Test: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T X-Tronic 360 Plus

Kako vreme odmiče, automatski menjači su sve raznovrsniji i inteligentniji. Nissan je jedan od retkih proizvođača koji je zadržao CVT menjač i usavršio ga do te mere da vožnja predstavlja pravi odmor a ne napor za vozača.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 02.06.2017.

09:58

Test: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T X-Tronic 360 Plus
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4377/1806/1590 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2646 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Nissan Qashqai je jedan od najpopularnijih krosovera na našem tržištu. To i ne čudi, s obzirom da ima dobar odnos uloženog i dobijenog, odnosno dizajna, opreme, prostranosti, kvaliteta, performansi i cene.

Posle najjače dizel verzije sa 1.6 motorom sa 130 „konja“ i najjačeg turbo benzinca sa 163 konjske snage, na red je došao četvorocilindrični turbo benzinac zapremine 1.2 litra.
Nissan Qashqai 1.2 DIG-T X-Tronic: zapremina 1197 ccm; snaga 85 kW (115 KS) pri 5200 o/min; maks. o. mom. 165 Nm pri 1750 o/min
Ovaj motor u Renault modelima razvija 100 ali i 130 „konja“, dok je za Qashqai rezervisana samo srednja verzija od 115 KS.

Takozvani daunsajzing odavno je preuzeo dominaciju nad evropskim motorima, pa je svega nekolicina proizvođača u gami zadržala atmosferske benzince. Iz tog razloga, osnovna ponuda Qashqaija na našem tržištu je sa 1.2 turbo benzincem, koji može da se nabavi već za 18.600 evra.

Nissan tradicionalno ima vrlo bogatu ponudu opreme, pa već osnovni paket sadrži sve što treba prosečnom vozaču – „klimu“, USB priključak i Bluetooth konekciju, LED dnevna svetla, tempomat, pomoć pri kretanju na uzbrdici, stop-start sistem, elektropodizače za sva četiri prozora…
Međutim, kupci Qashqaija, bar prema onome što smo videli na ulicama, a ima ih mnogo, vole da dodaju još para i da sebe časte automobilom koji je prilično luksuzno opremljen.

Upravo jedan takav vam predstavljamo – Qashqai 360 Plus. Ovo nije najbolji paket opreme, iznad njega je samo „tekna“. Pa ipak, kada uđete u kabinu, stičete utisak da je ovo najbolje opremljeni Qashqai.

Ne samo zbog panoramskog krova i sistema kamera koje pokrivaju ugao od 360 stepeni oko vozila, već i zbog velike količine finih materijala.

Tvrda plastika je zaista minimalno korišćena, a eko-kožom je tapacirana čak i konzola oko ručice menjača, sa atraktivnim svetlim štepovima i ambijentalnim osvetljenjem.

Zbog svega ovoga nam se veći Nissan X-Trail, koji smo testirali neposredno posle Qashqaija, učinio manje luksuznim, a materijali u njemu manje primerenim klasi. Doduše, imao je i nešto slabiju opremu ali o tome ćemo drugom prilikom.
Mnogo čitalaca nam se javilo zbog toga što ih interesuje automatski menjač u Qashqaiju, pa je to bio jedan od glavnih razloga zbog kog smo odabrali ovu verziju na test.

Nissan je jedan od retkih proizvođača koji je veran CVT (Continuously variable transmission) menjačima i ljudi se pitaju kako to radi u praksi.

O ovoj vrsti menjača bi mogao da se napiše poseban članak, a suština je u tome da zapravo ima beskonačno mnogo brzina. Otuda i naziv – kontinuirano promenljiva transmisija.
Zapravo, ubrzanja se postižu tako što motor radi na određenom i konstantnom broju obrtaja, a auto ubrzava tako što se zapravo menja prenosni odnos menjača.

Naravno, i broj obrtaja motora se menja u skladu sa potrebom za snagom, odnosno, zavisi od toga koliko ste pritisnuli papučicu gasa. Na primer, ako umereno ubrzavate, Qashqai radi na oko 1.700 obrtaja, ne menjajući obrtaje.

Tek kada dostignete željenu brzinu, broj obrtaja pada. Isto tako, ako želite bolja ubrzanja, motor će raditi na višim obrtajima, i to konstantnim (ukoliko ne menjate pritisak na papučicu gasa), sve dok ne prestane potreba za ubrzanjima.

Ovde se javlja potencijalni problem u smislu da je na starijim automobilima buka motora bila prilično velika. Međutim, Qashqai je utišan, tako da ne smeta ujednačen zvuk motora koji je na višim obrtajima samo prilikom naglih ubrzanja i to kratkotrajno.
Zanimljivo je da je Nisan ipak isprogramirao šest unapred definisanih prenosnih odnosa, koji do izražaja dolaze tek u manuelnom modu. Oni su neophodni pre svega prilikom kočenja motorom.

Mi smo često koristili ovu opciju, čak i prilikom usporavanja pre semafora. Odziv menjača je veoma brz, tako da ima smisla koristiti manuelni mod u svakodnevnoj vožnji. Ali samo prilikom kočenja. Za ubrzanje je potpuno nepotreban, jer je tom prilikom ovaj CVT menjač efikasniji od bilo koje druge vrste automatskih menjača.

Dopalo nam se što je reakcija na komandu gasa trenutna, čak i iz stanja mirovanja. Na žalost, to nije slučaj sa slabijom verzijom motora od 100 „konja“, koju smo istovremeno imali prilike da isprobamo u novom Renaultu Megane.

Zbog svega toga vožnja sa Nissanovim CVT menjačem je pravi antistres tretman i odmor za dušu.
Iako na papiru 115 „konja“ deluje malo, auto nas ni u jednom trenutku nije ostavio bez snage. Štaviše, veoma je elastičan i pri visokim brzinama, mada se dobar deo zasluga sigurno može pripisati i menjaču.

Doduše, za kombinaciju sa CVT-om, motor ipak ima izmenjenu mapu rada. Konkretno, dok sa manuelnim menjačem maksimalnih 115 KS postiže pri 4500 obrtaja, „ikstronik“, odnosno CVT maksimum ostvaruje pri 5200 obrtaja.

Čak ima i smanjen obrtni moment, sa 190 na 165 njutn-metara, koje postiže pri 1750 umesto na 2000 obrtaja kod manuelnog menjača.
Prtljažnik: 401/1569 l
Interesantna je i priča o prenosnim odnosima. CVT omogućava motoru da se na autoputu „vrti“ na nižim obrtajima, pa tako pri 130 km/h obrtomer pokazuje oko 2.900 obrtaja, uz trenutnu potrošnju od oko 7,5 l/100 km.

Sve u svemu, CVT menjač nije uticao na povećanje potrošnje po gradu, tako da smo prosek testa završili sa vrlo pristojnih 8,1 l/100 km. Toliko nam je trošio i 1.6 dizelaš od 130 „konja“ u Nissanu X-Trail sa prednjim pogonom…
Nissan Qashqai je vrlo zanimljiv porodični auto koji se na putu ponaša kao limuzina a ne kao povišeni SUV.

Ogibljenje je meko podešeno, idealno za naše puteve. Dobro upija čak i udarne rupe, iako su na testiranom automobilu fabrički montirane „osamnaestice“.

Dobro ležanje u krivinama se uopšte ne dovodi u pitanje, kao ni praktičnost kabine, koja je potpuno podređena porodičnim potrebama – od prostranog prtljažnika sa duplim dnom, pa sve do solidnog komfora na zadnjim sedištima.
Ovom automobilu je zaista teško pronaći ozbiljniju manu. Jedino što nas je tokom testa konstantno nerviralo je sjajna plastika u kabini, koja je sve vreme bila prašnjava. Nije nam pomoglo ni stalno brisanje magičnom krpom.

Cena od 24.750 evra nije mala, mada bi naš izbor za tu sumu novca pre bila verzija sa 1.6 turbo benzincem sa 163 KS. Uz doplatu od 300 evra sa istim paketom opreme dobija se neuporedivo jači i zabavniji motor za vožnju, koji bukvalno ima istu potrošnju.

Kamere čuvaju limariju

Moramo da priznamo da se nismo tako brzo navikli na sistem kamera koje pokrivaju kompletnu situaciju oko automobila.

Nalaze se u bočnim retrovizorima i ispod prednjeg i zadnjeg znaka. Nije lako proceniti udaljenost objekta od automobila pa je potrebno malo vremena za privikavanje.

Najviše nam je pomagala kamera u desnom retrovizoru, koja je pokazivala situaciju uz bočnu ivicu koju vozač ne može da vidi.

Auto čita znakove za vas

Kamera za čitanje saobraćajnih znakova je jedan od detalja sa spiska opreme koji spada među najkorisnije.

Uvek pokazuje poslednje snimljeno ograničenje brzine, mada ne ume da prepozna prolazak kroz raskrsnicu i prestanak ograničenja.

Ista kamera snima saobraćaj ispred vozila tako da automatski uključuje i isključuje duga svetla, što je takođe veoma korisna opcija.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Nissan Qashqai 1.2 DIG-T X-Tronic 360 Plus
zapremina motora 1197 ccm
snaga 85 kW (115 KS) pri 5200 o/min
maks. obrtni moment 165 Nm pri 1750 o/min
menjač automatski, CVT sa 6 predefinisanih brzina
dimenzije (d/š/v) 4377/1806/1590 mm
međuos. rastojanje 2646 mm
prtljažnik 401/1569 l
rezervoar 55 l
pneumatici 215/55 R 18
masa 1451 kg
maks. brzina 173 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,9 s
potrošnja (fabrička) 5,4/5,8/6,6 l/100 km
emisija CO2 133 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: