Prevremeni izbori u Turskoj krajem juna

Turski predsednik najavio izbore skoro godinu i po dana pre očekivanog datuma.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

09:03

Prevremeni izbori u Turskoj krajem juna
Erdogan je 11 godina bio premijer, a 2014. je postao prvi direktno izabrani predsednik Turske/EPA

Vanredni predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj održaće se 24. juna, najavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je na čelu Turske od 2002. godine. Na izborima u junu tražiće još pet godina vladavine sa pojačanim ovlašćenima koje je dobio na referendumu prošle godine.

Erdogan je turskim medijima rekao da su Turskoj potrebni prevremeni izbori kako bi se oslobodila "bolesti starog sistema".

"Dešavanja u Siriji i na drugim mestima nam nalažu da pod hitno primenimo novi sistem kako bismo državu vodili napred", rekao je Erdogan.

Odluku o prevremenim izborima doneo je, kaže, nakon razgovora sa Devletom Bahčelijem, šefom nacionalističke partije Stranka nacionalnog pokreta. Očekuje se da će Erdoganova vladajuća Partija pravde i razvoja pred birače izaći zajedno sa strankom Bahčelija.

Zašto prevremeni izbori?

Mark Loven, dopisnik BBC iz Turske

Ovo je pažljivo isplaniran politički ples.

Nakon što je vlada nekoliko puta otpisala prevremene izbore, početkom nedelje su počele priče o koalicionim partnerima, da bi nakon "rasprave" sredinom nedelje bio objavljen datum prevremenih izbora.

Čemu žurba? Cinici bi rekli da predsednik Erdogan pokušava da potkreše krila glavnoj rivalki Meral Aksener koja je pre samo nekoliko meseci napravila novu, desno orijentisanu stranku.

Sa turskom lirom čija je vrednost ove godine drastično opala, visokim deficitom i tvrdoglavom inflacijom, Erdogan verovatno želi da predupredi ekonomski sunovrat.

Oni koji ga podržavaju kažu da predsednik prosto hoće da dodatno ojača identitet države koje je nakon referenduma prošle godine prešla iz parlamentarnog u predsednički sistem.

Očekivalja su jasna - iskoristiti talas nacionalizma nakon nedavne vojne ofanzive protiov Kurda u Siriji, dok je opozicija nespremna.

Međutim, postoji rizik da će deo glasača Erdoranov potez pročitati kao čist oportunizam i kazniti ga zbog ekonomskih poteškoća sa kojima se zemlja bori.
Meral Aksener je glavni konkurent Erdoganu/BBC
Ustavne promene koje su građani Turske podržali prošle godine daju predsedniku ovlašćenja koje je ranije imao premijer.

Proširena ovlašćenja predsednika stupaju na snagu nakon izbora.

Ubrzani izborni ritam u Turskoj takođe znači da će se glasati u vanrednom stanju nastalom nakon neuspešnog državnog udara u julu 2016 godine .

Meral Aksener, čija se nacionalistička partija nastala odvajanjem od Bahčelijeve Stranke nacionalnog pokreta, rekla je da njena stranka "najspremnija" i najavila svoju predsedničku kandidaturu.

I ostatak opozicije je pozdravio raspisivanje prevremenih izbora.

"Samo napred", rekao je Bulent Tezkan, portparol Republičke narodne partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: