Test: Volkswagen Golf 1.0 TSI Comfortline (redizajn)

Naizgled isti a zapravo dosta drugačiji – restilizovani VW Golf sedme generacije dobio je brojna poboljšanja, koja se, pre svega, odnose na mehaniku a manje na izmene u dizajnu.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 26.05.2018.

08:40

Test: Volkswagen Golf 1.0 TSI Comfortline (redizajn)

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Sa preko 33 miliona prodatih primeraka, Golf je trenutno ubedljivo najuspešniji model VW koncerna. Nemci se trude da auto održava svoju poziciju broja jedan u Evropi ne dizajnom, već inženjeringom, kvalitetom konstrukcije i materijala.

Ukusi i afiniteti su različiti - za neke je Golf previše dosadan zbog svog konzervativnog i svedenog dizajna, a za druge je to funkcionalan i tehnički napredan auto koji nudi inovacije i rešenja koja se teško mogu naći kod konkurencije.

Na primer, tu je Traffic Jam Assist sistem koji preuzima kontrolu nad vozilom do 60 km/h i to tako što automatski ubrzava, upravlja i koči auto, a sve u cilju olakšavanja kretanja kroz gradsku gužvu i vožnju u koloni.
VW Golf 1.0 TSI: zapremina 999 ccm; 81 kW (110 KS) pri 5300 o/min; maks. o. mom. 200 Nm pri 2000-3500 o/min
Zatim, tu su novi motori, 1.0 TSI i 1.5 TSI, od kojih veći ima deaktivaciju cilindara tokom održavanja konstantne brzine.

Uvedena je i tehnologija “krstarenja”, koja omogućava potpuno isključivanje motora kada vozač pusti papučicu gasa, slično kao kod automobila sa hibridnim pogonom.

Golf je prvi model u klasi koji je dobio potpuno virtuelne instrumente, kao na većim Audijima, ali i komandovanje multimedijom gestikulacijom (mahanjem rukom pojačava se muzika, biraju radio-stanice…).

Naravno, sve to dovodi i do više cene. Međutim, VW je procenio da itekako ima kupce za takav proizvod i njima se, uglavnom, obraća. Na svu sreću, ostavljena je mogućnost i onima skromnijeg budžeta da uživaju u kvalitetnoj konstrukciji automobila.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4258/1790/1492 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2620 mm
Redizajnirani Golf može da se nabavi po ceni od 14.990 evra, uz finansiranje preko Porše mobilitija (na poklon se dobijaju četiri zimske gume sa alu felnama i prva registracija), odnosno od 15.990 evra za keš.

U odnosu na najnižu cenu prethodne verzije to je povećanje od hiljadu evra. Ipak, kada se uzme u obzir šta se sve dobija, razlika i nije tako velika.

Za početak, osnovni "trendlajn" paket opreme je bogatiji za Bluetooth konekciju i USB priključak, vazdušni jastuk za kolena vozača i veći displej multimedije sa novom tehnologijom ekrana kao na skupim mobilnim telefonima.

Velika je razlika i u snazi motora – osnovni, umesto 86 ks, sada razvija 110 "konja".

Od sada, svaki, pa i bazni Golf ima zadnja svetla u punoj LED tehnologiji, uključujući migavce i rikverc svetla.

Najviši, "hajlajn" paket ima i atraktivne dinamičke migavce. LED dnevna svetla su takođe postala standard, a restilizovana verzija ima i nešto drugačije branike.

U unutrašnjosti, najveća razlika je u novom displeju multimedije, koji je sada veći i još osetljiviji na dodir.
Dizajn Golfa je vrlo konzervativan i sveden. Ne ističe se detaljima i atrakcijama, ali je poznat po veoma kvalitetnim materijalima u enterijeru, čak kvalitetnijim nego u nekim Audijima.

Sedišta su i dalje vrlo duga, nešto mekša nego ranije i tradicionalno omogućavaju nisko sedenje.

Inače, imamo običaj da volan do kraja izvučemo po osi, ali kod Golfa za tim nema potrebe. Položaj vozača je zavaljen i prijatan, sa praktično potpuno ispruženom levom nogom kada se pritisne pedala kvačila.

Prostor na zadnjim sedištima je nešto iznad proseka klase, tako da i vrlo visoki putnici mogu udobno da se smeste, i lako uđu i izađu iz automobila.
Na testu Auto magazina našla se verzija sa srednjim paketom opreme "komfortlajn", koji se u odnosu na osnovni "trendlajn" zapravo i ne razlikuje mnogo.

Dodaci su u vidu detalja bez kojih se može, kao što su osvetljena ogledala u štitnicima od sunca, dodatna zadnja svetla za čitanje, deljiv naslon zadnjeg sedišta, utičnica 12V u prtljažniku, podešavanje suvozačevog sedišta po visini i slično.

Doduše, "trendlajn" nema alu felne, ali zato su ovde one prečnika 15 inča.

Iznenadilo nas je da se Golf fabrički isporučuje sa Henkok gumama, što nije baš u skladu sa ukupnim imidžom automobila.

Na svu sreću, čak i bazni Golf ima mnogo korisne opreme koje baš i nema kod konkurencije, kao što su automatski dvozonski klima uređaj, koža na volanu i ručici menjača, Bluetooth konekcija, multimedijalni sistem sa displejem osetljivim na dodir, maglenke, sva četiri automatska podizača prozora i električna ručna kočnica.
Prtljažnik: 380/1270 l
Kao što smo već napomenuli, najviše izmena prilikom redizajna napravljeno je na mehanici. Za početak, primetili smo da je auto dosta tiši, kao i da su vibracije koje potiču od motora i točkova dosta smanjene.

U kabini je vrlo tiho čak i pri 150 km/h. Naravno, najveće promene dogodile su se u pogledu motora. Četvorocilindrični 1.2 TSI, koji se pravio u verzijama sa 86 i 110 ks odlazi u istoriju.

Umesto njega, VW je ubacio potpuno novi trocilindrični turbo benzinac zapremine 999 ccm, koji se u Golf ugrađuje samo u verziji od 110 ks. Neki od konkurenata su to još ranije uradili, tako da nismo bili previše skeptični po pitanju performansi.

Ipak, najviše su nas brinule vibracije i uglađenost rada novog motora. Na svu sreću, već prvi kilometar je pokazao da nije slučajno što su stručnjaci VW-a toliko dugo ispitivali 1.0 motor.
Za razliku od sličnih mašina, iznenadilo nas je koliko je turbo-rupa minimalna i koliko je spreman da povuče od vrlo niskih obrtaja. To nije baš uobičajena karakteristika motora slične konstrukcije i zapremine.

Pri svemu tome, količina snage koju isporučuje je zaista impozantna, imajući u vidu zapreminu. Ubrzanja do "stotke" su ispod deset sekundi i to je više nego očigledno u svakodnevnoj vožnji, bilo da auto vozite po gradu, regionalnim ili autoputem.

Sa lakoćom stiže do krstareće brzine, bez obzira na koliko je setovan tempomat. Nema problem sa međuubrzanjima i po svom karakteru je vrlo blizak dizelašima.

Čak je i veliki maksimalni obrtni moment od 200 Nm uporediv sa manjim dizelima. Možemo samo da zamislimo kakav je tek novi 1.5 TSI motor, koji menja 1.4 TSI.
Zanimljivo je da Volkswagen nije bio "slatkorečiv" kada je u pitanju deklarisana potrošnja novog 1.0 motora. Verovali ili ne, bez problema smo dostigli cifru koja piše u katalogu.

S obzirom da smo auto često vozili na kratkim relacijama, sa hladnim motorom, ali i da je bilo dosta rada na leru za potrebe fotografisanja, test smo završili sa 6,6 l/100 km.

Pri 130 km/h Golf 1.0 TSI troši kao i u gradu, oko 6,0 l/100 km i pri toj brzini se "vrti" na opuštenih 2750 o/min.
Sve u svemu, VW je omogućio i ljudima skromnijeg budžeta da uživaju u zaista vrhunskoj tehnologiji kada su u pitanju automobili niže srednje klase.

Čak i oni koji nisu neki ljubitelji i poznavaoci automobila primećuju da je ogibljenje vrlo sofisticirano, u smislu da vrlo meko upija sitne neravnine, kao i da auto prijatno zapliva preko dužih ulegnuća.

U krivinama se stiče utisak da se Golf naginje u pravcu krivine, pa je to još jedan faktor koji utiče na osećaj bezbednosti.

Uz tradicionalno vrlo precizne i meke komande, opšti komfor i ponašanje na putu u stilu prave limuzine, Golf se s pravom može nazvati i malim Passatom. Jednostavno, imate osećaj kao da vam se proizvođač odužio za svaki evro koji ste dali na auto.

Kada se u obzir uzme bogata oprema, snaga motora i generalno najnovija tehnologija, Golf je definitivno među najpovoljnijim ponudama na našem tržištu.

Povoljne doplate

Nemojte da se ustručavate da od prodavca zatražite ponudu za bolje opremljene verzije. Zvaničan cenovnik je neobavezujući i na auto bez problema možete da dobijete vrlo solidan popust, kao što je, na primer, "trendlajn" paket jeftiniji za više od dve hiljade evra.

U tom kontekstu, razmislite i o dodatnoj opremi. Automatsko aktiviranje dugih svetala košta svega 139 evra, sistem za automatsko parkiranje treba doplatiti 727 evra a specijalne grejače vetrobranskog stakla 297 evra.

Na žalost, senzori za kišu i farove se u svakom paketu doplaćuju. Zajedno sa elektrohromatskim unutrašnjim retrovizorom koštaju 197 evra, a za sklopive retrovizore sa osvetljenjem prostora oko vozila treba izdvojiti 166 evra. Grejači volana imaju cenu od 124 evra.

Pametni radar sam startuje motor

Start-stop sistem nije nikakva novost, ali u kombinaciji sa adaptivnim tempomatom može da bude još "pametniji".

Naime, dok stojite u koloni, motor je po pravilu isključen, odnosno, u stop modu. Ako auto ispred vas krene, radar to prepoznaje i automatski startuje motor, čime se skraćuje vreme kretanja a time se smanjuje i stres vozača.

Nova multimedija

Jedna od najvećih novina u unutrašnjosti je uvođenje većeg displeja multimedijalnog sistema, koji je dobio mnogo osetljiviji displej na dodir, po ugledu na skupe mobilne telefone.

Redizajn Golfa doneo je i bogatiju standardnu opremu, pa se Bluetooth konekcija za mobilni i USB/AUX priključci nalaze i u osnovnom, "trendlajn" paketu opreme.

Ozvučenje je tradicionalno veoma kvalitetno a naša preporuka je da doplatite 90 evra za dodatne zvučnike, tako da ih ukupno bude osam. Time ste obezbedili kvalitet koji biste teško postigli kupovinom aftermarket uređaja.

LED svetla postaju standard

Sada i bazna verzija Golfa ima potpuno LED osvetljenje pozadi, uključujući migavce i svetla za vožnju unazad.

Tek "hajlajn" paket ima drugačiju grafiku i dinamičke pokazivače pravca.

LED dnevna svetla su takođe standard, i to u vidu tačkastih LED elemenata, dok su kod "hajlajna" u vidu LED cevi.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. VW Golf 1.0 TSI Comfortline
zapremina motora 999 ccm
snaga 81 kW (110 KS) pri 5300 o/min
maks. o. moment 200 Nm pri 2000-3500 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4258/1790/1492 mm
međuos. rastojanje 2620 mm
prtljažnik 380/1270 l
rezervoar 50 l
masa 1216 kg
pneumatici 195/65 R 15
maks. brzina 196 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,9 s
potrošnja (fabrička) 5,9/4,1/4,8
emisija CO2 109 g/km
multimedijalni uređaj 8 zvučnika

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: