Bregzit: Postignut novi dogovor Britanije i Evropske unije

Premijer Velike Britanije je dogovor nazvao "dobrim novim sporazumom", ali iz Demokratske unionističke stranke kažu da ne mogu da to podrže.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 17.10.2019.

12:13

Bregzit: Postignut novi dogovor Britanije i Evropske unije
Boris Džonson veruje da može ubediti britanski parlament da podrži njegov sporazum sa Evropskom unijom./PA Media

Pregovarački timovi Velike Britanije i Evropske unije dogovorili su, pre sastanka lidera EU u Briselu. novi sporazum o Bregzitu .

"Imamo novi dogovor koji nam vraća kontrolu," napisao je britanski premijer Boris Džonson na Tviteru.

Dve strane sada rade na pravnom tekstu sporazuma, ali da bi on stupio na snagu mora da bude potvrđen u britanskom i Evropskom parlamentu.

Međutim, Demokratska unionistička partija (DUP) Severne Irske saopštila je da još uvek ne može da podrži sporazum, a upravo glasovi poslanika ove stranke su ključni za većinu u Donjem domu britanskog parlamenta.

Šta nudi sporazum?

Iz Evropske unije navode da æe saslušati predlog Britanije/Reuters
Džonsonov predlog za novi sporazum o Bregzitu treba da omogući uklanjanje kontroverznog bekstopa - prethodnog predloga rešenja za irsku granicu koje je dogovoreno između Tereze Mej i Unije.

Pošto je uklonio tu prepreku Džonson se nada da će dobiti podršku Bregzitovaca među njegovim konzervativcima i Demokratske unionističke partije.

Novi plan podrazumeva drugačiji tretman za Severnu Irsku od ostatka Velike Britanije - nešto zbog čega je, između ostalog, DUP veoma zabrinut.

Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije, kaže da se novi sporazum zasniva na četiri glavne tačke:
  • Severna Irska će ostati povezana sa ograničenim brojem pravila Evropske unije, uglavnom vezanim sa robu i trgovinu
  • Severna Irska će ostati deo carinske teritorije Velike Britanije, ali će biti "tačka ulaska" u jedinstveno tržište Evropske unije
  • Postoji sporazum da se održi integritet jedinstvenog trišta i zadovolji britanski PDV
  • Parlament Severne Irske moći će na svake četiri godine da odluči da li će nastaviti da primenjuju pravila EU ili ne, za šta im je potrebna prosta većina


Barnije je na konferenciji za medije u Briselu istakao da je poslednja tačka bila "ključna za novi dogovoreni pristup".

Kako navodi, Džonson je njemu i Junkeru rekao da "veruje u svoju sposobnost da u Donjem domu parlamenta dobije većinu koja mu je potrebna".

Šta kažu učesnici?

Predstavnici DUP navode da, "kako sada stvari stoje", ne mogu da podrže predlog sporazuma.

Sa druge strane, lider Laburista Džeremi Korbin istakao je da sporazum zvuči "još gore" od onog koji je sa EU postigla bivša premijerka Tereza Mej.

Korbin na poslanike apeluje da odbiju predlog sporazuma.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker navodi da je reč o "fer i uravnoteženom sporazumu".

I on i Džonson pozvali su parlamentarce Velike Britanije i Evropske unije da podrže sporazum.

Šta dalje?

Izvor iz Dauning strita kaže za BBC da će Džonson nešto kasnije tražiti od lidera EU da odbiju zahtev za produžetak roka za Bregzit.

Prema trenutnim planovima Britanija ima rok da do 31. oktobra napusti Uniju.

Međutim, Britanski poslanici doneli su u septembru zakon koji od Džonsona traži produženje roka na 19. oktobar ukoliko parlament ne odobri sporazum.

Džonson se tome protivi i izjavio je ranije da će Britanija napustiti EU 31. oktobra bez obzira na to da li sporazum bude postignut.

Međutim, nakon brojnih ostavki poslednjih nedelja i najava iz DUP-a, Džonson se sada suočava sa teškom bitkom da dobije većinu u parlamentu. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: