Kraljičin govor: Borba protiv kriminala, zdravstvo i očuvanje životne sredine

Opozicione stranke ovaj plan su nazvale izbornim manifestom.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2019.

19:17

Kraljičin govor: Borba protiv kriminala, zdravstvo i očuvanje životne sredine
The Queen will announce the government's intended new laws for the year ahead at 11.30 BST/Reuters

Sudeći po Kraljičinom govoru, vlada Borisa Džonsona predstavila je "ambiciozan" plan kako da se izbori sa Bregzitom, kriminalom i problemima u zdravstvu, a istovremeno i da se posveti borbi za očuvanje životne sredine.

Opozicione stranke ovaj plan su nazvale izbornim manifestom.

Među 26 tačaka u govoru su strože kazne za nasilne prestupnike, kao i za one koji plastikom zagađuju životnu sredinu.

Politička urednica BBC-ja Lora Kunsberg rekla je da se radi o "dugačkom spisku za kupovinu".

A s obzirom da premijer nema većinu u parlamentu, mnogi od predloženih tačaka neće biti pretočeni u zakon.

Kunsberg smatra da je Džonson želeo da se usredsredi na suštinska pitanja poput investicija u obrazovni sistem i Nacionalnu zdravstvenu službu i novi način finansiranja brige o najstarijim građanima.

Ona je dodala i da ne postoje garancije da će parlament usvojiti bilo koji od ovih predloga. Ako poslanici odbiju ovaj plan, to će svakako ponovo otvoriti priču o raspisivanju izbora.

Laburisti su celu ideju opisali kao politički manevar, dok su liberalne demokrate saopštile da Džonson ne može da ispuni obećanja i da će zbog Bregzita Velika Britanija postati siromašnija.

Uprkos neizvenosti oko Bregzita, vlada je odlučna u nameri da pokuša da dobije podršku za planove pre glasanja o budžetu koje bi trebalo da bude održano 6. novembra.

Pregovori Britanije i EU nastavljaju se ove nedelje, a rok za izlazak iz unije je 31. oktobar.

Vlada tvrdi da će, u slučaju da postigne dogovor sa EU, taj sporazum na vreme predstaviti parlamentu i to će joj biti glavni prioritet.
Kraljica i princ od Velsa/Getty Images
PA Media
Keri Simonds, Džonsonova partnerka/PA Media
Džonson i Korbin/AFP
Kraljičin govor je poznat po raskošnom protokolu. Monarh stiže u Vestminster u kočiji, a zatim čita govor sa trona u Domu lordova. Pored nje sedi princ od Velsa.

Među predlozima se nalaze:
  • Sedam akata u vezi sa Bregzitom, uključujući mere i njima se utvrđuje novi pravni okvir koji će da reguliše i ribolov, stočarstvo, trgovinu i finansijke usluge
  • Sedam akata koji uključuju mere za pooštravanje kazni za oko 3.000 ozbiljnih i nasilnih kriminalaca koji po sadašnjim pravilima automatski izlaze na slobodu nakon polovine odležane kazne. Tu su i strože kazne za strane državljane koji su deportovani, pa su pokušali da se vrate, kao i veća zaštita za pripadnike policije.
  • Planovih za nezavisne istrage u okviru Nacionalne zdravstvene službe koja bi ispitala slučajeve navodnih ozbiljnih zdravstvenih incidenata.
  • Zakon o očuvanju životne sredine koji bi za cilj imao smanjenje količine plastike koja se koristi, zagađenja vazduha, ponovo uspostavljanje biološke raznovrsnosti i poboljšanje kvaliteta vode. Tu je i poseban zakon o zabrani lova.
  • Predlozi promena zakona o razvodu kako bi se umanjile posledice tog procesa na decu, kao i zakona o zapošljavanju po kojem će restorani morati da daju bakšiše osoblju


Vlada namerava i da reformiše sistem socijalne zaštite najstarijih građana u Engleskoj.

Nove mere predviđaju borbu protiv nepravilnosti u izbornim procesima, uključujući i obavezu da građani pokažu važeći lični dokument pre glasanja.

"Građani ove zemlje ne traže od nas samo da rešimo Bregzit. Optimistični i ambiciozni Kraljičin govor nas usmerava na pravi put koji će nam omogućiti da uspemo", rekao je Džonson.

Ali lider Laburista Džeremi Korbin rekao je da je u pitanju gubljenje vremena.

Liderka škotske SNP Džoana Čeri nazvala je ove planove izbornim manifestom konzervativaca.

Analiza

Lora Kunsberg, politička urednica

To je bio veoma dugačak spisak stvari za kupovinu, ali jasno je da je najvažnije pitanje i dalje Bregzit.

Iako je kraljica navela da je glavni prioritet vlade izlazak do 31. oktobra, niko nije siguran da će se to zaista desiti. Ako se desi, i u zavisnosti od načina na koji se dogodi, to će svakako imati veći uticaj od svega što je rečeno.

Na mnogo načina, Kraljičin govor je neka vrsta paralelnog univerzuma u kojem Boris Džonson radi šta želi. U tom univerzumu on uspeva postigne sporazum sa Briselom do kraja nedelje, pa dobija podršku u parlamentu za sve prateće pravne akte. To je, takođe, svet u kojem premijer raspiše izbore za nekoliko nedelja i osvaja većinu u sopstvenoj stranci.

Ne bi trebalo da odbacimo ovaj govor - on nešto predstavlja, a to je osnova manifesta Konzervativne stranke za izbore kad god oni bili. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: