Test: Nissan X-Trail 2.0 dCi Tekna X-Tronic 4WD

Povratak dvolitarskog dizelaša u veliki Nissanov SUV X-Trail obradovao je mnoge ljubitelje ovog segmenta. I ne samo to, u ponudi je ograničena količina vozila i verzija, sa nekoliko paketa pogodnosti uz uštedu od nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od odabira vrste pogodnosti.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 09.09.2017.

09:25

Test: Nissan X-Trail 2.0 dCi Tekna X-Tronic 4WD

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Alijansa Renault-Nissan napokon je vratila u prodaju dvolitarski dizel motor. Čast da prvi dobije novu mašinu snage 177 “konja”, pripala je Nissanu X-Trail.

Do sada se na našem tržištu prodavao samo sa 1.6 dizelašem koji je obezbeđivao optimalne performanse i potrošnju. Ipak, tržište je pokazalo da postoji velika potražnja za većim i snažnijim motorom kakav je ovaj koji vam predstavljamo.

Zanimljivo je da je Nissan odlučio da novi 2.0 dCi motor ugradi u poslednju seriju nerestilizovanog modela X-Trail. U odnosu na novi, čija će prodaja početi sa prvim danima jeseni, nema velikih razlika u estetskom smislu, a još manje u pogledu mehanike. Izuzev, razlike u ceni, razume se.

Dakle, ovo je idealna prilika da se dobije najnovija motorizacija po ceni koja je i nekoliko hiljada evra niža i pod specijalnim uslovima u odnosu na redizajnirani model koji tek treba da se pojavi.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4640/1830/1715 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2705 mm
Nissan je proizvođač koji ima SUV modele i krosovere u gotovo svakom segmentu. Po njemu se ravnaju i ostali kada je potrebno neki model svrstati u određenu klasu, iako je vrlo teško odrediti preciznu kategorizaciju.

U svakom slučaju, X-Trail je definitivno među najvećim SUV modelima na našem tržištu, sa međuosovinskim rastojanjem koje je veće u odnosu na, na primer, Hondu CR-V i Toyotu RAV4.

To je omogućilo izuzetno prostranu kabinu i prtljažnik, pa čak i dovoljno mesta za treći red sedišta u nekim verzijama.
Nissan X-Trail 2.0 dCi: zapremina 1995 ccm; snaga 130 kW (177 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 380 Nm pri 2000 o/min
Osim proverene i pouzdane mehanike, Nissan je poznat i po vrlo bogatoj opremi svojih modela. Malo toga ostaje za doplatu, kao što je metalik boja ili bež enterijer, kakav je bio na našem testu.

Mnogi ga izbegavaju zbog potencijalnog prljanja, ali smo se više puta uverili da definitivno popravlja raspoloženje. Ne samo kada auto ostavite na suncu u vrelim letnjim danima, već i zimi, kada je tmurno vreme.

Stakleni krov sa otvorenom roletnom i svetla unutrašnjost su nešto što apsolutno vredi svaku uloženu paru i čini da se osećate bolje u automobilu.

Najviši paket opreme Tekna ima apsolutno sve što je potrebno za luksuznu i bezbednu vožnju. Koža dominira kabinom, a tu su i električno pokretan stakleni krov, sistem za automatsko parkiranje na paralelna parking mesta i u “garažu”, alu felne prečnika 19 inča…
Tu su još kamera za čitanje saobraćajnih znakova, automatsko kočenje, kontrola mrtvog ugla, automatska duga svetla, senzori za detekciju saobraćaja sa zadnje strane, beskontaktno otključavanje, elektropreklopivi retrovizori, električno otvaranje prtljažnika i još mnogo toga.

U X-Trailu ima dovoljno mesta i za vrlo visoke putnike i to na svim sedištima. Zadnja su klizna, pa se po potrebi može dodatno povećati prtljažnik, koji ionako broji 550 litara zapremine.

Za volanom se sedi relativno visoko, čak i kada je sedište maksimalno spušteno. Bez obzira na to, omogućen je prilično zavaljen položaj vozača, s obzirom da su nožne komande udaljene a volan se dosta izvlači po dubini.
Novi 2.0 dCi motor je neočekivano tih i uglađen u radu. Isporučuje se u verzijama sa šestostepenim manuelnim i CVT menjačem kakav je bio u testiranom automobilu.

U odnosu na 1.6 dCi motor od 130 “konja”, 2.0 dCi je osetno snažniji. Razlika se, doduše, najmanje oseća po gradu, ali vožnja na otvorenom je već druga priča. Tu, pre svega, mislimo na vožnju autoputem, gde kod većeg motora do izražaja dolazi ne samo snaga, nego i veći maksimalni obrtni moment.

Međuubrzanja pri velikim brzinama su snažna, tako da sa X-Trailom 2.0 dCi bez problema možete da se uputite na autoban i da se ne osećate inferiorno na deonicama bez ograničenja brzine.
S obzirom na veoma stroge propise o emisiji izduvnih gasova i poštovanje istih od strane Nissana, u varijanti sa menuelnim menjačem nešto je izraženija turbo rupa, pa je potrebno odabrati optimalan stepen prenosa.

CVT menjač je u tom smislu komforniji izbor, a reakcija na komandu gasa je vrlo brza. Menjač ima čak četiri moda vožnje, kada se sve opcije saberu.

Prvi je klasičan, automatski mod, sa praktično beskonačno mnogo brzina. Prilikom ubrzanja, motor će raditi na konstantnom broju obrtaja dok menjač neprestano menja prenosne odnose.

U zavisnosti od stepena opterećenja i potrebnih ubrzanja, radiće na manjim ili višim obrtajima. Mnogi kažu da im smeta povišen broj obrtaja motora u tim situacijama, ali kod X-Traila je situacija vrlo povoljna za uši, mehaniku i džep.
Konkretno, za normalno ubrzanje po gradu motor radi na oko 1500 obrtaja, što je dovoljno za brzinu od šezdesetak na sat. Za snažna ubrzanja, kad malo jače stisnete gas, podigne obrtaje, ali ne preko 2500. Kako dostižete željenu brzinu, popuštate gas a samim tim se smanjuju i obrtaji.

U svakom slučaju, zvuk nije neprijatan i ne opterećuje tokom vožnje. Naprotiv, sve je manje naporno nego u slučaju manuelnog menjača. Naravno, ako želite maksimalne performanse, obrtomer ide do limitera, ali to bi se svakako desilo i sa ručnim menjačem.

Iako to nije označeno uz samu ručicu, menjač ima sportski mod, koji se aktivira kada ručicu pomerite ulevo.

U toj levoj šini je zapravo manuelni mod, ali, sve dok ga ne aktivirate pomeranjem ručice menjača napred-nazad, ostaće u sportskom automatskom modu, koji obrtaje drži u opsegu u kom motor isporučuje najveći obrtni moment i kada je maksimalno spreman za nagla i trenutna ubrzanja.
Manuelni mod je zapravo režim sa predefinisanim brzinama CVT menjača. Dakle, ovde se više ne ponaša kao klasičan CVT sa beskonačnim brzinama, već imate mogućnost odabira jedne od sedam brzina.

Za pohvalu je to što je konstruisan tako da, za razliku od nekih menjača, ne menja sam brzine kad primeti da preterujete sa obrtajima, već bespogovorno sluša šta mu kažete i dozvoljava motoru da se zavrti sve do limitera.

U praksi, automatski mod će, na primer na autoputu, držati nešto više obrtaje nego što bi oni bili u sedmom stepenu prenosa manuelnog moda. Upoređivali smo vrednosti trenutne potrošnje i ispostavilo se da kompjuter zna šta radi i da je trenutna potrošnja ipak manja u automatskom modu.
Uslovno rečeno, četvrti mod menjača odnosi se na kočenje motorom, koje se uključuje i isključuje u meniju na instrument tabli.

Tu je još mnogo drugih podešavanja koja se odnose na uključivanje bezbednosnih sistema, trenutka automatskog paljenja srednjih svetala i slično.

Test smo završili sa prosečnih devet litara dizela gradske vožnje i to uglavnom sa uključenim klima uređajem.

Bez njega i uz umerena ubrzanja, prosek lako može da padne na oko osam litara, što je približno proseku na autoputu pri 130 km/h, kada se motor “vrti” na oko 2200 obrtaja.
Praktično, Nissan je novim dvolitarskim dizelašem postigao potrošnju koja je u praksi za oko litar veća u odnosu na 1.6 dizel, ali je dosta dobijeno na performansama, pogotovo na autoputu pri velikim brzinama. Osim toga, ovaj motor je odličan izbor i za sve one koji žele da vuku prikolicu.

Kada se u obzir uzmu komfor, prostranost, tehničke karakteristike, oprema i povoljna akcijska cena, Nissan X-Trail nema mnogo konkurenata.

Kao što smo već rekli, razlike u odnosu na redizajnirani model, koji tek treba da se pojavi, nisu velike, pa je trenutna akcija pravi način da se uštedi nekoliko hiljada evra.

Mogućnost izbora vrste pogona

Tokom polovine testa bio je aktivan mod sa pogonom na prednje točkove. U onom drugom, automatskom režimu, automobil sam raspoređuje obrtni moment na osovine u zavisnosti od potreba i tada nismo primetili razliku u potrošnji u odnosu na 2WD mod.

Naravno, tu je i mogućnost zaključavanja diferencijala u slučaju ozbiljnijih poteškoća sa prijanjanjem točkova.

Veliki i praktičan prtljažnik

Standardna zapremina prtljažnika iznosi 550 litara, a kliznim pomeranjem zadnjih sedišta oslobođa se dodatni prostor.

Čak i kada su pomerena unapred, na sedištima može normalno da se sedi, s obzirom da vrlo dugo međuosovinsko rastojanje. Naravno, tu je i duplo dno prtljažnika.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Nissan X-Trail 2.0 dCi Tekna X-Tronic 4WD
zapremina motora 1995 ccm
snaga 130 kW (177 KS) pri 3750 o/min
maks. o. mom. 380 Nm pri 2000 o/min
menjač automatski, CVT
dimenzije 4640/1830/1715 mm
međuos. rastojanje 2705 mm
klirens 210 mm
prtljažnik 550/1982 l
rezervoar 60 l
masa 1720 kg
pneumatici 225/55 R 19
maks. brzina 196 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s
potrošnja (fabrička) 6,7/5,8/6,1 l/100 km
emisija CO2 162 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: