Test: Suzuki Baleno 1.2 Dualjet Elegance

Novi Baleno je odgovor Suzukija svima onima koji su tražili gradski auto sa prostranijom kabinom i većim prtljažnikom u odnosu na Swift. Japanci su častili svoje kupce zaista bogatom opremom koju nemaju ni neki skuplji automobili.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 14.10.2017.

07:00

Test: Suzuki Baleno 1.2 Dualjet Elegance
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3995/1745/1470 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2520 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Ekipa Auto magazina imala je priliku da se sa novim Balenom upozna još na međunarodnoj prezentaciji, koja je za novinare iz cele Evrope održana u Mađarskoj. Tada smo automobil mogli da probamo na zatvorenoj stazi u svim verzijama motora a sada je na red došao duži test u realnim uslovima beogradskog saobraćaja.

Veoma važno je da na samom početku kažemo da je Baleno jedan od najvećih pripadnika B segmenta, pa ga ljudi često porede sa modelima klase iznad.

I zaista, najveće iznenađenje za nas predstavljala je ponuda prostora, posebno za putnike na zadnjim sedištima, i zapremina prtljažnika.
Suzuki Baleno 1.2 Dualjet: zapremina 1242 ccm; snaga 66 kW (90 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 120 pri 4400 o/min
Uvoznik Suzukija za Srbiju, kompanija Eurosumar iz Beograda, za test vožnju nam je ustupila najbolje opremljenu verziju koja košta 13.500 evra.

U ponudi su inače tri paketa opreme a testirani pod nazivom „elegans“ se razlikuje od ostalih verzija po tome što ima LED glavna svetla, uključujući i srednja i duga.

Dok ostale verzije imaju LED dnevna svetla ugrađena u prednju masku, ovde je LED traka sastavni deo fara.
„Elegans“ paket opreme lako ćete prepoznati i po tome što ima hromirane kvake na kojima se nalazi taster za otključavanje i zaključavanje bez upotrebe ključa. Dovoljno je da vam ključ bude u džepu ili tašni i automobil će vam dozvoliti da mu pristupite.

Kao i do sada, ako jednom kliknete taster, biće otključana samo vozačeva vrata, a ako ga pritisnete dvaput za redom, otključaće se sva.

Dizajn kabine je potpuno nov. Kvalitet materijala je praktično na nivou Suzuki Swifta. Iako je svuda primenjena tvrda plastika, kvalitet završne obrade je na visokom nivou, tako da nije bilo krckanja na dodir kao kod nekih skupljih automobila, što je danas, na žalost, prilično česta pojava.
Vrata su bogato tapacirana, sa velikom pregradom za odlaganje flaše zapremine do 1,5 litara. Tu su i sva četiri tastera za podizače prozora, s tim što je automatika samo za vozača.

Komandna tabla, na svu sreću, nije dizajnirana po copy/paste principu. Ideja konstruktora je bila da izgled bude jednostavan sa akcentom na funkcionalnosti.

To je omogućeno zahvaljujući pre svega velikom multimedijalnom displeju osetljivom na dodir, u okviru kog su i tasteri za pojačavanje zvuka i biranje stanica, odnosno muzičkih numera.

Za preglednost je zaslužna i automatska „klima“, sa minimalnim brojem dugmića. Ovakav izgled centralne konzole je ne samo intuitivan za korišćenje već i lepo izgleda jer nije pretrpan.
Treći po redu i ujedno najbogatiji paket opreme sadrži i veliki displej u boji koji se nalazi između instrumenata.

Volan je podesiv po dubini i visini a na njemu se, za razliku od drugih verzija, nalaze i tasteri za podešavanje odstojanja od vozila ispred kada vozite sa aktiviranim radarskim tempomatom. Po svojoj estetici jedino volan i instrumenti izgledaju slično kao kod Swifta, dok je sve drugo novo.

Na žalost, sa manjeg Suzukija preuzet je i ne baš praktičan koncept za pretraživanje i menjanje informacija putnog računara koje se obavlja preko okruglog tastera. Nalazi se baš na samim instrumentima, kao nekada kad je postojalo dugme za resetovanje brojača dnevne kilometraže.
Pozicija vozača je prilično uspravna. To omogućava dobru preglednost, pa nema potrebe za izvijanjem vrata prilikom uparkiravanja.

Kada smo već kod preglednosti, ona je dobra na sve strane jer stubovi jednostavno ne smetaju previše.

Za razliku od nekih konkurenata, nožne komande su relativno blizu, tako da su noge savijene. Inače volimo da izvlačimo volan do kraja a kod Balena smo čak morali malo da ga vratimo ka komandnoj tabli u cilju pronalaženja idealne pozicije.

Zanimljivo je da iza vozača prosečne visine bez problema može da sedne osoba visoka dva metra. Imaće sasvim dovoljno mesta za kolena, dok je za glavu knap. Time je Baleno postao komotniji pozadi čak i u odnosu na većinu modela iz klase iznad.
Kada smo pomenuli cenu od 13.500 evra za najbolje opremljeni model, mislili smo na verziju sa proverenim 1.2 motorom koji poznajemo iz Swifta.

Novi trocilindarski turbo-benzinski motor zapremine hiljadu kubika jeste snažniji ali je i dosta skuplji, tako da kupcima u našoj zemlji nije preterano zanimljiv.

Zato smo se skoncentrisali pre svega na 1.2 motor, koji je u velikoj meri unapređen, pre svega dodavanjem još jedne brizgaljke goriva po cilindru. Otuda je dobio naziv „dualdžet“ (Dualjet).

Iako ima četiri konjske snage manje nego u Swiftu, poboljšani agregat u praksi čak deluje snažnije i dosta je elastičniji pri nižim obrtajima.

S obzirom na njegove performanse i potrošnju, slobodno možemo da kažemo da je ovo ubedljivo najbolji malolitražni četvorocilindrični atmosferski motor koji može da se kupi na našem tržištu.
Pali "na pola ključa" (pali se pritiskom na taster jer je automobil standardno opremljen otključavanjem i startovanjem bez ključa) i veoma je miran i tih na leru.

Za razliku od 1.0 turbo-benzinca kome je potrebno nešto više gasa da bi tečno krenuo, atmosferac polazi bez ikakvog ustezanja i štucanja već pri vrlo malom gasu.

Ovakvi motori obično su tromi i traže visoke obrtaje da bi snažnije povukli. Međutim, ne i Suzukijev, koji je natprosečno elastičan na nižim obrtajima.

Naravno, ukoliko želite snažna ubrzanja, morate da ga naterate u više obrtaje. Već od 2000 o/min počinje ozbiljno da ubrzava, a ako ste uporni sa pritiskanjem papučice gasa sve do crvenog polja koje počinje na 6000 o/min, iznenadićete se koliko je ova mala mašina potentna.
Prtljažnik: 355 l
Možda nekima pet brzina menjača deluje kao zastarela tehnologija, ali ovde nije reč o uštedi, već o rasterećenju vozača.

S obzirom na natprosečnu elastičnost motora, odabrani su duži prenosni odnosi, pa se u petoj pri 130 km/h "vrti" na relativno niskih 3400 obrtaja, praktično kao neki turbo-benzinci.

Pri toj brzini Baleno troši oko šest litara na sto kilometara i usput je iznenađujuće tih. U gradu bez problema možete da izmenajte sve brzine do 50 km/h.

Tada će vas nagraditi izuzetno niskom potrošnjom, koja je na kraju našeg testa, najvećim delom gradske vožnje, iznosila 5,1 l/100 km. To je naš rekord kada su u pitanju atmosferski motori zapremine 1.2 litra.
LED srednja, duga i dnevna svetla
Iako je ukupna masa manja za 200 kilograma u odnosu na prosečnu sličnu konstrukciju, Baleno je sa svojih 920 kilograma veoma stabilan na pravcu, bez potrebe za čestim korekcijama upravljača.

Treba reći i da "elegans" paket standardno sadrži i zadnje disk kočnice, pa je kočenje još efikasnije i bezbednije.

Još jedna stavka po kojoj je Baleno natprosečan je prtljažnik koji sa svojih 355 litara nadmašuje i mnoge automobile u klasi iznad.

Najbolji paket opreme standardno ima i horizontalnu pregradu za duplo dno, a po potrebi može da se složi u specijalan vertikalni žljeb tik uz naslon zadnjeg sedišta, tako da ne smeta ako vam je potrebna puna zapremina.
Prirodna sredina za Suzuki Baleno je grad. Iznenadilo nas je koliko je mali prečnik okretanja, što je od velike pomoći prilikom manevrisanja i parkiranja.

Kada smo već kod toga, na spisku standardne opreme su zadnji parking senzori i kamera za vožnju unazad, koja je vrlo osetljiva u noćnim uslovima i daje sliku HD rezolucije.

Uz dobru preglednost ni manje iskusni vozači definitivno neće imati problem sa parkiranjem. Doduše, auto je čak nešto širi od tipičnih predstavnika niže klase ali nam to nije smetalo.

Ogibljenje je srednje tvrdo i podešeno je tako da bude optimizovano za gradske uslove. To znači da sitne neravnine dobro upija ali ni veće rupe ne predstavljaju problem. Jednostavno, nemate osećaj da vas udarac u rupu „zaboli“ kao kod nekih tvrđih automobila.
Suzuki Baleno je odličan izbor za naše uslove kada smo primorani da imamo samo jedan auto u porodici, koji mora dobro da nam služi uglavnom u vožnji po gradu ali da ne bude premali kada je potrebno otići na odmor.

Pri tome, prostor na zadnjim sedištima je takav da se nećete postideti ukoliko treba da prevezete nekoga.

Uz niske troškove redovnog održavanja, sa opremom koja je bogatija nego kod kod daleko skupljih automobila, Baleno je jedna od najpovoljnijih opcija za prosečnog kupca u Srbiji.

Inače, početna cena Balena na našem tržištu je 10.500 evra.

Made in India

Suzuki Baleno dolazi iz fabrike u Indiji. To nikako nije uticalo na smanjenje kvaliteta, naprotiv.

Japanci su vrlo rigorozni u pogledu standarda i kontrole kvaliteta a jedina loša strana je ta što je krajnja cena povećana za troškove carine (plus porez na iznos carine).

Kontramera je ta da se Eurosumar odrekao dela zarade, kako bi kupci što povoljnije nabavili auto.

Ozvučenje za sve pare

U poslednje vreme nije lako naći auto sa kvalitetnim ozvučenjem, čak i kada audio-sistem potpisuju brendovi kao što su Bose ili JBL.

Kod Suzukija nema tih marki ali je zato frekventni opseg ozvučenja u Balenu veći nego kod onih sa „fensi“ znakom. Na žalost, nije previše jako ali je sigurno da je uživanje u kvalitetu zagarantovano.

Mape sa 3D objektima

Do pre neku godinu smo se radovali kada u novim automobilima naiđemo na mapu Srbije a sada se radujemo kada vidimo mape sa 3D objektima.

To je izuzetno retko i za premijum segment ali Suzuki nije štedeo. Kvalitetna navigacija i multimedija sa kamerom za vožnju unazad su standard u testiranom paketu opreme.

Automatsko kočenje

Ovo je ubedljivo najjeftiniji auto na tržištu u kom su standard sistem za automatsko kočenje i radarski tempomat. Ukoliko vozač ne počne kočenje na vreme, prvo se aktiviraju zvučni i svetlosni signal a ako ne odreaguje ni tada, auto počinje sam da koči kako bi se izbeglo ili smanjilo oštećenje vozila prilikom sudara.

Preko tastera sa leve strane volana možete da podesite koliko će ovaj sistem biti osetljiv. Slično, preko tastera na samom volanu se nalaze komande tempomata, među kojima je i podešavanje odstojanja od vozila ispred.

Baleno sam koči i ubrzava u odnosu na vozilo ispred, a sve do unapred zadate brzine i dužine odstojanja.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Suzuki Baleno 1.2 Dualjet Elegance

zapremina motora 1242 ccm
snaga 66 kW (90 KS) pri 6000 o/min
maks. o. moment 120 pri 4400 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije 3995/1745/1470 mm
međuos. rastojanje 2520 mm
prtljažnik 355 l
rezervoar 37 l
masa 920 kg
pneumatici 185/55 R 16
maks. brzina 180 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,3 s
potrošnja (fabrička) 3,6/4,3/5,4 l/100 km
Oprema

Standard:

Alu felne 16 inča, LED dnevna i glavna svetla, LED zadnja svetla, senzori za kišu i farove, maglenke, dodatno zatamnjena zadnja stakla, el. retrovizori sa grejačima, kožni volan, podešavanje upravljača po visini i dubini, putni računar sa LCD displejem u boji, el. podizači prednjih i zadnjih prozora, otključavanje i startovanje motora bez ključa.

Automatski klima-uređaj, Bluetooth konekcija za mobilni, ozvučenje sa 6 zvučnika, multimedijalni uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, HD kamera za vožnju unazad, GPS sa 3D mapama, grejači prednjih sedišta, grejanje zadnjeg dela kabine, naslon za ruku vozača, radarski sistem za automatsko kočenje i adaptivni tempomat, zadnje disk kočnice, pomoć pri kretanju na uzbrdici, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: