Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Ove nedelje u centru pažnje će biti saslušanje Džulijana Asanža, utakmice Partizana i Crvene zvezde i susret Putina i Erdogana.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 21.10.2019.

07:47

Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje
Fudbaleri Crvene zvezde/Vladimir Zivojinovic/BBC

Poslednja nedelja oktobra je pred nama - čeka nas nekoliko važnih fudbalskih utakmica, saslušanje Džulijana Asanža, susret Putina i Erdogana, kao i obeležavanje Dana Ujedinjenih nacija.

Srpsko - engleske fudbalske "svečanosti"

Fonet
Navijači Crvene zvezde i Partizana, dva najveća srpska fudbalska kluba, čekali su nedelju pred nama sa nestrpljenjem jer će timovi za koje navijaju odmeriti snage sa engleskim velikanima.

Najpre će na teren izaći fudbaleri Crvene zvezde koji u utorak u Londonu u trećem kolu grupne faze Lige šampiona gostuju kod Totenhema, aktuelnog viceprvaka Evrope.

Nakon pobede nad Olimpijakosom u prošlom kolu, ekipa koju trenira Vladan Milojević pokazala je da ima kvalitet da se uključi u borbu, makar za treće mesto u grupi koje garantuje i nastavak takmičenja u Evropi.

Dva dana posle Crvene zvezde, okršaj sa Englezima imaće i fudbaleri Partizana koji će u Beogradu dočekati jedan od najvećih klubova na svetu - Mančester Junajted u Ligi Evrope.

Beogradski crno-beli u prva dva kola pružili su veoma dobre partije, nalaze se na liderskoj poziciji u grupi, a duel sa Junajtedom kojem je zbog loših igara od početka sezone poljuljano samopouzdanje, biće pravi test kvaliteta i karaktera.

Saslušanje Asanža

Osnivaè Vikiliksa Džulijan Asanž/Reuters
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž biće saslušan pred sudom u Londonu.

Asanž je trebalo 22. septembra da bude pušten na slobodu posle služenja kazne od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije.

Međutim, tad mu je rečeno da će ostati u zatvoru zbog opasnosti da će ponovo pokušati da izbegne da se pojavi pred sudom.

Asanž je odslužio kaznu u Britaniji zbog toga što je prekršio odluku o kauciji. Pre hapšenja, sedam godina je boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj.

Trenutno Asanžu preti ekstradicija u SAD gde se tereti za posedovanje i širenje poverljivih informacija, a ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

Konačna odluka o izručenju u Sjedinjene Države očekuje se u februaru sledeće godine.

Putin i Erdogan u Sočiju

Putin i Erdogan na konferenciji za medije 2016. godine/Reuters
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovaraće o situaciji u Siriji nakon turske ofanzive.

Nakon telefonskog razgovora prošle nedelje, oni su rekli da nastavljaju da traže političko rešenje za situaciju u Siriji i potvrdili privrženost obezbeđivanju teritorijalnog integriteta te zemlje.

Turska je 9. oktobra počela operaciju "izvor mira" na severu Sirije.

Cilj akcije je stvaranje tampon zone duž granice dve zemlje u koju bi se vratile sirijske izbeglice, navode u Ankari i dodaju da žele da od granice udalje sirijske Kurde koje smatraju teroristima.

Sirija tursku ofanzivu vidi kao akt agresije, a potez Ankare naišao je na osudu skoro cele međunarodne zajednice.

Rođendan Ujedinjenih nacija

Ujedinjene nacije/Getty Images
Dan Ujedinjenih nacija obeležava se 24. oktobra.

Povelja ove organizacije stupila je na snagu na taj dan 1945. godine, po završetku Drugog svetskog rata.

Procenjuje se da je godišnji budžet UN-a oko pet milijardi dolara, a najveći deo odlazi na mirovne misije pod okriljem te organizacije širom sveta.

Za rad ove organizacije najviše novca daju Sjedinjene Države (22 odsto), Japan (10,8 odsto), Nemačka (7,1 odsto), Francuska (5,6 odsto), Kina (5,1 odsto) i Italija (4,4 odsto).

Međutim, Ujedinjene nacije se suočavaju sa novčanim problemima.

Generalni sekretar Antonio Gutereš nedavno je rekao da ta organizacija možda neće imati dovoljno sredstava za isplatu plata zaposlenima u novembru mesecu.

"Naš rad i naše reforme su u opasnosti", poručio je on.

Budžet za 2019. godinu iznosi preko 3,3 milijarde dolara, a Sjedinjene Države duguju UN-u 381 milion dolara na ime zaostalog duga i 674 miliona dolara za ovogodišnji budžet.

Američki predsednik Donald Tramp poručio je kako Vašington snosi nepravedan teret finansiranja UN-a i zatražio je reformu te institucije. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: