?type=3&theater

On je govorio u okviru debate "Gradonačelnici pod pritiskom" u ime gradonačelnika u Srbiji koji ne pripadaju vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i zbog toga trpe pritiske.

Zelenovićevo bavljenje politikom na lokalu bilo je tema pravosudnih organa.

Državna revizorska institucija podnela je prijavu zbog neslaganja u budžetu za 2015. godinu u iznosu od 590,9 miliona dinara i 44.113 evra.

Osnovno javno tužilatvo u Šapcu podnelo je krivične prijave protiv Zelenovića i još dvojice njegovih saradnika za nenamensko trošenje budžetskih sredstava.

Osnovni sud u Šapcu je maja 2018. oslobodio Zelenovića, preneo je portal Podrinske.

Ovo krivično delo je u međuvremenu zastarelo, navodi se u odluci Apelacionog suda u Novom Sadu 20. januara 2020. godine koje je odlučivao po žalbi na presudu.

Profesionalnu karijeru počeo je u administraciji Osnovne škole "Stojan Novaković u Šapcu, a posle toga se zaposlio u šabačkoj gradskoj upravi.

Godinu dana bio je direktor Filijale za Mačvanski okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, stoji u biografiji.

Ko je Nebojša Zelenović privatno?

Zaljubljenik je u biciklizam, plivanje i posvećen je zaštiti životne sredine.

Kao mlad igrao je za fudbalske klubove Mačva, AIK i Rudar, a kao student bio je i član tima Studentski grad u okviru Univerziteta. Napustio je fudbal kada je stekao diplomu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Govori engleski i ruski jezik.

Sa suprugom Ninom Zelenović ima troje dece.

"Nebojša Zelenović je ostao običan, porodičan, iskren i dobronameran čovek, iako je u surovoj političkoj borbi, koja se u Srbiji vodi, izrastao u uticajnog političara", zaključuje Petrović. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: