Test: Nissan Qashqai 1.6 DIG-T 360 Plus

Jedan od najprodavanijih krosovera na našem tržištu može da se pohvali veoma bogatom opremom ali i snažnim turbo benzincem, što baš nije česta pojava kod konkurenata. U odnosu na njih, Qashqai deluje kao da je izašao iz teretane.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 18.02.2017.

10:53

Test: Nissan Qashqai 1.6 DIG-T 360 Plus

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Ponuda klasa i potkategorija automobila toliko je raznovrsna da su se i sami proizvođači "izgubili" u definisanju prioriteta prilikom konstruisanja i dizajniranja automobila.

To je najviše izraženo među krosoverima, odnosno SUV automobilima. Granice između klasa u pogledu veličine su se gotovo izgubile. Sada, na primer, ne samo što je teško prepoznati u pogledu dimenzija da li neki krosover pripada B ili C segmentu, već i u pogledu kvaliteta materijala.

Svaki automobil ima bar po nekoliko nedoslednosti u pogledu dizajnerskih rešenja, opreme i kvaliteta materijala, odnosno usklađenosti svega toga u kontekstu namene vozila i ciljne grupe. Među retkim modelima kome se malo šta može prigovoriti je Nissan Qashqai.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4377/1806/1590 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2646 mm
Nije nam cilj da bespotrebno hvalimo Nissan, ali očigledno je da su imali dobru interakciju sa kupcima osluškujući njihove stvarne potrebe.

Sa druge strane, veći X-Trail ne nudi ništa više konformizma u pogledu opreme i materijala. Veći jeste i ima bolju ponudu prostora u unutrašnjosti, ali nas je ostavio prilično ravnodušnim.

Od tako velikog krosovera, odnosno SUV modela smo ipak očekivali finije materijale i malo više sofisticiranosti. Za razliku od njega, Qashqai je projektovan sa ukusom i pravom merom. Najprostije rečeno, imate osećaj da vam je sve potaman, baš onako kako očekujete od krosovera srednje veličine.
Nissan Qashqai 1.6 DIG-T: zapremina 1618 ccm; snaga 120 kW (163 KS) pri 5600 o/min; maks. o. mom. 240 Nm pri 2000-4000 o/min
Dizajn je više nego primeren pa ne izaziva polemike oko toga da li je lep ili ne. Materijali u kabini su zaista odgovarajući, sa dovoljno površina prekrivenih mekom plastikom i tkaninama.

Oprema je haj-tek, bukvalno poslednja reč tehnike iz oblasti bezbednosti, sa mnogo detalja koji su ovde standard a kod nekih konkurenata ih nema ni u najskupljim verzijama. Na kraju, motor u testiranom automobilu je nešto vrlo posebno – 1.6 turbo benzinac sa 163 ks.

Možda najvažnije od svega je to što ovaj auto neće posvađati mladi bračni par, koji je ujedno i najčešći kupac ovakvog automobila (nismo rekli u kojoj zemlji). Nije lako spojiti praktičnost porodičnog vozila sa kvalitetnim osećajem u vožnji i sjajnim performansama a da sve to ne utiče previše na kućni budžet prilikom kupovine automobila.
Qashqai spaja upravo te dve teško povezive stavke. Naime, za razliku od svog "dvojajčanog blizanca", modela Renault Kadjar, osim 1.2 turbo benzinca od 115 "konja", Nissanov krosover u ponudi ima i 1.6 litarski turbo benzinski motor. On je tačno dve hiljade evra skuplji i vredi svaku paru dodatnog ulaganja. Na nas je ostavio najbolji utisak zbog svojih sjajnih performansi i niske potrošnje.

Sa ovim motorom smo imali prilike da se upoznamo još pre nekoliko godina u modelu Nissan Juke Nismo, gde opušteno razvija okruglo 200 "konja". Za porodični Qashqai oslabljen je za skoro 40 ks, u cilju veće kultivisanosti rada u svakodnevnoj vožnji ali i niže potrošnje goriva. Ipak, zadržana je ona "srčanost", tako da je pravo zadovoljstvo voziti ga.
Qashqai snažno ubrzava i "zakucava" za sedište sve do 5.600 obrtaja, mada crveno polje počinje tek pri 6.400 o/min. Interesantno je da Nissan nije uspeo da otkloni turbo rupu na ovoj oslabljenoj verziji motora, tako da se do nekih 1.500 obrtaja poprilično oseća.

Nama je sve to prilično zanimljivo i asocira nas na prave muške mašine čija je vožnja pravi izazov. Daleko od toga da je auto neprijatan za pripadnice lepšeg pola - turbo rupa se gotovo i ne oseća u standardnoj, gradskoj vožnji, već samo onda kada "nagazite".

Da se razumemo, na automobilu nema ništa od izrazito sportskih detalja čime bi se nagoveštavalo da ovo nije "obična" verzija. Čak ni zvuk nije sportski, naprotiv. Nissan je prilično utišao mašinu, tako da se u vožnji gotovo i ne čuje. Ako se baš skoncentrišete, čućete prijatno zviždanje turba.
Osim tišine, primetno je i potpuno odsustvo vibracija. Za razliku od primerka sa dizel motorom koji smo vozili ranije i koji je bio poprilično rastrešen, benzinac je sušta suprotnost. Sve u svemu, snažna mašina voli da se "zavrti" a to dokazuju i ubrzanja do "stotke" od oko devet sekundi.

Uprkos naglim ubrzanjima u gradskoj vožnji, ali sa blagovremenim menjanjem brzina, Qashqai bez problema može da troši oko 8,0 l/100 km.
Na auto-putu se pokazao kao ozbiljna putna limuzina, sa sjajnim međuubrzanjima pri visokim brzinama. Doduše, ovde su snaga i benzinski karakter učinili svoje, pa pri 130 km/h Qashqai troši oko 7,5 l/100 km, uprkos dugoj šestoj brzini i niskih 2.700 obrtaja.

Automobil, inače, odlično "pegla" duge neravnine. Ogibljenje spada među inteligentnije, istovremeno je i tvrdo i meko, u zavisnosti od vrste podloge. Recimo, kaldrmu vrlo dobro podnosi, sa malo vibracija koje se prenose na kabinu.

Sa druge strane, udarne rupe nikako ne voli a prelazak preko njih ponekad može da vas navede da izađete i pogledate da li je sve u redu sa niskoprofilnim "osamnaesticama".

Specifičnost ogibljenja je i to da se u krivinama ne naginje mnogo, pa bez problema u ovako opremljenom vozilu možete da prepoznate svoju dečačku ljubav prema sportskim automobilima.
Dame će sigurno biti zadovoljne SUV izgledom, oštrim i modernim linijama, sa LED prednjim i zadnjim osvetljenjem.

Praktičnost se nikako ne može dovesti u pitanje. Nema klizno zadnje sedište, ali ima sasvim dovoljno prostora za porodične potrebe. Za volanom se sedi visoko, sa savijenim nogama i prilično uspravnim naslonom sedišta, a zahvaljujući velikim bočnim retrovizorima nema problema ni sa preglednošću.

Ovde sad dolazi na red jedan od najvažnijih komada opreme – sistem od četiri kamere koje obezbeđuju preglednost od 360 stepeni oko vozila. Uz njihovu pomoć teško da može da se desi da oštetite auto prilikom parkiranja i manevrisanja.
Prtljažnik: 430/1569 l
Posebno je od velike pomoći kamera smeštena ispod desnog retrovizora, čiji pogled posebno možete odabrati tasterom smeštenim uz centralni displej. Ona omogućava da imate dobar pregled duž cele desne strane, tako da više nema kačenja sajtne visokim ivičnjakom ili stubićima koji se ne vide sa vozačevog mesta.

Kamere sa vidnim poljem od 360 stepeni su i deo naziva paketa opreme testiranog automobila a ono "plus" u nazivu donosi panoramski stakleni krov i uzdužne nosače u srebrnoj boji.

Qashqai može da se pohvali dobrim odabirom opreme, koja je vrlo bogata već u osnovnom paketu. Ono što nam je posebno prijalo kod testiranog primerka su automatska duga svetla, kamera za praćenje saobraćajnih znakova, kontrola mrtvog ugla, ali i prisustvo sistema za automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara, koji, na svu sreću, nismo isprobavali.
Od luksuzne opreme moramo još da izdvojimo elektropreklopive retrovizore i beskontaktno otključavanje sa startovanjem motora na dugme. Na žalost, za razliku od sistema koje ugrađuje Renault, ovde nije dovoljno samo da se odmaknete od vozila sa ključem u džepu ili tašni, već morate da pritisnete taster na kvaki kako bi se auto zaključao.

Ovako opremljen Qashqai je jedan od najskupljih i košta 25.050 evra. U poređenju sa ekvivaletnim dizelašem koji ima 1.6 dCi motor od 130 "konja", jeftiniji je 1.500 evra. Razlika u potrošnji je u realnim uslovima vrlo mala, s obzirom da navedeni dizelaš nije posebno štedljiv. Uzimajući u obzir cene redovnih servisiranja, veliku razliku u performansama i minimalnu u potrošnji, snažniji turbo benzinac je definitivno bolji izbor.

Pomoć u svakodnevnoj vožnji

Vozačima često nije lako da prihvate neke od tehnoloških novina koje moderni automobili pružaju. Ipak, na neke od ovih komada opreme momentalno ćete se navići i nedostajaće vam kada pređete u neki drugi auto koji ih nema.

Izdvajamo ono što direktno utiče na bezbednost, a to su sistem za automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara, automatska duga svetla koja auto sam aktivira po potrebi i kameru koja snima saobraćajne znakove sa ograničenjem brzine.

Sve to, zapravo, obavlja sistem kamera iza unutrašnjeg retrovizora koje dosta pomažu vozaču u svakodnevnim situacijama.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Nissan Qashqai 1.6 DIG-T 360 Plus
zapremina motora 1618 ccm
snaga 120 kW (163 KS) pri 5600 o/min
maks. obrtni moment 240 Nm pri 2000-4000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4377/1806/1590 mm
međuos. rastojanje 2646 mm
prtljažnik 430/1569 l
rezervoar 55 l
pneumatici 215/55 R 18
masa 1483 kg
maks. brzina 200 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,1 s
potrošnja (fabrička) 5,0/6,0/7,6 l/100 km
emisija CO2 138 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: