Test: Mazda 3 Sport G120 Takumi

Mazdih hečbek niže srednje klase vrlo brzo je osvojio tržišta širom Evrope. I u Srbiji je odlično prošao i uveliko je prevazišao početna očekivanja uvoznika. Sada je pripremljena posebna verzija Takumi koja nudi vrlo atraktivnu opremu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 09.06.2017.

11:15

Test: Mazda 3 Sport G120 Takumi
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4460/1795/1465 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Mazda 3 nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dizajn automobila je mnogima bitan zbog toga što putem njega ostavljate poruku o svom statusu i stilu.

Upravo su o tome razmišljali u Mazdi kada su osmislili paket opreme Takumi koji uz relativno povoljnu cenu Mazdu 3 čini vrlo luksuznom i ekskluzivnom.
Mazda3 Sport G120 Takumi: zapremina 1998 ccm; snaga 88 kW (120 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 210 Nm pri 4000 o/min
Konkretno, oprema Takumi lukavo kombinuje stilove dizajna i komponente koji balansiraju između verzija Attraction i Revolution i odnosi se na model pre restilizacije koji je još uvek u specijalnoj ponudi na našem tržištu.

Sedišta su presvučena kombinacijom kože i alkantare proštepane crvenim koncem kao kontrast. Tu su i dvozonski automatski klima uređaj i grejana prednja sedišta.
Karoserija je dostupna u nekoliko boja, a od standardnih verzija se razlikuje po aluminijumskim felnama prečnika 18 inča tamne boje, kao i zatamnjenim staklima na zadnjim vratima.

Od opreme u Takumi paketu izdvajamo i MZD Connect multimedijalni sistem sa sa 7-inčnim displejom u boji, kao i kamerom za vožnju unazad. Tu su i bi-ksenon farovi.
Sa Mazdom 3 smo imali prilike da se družimo već nekoliko puta. Prvi put na svetskoj prezentaciji u Španiji, a potom i na dugim testovima top verzije, kao i sa limuzinom sa srednjim paketom opreme.

Još jednom konstatujemo da, poput karoserije, i kabina odiše solidnošću. Upotrebljeni materijali su vrlo kvalitetni, a paneli dobro obrađeni i uklopljeni.
U Mazdi se sedi vrlo komforno. Sedišta su postavljena nisko, udobna su, ali pružaju i dobru potporu bez prevelike agresivnosti.

Pedale su postavljene pravo ispred vozača, pa noge imaju prirodan položaj. Takođe, odmorište za levu nogu se nalazi blizu poda, što manje zamara prilikom dugih vožnji.

Upravljač i sedišta se podešavaju u svim pravcima tako da omogućavaju vozaču da zauzme položaj koji mu u potpunosti odgovara.
Kabina nudi prostor za putnike koji je u okviru niže srednje klase, s tim što je primetno da je šira u odnosu na prosek.

Preglednost nije bolja strana "trojke" zbog visokih bokova i masivnih nosača krova.

I spoljni retrovizori nisu idealni, pokrivaju relativno mali ugao, a i postavljeni su previše blizu vozača, pa ta njihova negativna karakteristika dolazi još više do izražaja. Na svu sreću tu je sistem upozorenja na vozila koja se nalaze u "mrtvom uglu".
Mazda 3 je oduvek bila poznata po odličnoj upravljivosti, a sada su stvari podignute na viši nivo.

Automobil deluje zrelije i mirnije, ali nije izgubio sportsku oštrinu. Kada ga “pritisnete” do kraja odužiće vam se izuzetno preciznim upravljačem, neutralnim ponašanjem u krivinama i izuzetno velikim bočnim silama koje može da istrpi.

Dobro izbalansirana šasija dozvoljava da dodavanjem i oduzimanjem gasa automobil namestite u teme krivine kao rukom, a da na izlazu iz krivine uživate u vrlo kontrolisanom podupravljanju pravo na spoljnu ivicu staze.
Prtljažnik: 364 l
Automobil je opremljen točkovima od 18 inča, pa je po lošijem kolovozu umeo da blago zadrhti. Ipak, amortizacija udarnih rupa je dobra.

Ono što iznenađuje je odlična akustična i mehanička izolacija.
Mazda 3 Takumi dolazi jedino u verziji sa dvolitarskim benzincem snage 120 ks.

Šta nam onda nudi ovaj 2.0 litarski motor sa 120 “konja”? Tu su odlična ubrzanja na vrlo niskim obrtajima, sjajna međuubrzanja i veoma uglađen rad. “Trojka” sa ovim motorom postiže ubrzanje do stotke ispod devet sekundi, a na niskim obrtajima se ponaša bolje od turbo motora.

Visoke obrtaje voli i lako se zavrti do crvenog područja obrtomera koje počinje na skoro 6500 o/min.
I ovog puta potenciramo primereno nisku potrošnju goriva koju uporno ističemo u svakom testu neke od Mazdi sa benzinskim motorom.

Čak i u uslovima jake zime, ili pretoplog leta, kao i na previše kratkim distancama, prosečna potrošnja sa lakoćom može da se zadrži na oko sedam litara benzina na 100 km.

U gradu, prosek može da pređe osam i po litara tek ako ste vrlo agresivni i nervozni, dok smo na magistrali sa potpuno opterećenim automobilom zabeležili prosek od tek pet litara. Na autoputu pri 120 km/h motor se vrti na tek 2600 o/min i tada troši oko 5,6 litara. Dizel - čemu to služi? Izuzetan kvalitet materijala i izrade, kao i upadljivo bogata oprema zavređuju cenu od oko dvadeset hiljada evra.

Ako ste iole hedonista i volite dobru vožnju, onda je ova verzija Mazde 3 jedna od dva - tri automobila u nižoj srednjoj klasi koji će iole prići ovoj premisi. Za svaku pohvalu.

Automatsko kočenje do 30km/h

Zanimljivo je da, iako je u pitanju srednji paket opreme, Mazda 3 ima neke od najnaprednijih bezbednosnih sistema. Jedan od njih je uređaj za automatsko kočenje pri brzinama do 30 km/h, što je od velike važnosti u gradskoj vožnji prilikom izbegavanja sudara u vožnji stani-kreni.

Uz pomoć 3D kamere ugrađene iza unutrašnjeg retrovizora, sistem se aktivira u slučaju da vozač ne odreaguje sam i zaustavlja auto neposredno pre nego što će udariti u prepreku.

Multimedija na dohvat ruke

Paket opreme Takumi takođe sadrži i multimedijalni sistem kojim se može upravljati na dva načina – preko velikog displeja osetljivog na dodir dijagonale sedam inča ili preko džojstika koji se nalazi na dohvat ruke – ispred ručice menjača.

Uz malo vežbe, vrlo je lako i jednostavno koristiti ovakav interfejs.

Mazda3 Sport G120 Takumi košta 20.190 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mazda3 Sport G120 Takumi - specifikacije:
zapremina motora 1998 ccm
snaga 88 kW (120 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 210 Nm pri 4000 o/min
kompresija 14,0:1, direktno ubrizgavanje
menjač 6 stepeni, manuelni
dimenzije (d/š/v) 4460/1795/1465 mm
međuos. rastojanje 2700 mm
prtljažnik 364 l
rezervoar 51 l
masa 1310 kg
pneumatici 225/45 R 18
maks. brzina 198 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,8 s
potrošnja (fabrička) 4,3/5,1/6,5 l/100 km
emisija CO2 119 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: