Prva vožnja: Dacia modeli za 2017.

Dacia je nedavno restilizovala, ali i mehanički i upotrebno poboljšala gotovo celu gamu svojih vozila. Sa unapređenjima smo se upoznali vozeći novitete po zaleđu Šibenika. Evo prvih utisaka.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.02.2017.

12:30

Prva vožnja: Dacia modeli za 2017.
Sandero Stepway

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Brend Dacia revitalizovan je pre trinaestak godina, a od početka ekonomske krize 2008. postao je globalno poznat i vrlo uticajan.

U početku ipak niko nije mogao da zamisli da će skromna Dacia postići toliki uspeh. Vaš izveštač se seća davne 2003. godine, kada je imao priliku i čast da prisustvuje pretpremijernoj, statičkoj prezentaciji modela Logan prve generacije, u Renault Tehno centru kraj Pariza.

Ovaj model trebalo je da promeni tok istorije rumunske fabrike i promoviše potpuno novu klasu jeftinih automobila.
Osećalo se tada da je na pomolu nešto revolucionarno, ali čak ni čelnici kompanije Renault tada nisu mogli da naslute do kojih će sve uspeha doći svojim jeftinim brendom. Gotovo stidljivo su nagoveštavali da bi Logan cenom od oko pet hiljada evra mogao da postane dominantan faktor u siromašnim i zemljama u razvoju.

Kao što smo rekli, splet okolnosti, ali i zaista dobra polazna platforma učinili su da brend Dacia postrane globalni hit. Doduše, to nije zasluga samo Logana, već i modela koji su iz njega proizašli.
Modeli Dacije proizvode se u četiri fabrike u svetu, a prodaju se na 44 tržišta. Prošle godine je u Evropi prodato gotovo 350 hiljada automobila, što je povećanje od 11 odsto na godišnjem nivou.

Upravo je popularnost u razvijenim državama Evrope uticala na pravac kojim su dizajneri i konstruktori pošli kada su smišljali restilizaciju aktuelnih modela. Naime, očigledno je da su se potrudili da ostave što bolji subjektivni i objektivni osećaj kvaliteta, po prvi put uz dozu luksuza, što je nešto o čemu niko nije ni pomišljao kada je pre petnaestak godina pravio poslovnu strategiju.
Sa novom gamom modela marke Daica upoznali smo se na evropskoj prezentaciji koja je održana u Šibeniku i na prelepim putevima u njegovom zaleđu.

Najviše promena pretrpeli su Sandero i Logan. Oni su dobili drugačije prednje maske sa hromiranom lajsnom i farove koji imaju LED dnevna svetla. Lučne lajsne oko farova, kao i izmenjeni dizajn prednjeg branika neodoljivo nas podsećaju na aktuelne modele kompanije Renault.

Ovo je prvi put da je taj proizvođač dozvolio da se nasluti familijarna pripadnost Dacia vozila sa modelima francuske fabrike.

Zadnja svetla su dobila karakterističan "potpis u mraku" koji se sastoji od četiri trodimenzionalna kvadratna elementa. Tu je i izmenjeni zadnji branik.
Verzija Sandero Stepway dobila je naglašena kućišta prednjih svetala za maglu, zadnji branik individualnog dizajna, kao i istaknutu, hromiranu izduvnu cev. U ponudi je nova boja karoserije, braon, kao i nekoliko novih varijanti alu felni.

Osim toga, Stepway je dobio i čelične felne sa ratkapnama koje izgledaju kao da su u pitanju aluminijumske felne.
Kabina je pretrpela još veće dizajnerske, ali i funkcionalne izmene. Osnovna stvar koja će vam privući pažnju svakako je novi volan sa četiri kraka. U zavisnosti od nivoa opreme, on može biti presvučen kožom i posedovati tastere za kontrolu multimedijalnog sistema i tempomata.

Ono što je još važnije od dizajna je činjenica da je anatomski odlično oblikovan i vrlo prijatno leži u rukama. Takođe, komanda sirene je, napokon, prebačena sa ručice migavca na volan. Dugačija je i centralna konzola koja može biti obložena materijalom koji podseća na brušeni hrom.
Želja da se postigne što prijatnija atmosfera u kabini vidi se i po materijalima od kojih su napravljene kvake na vratima, kao i po materijalima i bojama presvlaka na sedištima. Tu je i ključ automobila koji je sada mnogo lepši i ima logo fabrike.

U Loganu i Sanderu komande podizača zadnjih prozora premeštene su sa centralne konzole na vrata, što je oslobodilo mesto za ugradnju praktičnog nosača čaša, ali i električnog priključka.

Takođe, naslon za lakat vozača ovaj put je ugrađen u sedište.
Od luksuznih stavki koje su na raspolaganju u Sanderu i Loganu, pomenućemo kameru za vožnju unazad koja sliku prikazuje na velikom kolor ekranu multimedijalnog uređaja.

Tu su još i kaseta ispred suvozača koja je dobila svetlo, kao i sistem za pomoć prilikom kretanja na uzbrdici koji je dostupan u svim verzijama.
Motorizacija je pretrpela velike izmene. U "penziju" je otišao stari dobro poznati benzinac od 1.2 litra. Menja ga trocilindraš zapremine jedan litar koji poznajemo iz modela Renault Twingo i Smart.

U pitanju je vrlo moderan motor koji je konstruisan tako da pruža odličnu ekonomičnost u vožnji i ima vrlo male troškove održavanja. Znali smo da će dosta kupaca u Srbiji biti skeptična po pitanju novog motora, pa smo sa nestrpljenjem seli u Logan Sce 75 i krenuli u prilično žustru vožnju prelepim vijugavim putevima u okolini slapova Krke.
U našem malom karavanu našle su se kolege koje su vozile Sandero Stepway TCe 90 i Duster dCi 110 EDC.

Iako smo mislili da će biti problema pratiti ova dva jača modela po serpentinama, pokazalo se da je novi mali motor čak zahvalniji za vožnju po ovakvim uslovima. Izuzetno je elastičan i ne zahteva čestu promenu stepena prenosa, za razliku od turbo benzinca TCe 90 koji je pokazao da ima prilično veliku turbo rupu kada je potrebno izvući maksimalnu snagu.

Utisak je da je Dacia bitno unapredila svoje najpopularnije modele, a ono što je nas obradovalo je da cene nisu menjane.

Duster dobio EDC menjač

Dacia je napravila neznatne dizajnerske izmene kod popularnog SUV-a Duster. Međutim, bitna novost je što je verzija sa dizelašem od 110 "konja" i pogonom na prednje točkove dobila EDC menjač.

U pitanju je robotizovani uređaj sa dva kvačila koji svojim brzim radom i uglađenošću u potpunosti menja osećaj vožnje u ovom automobilu. Doplata za ovaj uređaj iznosi 1.300 evra.

Cene

Logan
Osnovna cena za Sandero Ambience Sce 75 iznosi 7.990 evra. Stepway 90 TCe košta 9.290 evra. Logani su od ekvivalentnog Sandera skuplji za 260 evra, a karavan verzija MCV je skuplja za 810 evra.

Uz jači benzinac u ponudi je i "izi R" menjač. To je dobro poznati robotizovani uređaj sa jednim kvačilom.

Ljubitelji TNG-a moći će da nabave verziju sa pogonom na ovo gorivo koja dolazi isključivo uz TCe 90 motor.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: