Darko Šarić proglašen krivim - u zatvoru ostaje 15 godina

Darko Šarić osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina za šverc droge, što je pet godina manje nego u prvobitnoj presudi.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

13:18

Darko Šarić proglašen krivim - u zatvoru ostaje 15 godina
Getty Images

Darko Šarić osuđen je na 15 godina za šverc pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Kao i 2015. godine, kada je osuđen na 20 godina zatvora, Šarić se ni ovaj put nije pojavio u sudnici Specijalnog suda u Beogradu.

Prvobitnu kaznu zatvora od 20 godina, na koliko je Šarić osuđen 2015. godine, Apelacioni sud je ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Danas su u beogradu osuđeni još dvojica vođa krimilane grupe - na 15 godina zatvora osuđen je Darko Soković koji se nalazi u bekstvu, a na 14 godina Željko Vujanović.

Trojica optuženih koji su dobili status svedoka saradnika osuđeni su na kazne od 5 do 10 meseci zatvora, a još 15 optuženih na kazne od 10 do 13 godina zatvora.

Današnja presuda nije konačna i na nju se tužilac i advokati mogu žaliti Apelacionom sudu koji donosi pravosnažnu odluku.

Novi stari zakon

Getty Images
U obrazloženju sudije Siniša Petrović rečeno je da je dokazano da je 22 optuženih, koliko ih je ostalo na optuženičkoj klupi, učestvovalo u organizaciji, kupovini i transportu kokaina prekookeanskim brodovima na teritoriju Evrope, gde je ta droga bila dalje prodavana.

Najznačajniji dokazi bili su:
  • Prisluškivani razgovori i elektronska pošta
  • Šifrarnik
  • Knjigovodstvo
  • Iskazi trojice svedoka saradnika


Odbrana je tražila je oslobađajuću presudu, tvrdeći da nema dokaza, kao i sa su dokazi prikupljeni bezakonito, a da su svedočenja svedoka saradnika lažna.

Presuda je doneta nakon ponovljenog suđenja, po nalogu Apelacionog suda, koji je na leto 2016. godine prethodnu presudu Šaricu na 20 godina zatvora oborio zbog nejasno napisane optužnice i naložio novo suđenje.

Mafija na udaru evropske policijske akcije

Korupcija na Balkanu - zašto "padaju" samo bivši

Apelacioni sud je tada ocenio da je prekršen zakon jer prvostepeni sud nije sudio Šariću i grupi po blažem zakon koji je donet 2005.

Krivični zakonik iz 2005. godine za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga propisuje kaznu od 5 do 15 godina zatvora.

Po prvobitnoj, ukinutoj presudi, Šarić i kriminalna grupa koja je učestvovala u švercu kokaina, osuđeni su po novom krivičnom zakoniku koji je propisivao strože kazne i na snazi je od 2009. godine.

Osam godina odlaganja, promena i menjanja sudija

Optužnica protiv Darka Šarića podignuta je 2010. godine i četiri godine mu se sudilo u odsustvu dok je bio bekstvu.

Darko Šarić se nalazi u pritvoru u Srbiji od 2014. godine kada se predao.

Dva dana nakon parlamentarnih izbora u martu 2014, Šarić se predao nadležnima i tada je izjavio da se vratio zbog toga što se "promenila politička klima" i da zbog toga očekuje pošteno suđenje.

Osmogodišnje suđenje obeležeila su česta odlaganja ročišta, a kako je prenela istraživačka mreža KRIK, sudija Vladimir Vučinić, jedan od trojice sudija koji su osudili Šarića 2015. godine, govorio je o pritiscima, smenama i napredovanjima koja su obeležila suđenje.

Darko Šarić - od šarenih balona do Balkanskog ratnika

Od kada je 2007. godine u garaži na Novom Beogradu, koja je pripadala Darku Šariću, pronađeno 20 kilograma heroina, Darko Šarić tvrdi da sa drogom nema ništa.

Da je grupa Darka Šarića osvojila tržište u Italiji saznalo se 2008. godine nakon policijske akcije Maja kada je uhašeni italijanski kriminalac pristao da sarađuje sa policijom i ispričao im i balkanskoj grupi koja prodaje kvalitetan kokain upakovan u šarene balone.
  • Darko Šarić rođen je 21. oktobra 1970. U Pljevljima u Crnoj Gori
  • Prvi put osuđivan još kao maloletnik
  • Prvu kaznu od četiri godine zatvora dobio je 1994. godine
  • Presudama Opštinskog suda u Pljevljima šest puta osuđivan zbog pet različitih krivičnih dela
  • Od 2005. pod nadzorom državnih službi zbog sumnje da je umešan u prodaju droge
Međunarodne akcije "Balkanski ratnik" počekla je u oktobru 2009. i ubrzo je na na luksuznoj jahti "Maui", nedaleko od urugvajske prestonice Montevideo, pronađeno je 2,1 tona kokaina koji je tada zaplenjen.

Prvu optužnicu za šverc kokaina Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je u aprilu 2010. godine, kada je zajedno sa Šarićem optuženo još 36 osoba.

Suđenje je počelo u septembru iste godine, a na optuženičkoj klupi našlo se 11 osoba uhapšenih krajem 2009. i početkom 2010. godine.

U odvojenom postupku u Specijalnom sudu, Šariću se sudi zbog pranja novca, oko 22 miliona evra, od prodate droge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: