Reportaža: Mercedes Off-Road avantura na Jahorini

Nemamo baš često priliku da na jednom mestu isprobamo sve SUV modele Mercedesa i uverimo se kakve su razlike među njima. Posle "ofroud" avanture koja je organizovana pre nekoliko godina na Kopaoniku, na red je došla Jahorina.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.12.2016.

00:58

Reportaža: Mercedes Off-Road avantura na Jahorini

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Uvoznik vozila marke Mercedes-Benc za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kompanija Star Import, sad već tradicionalno organizuje "ofroud" avanturu tokom koje novinari i zainteresovani kupci imaju jedinstvenu priliku da isprobaju sve SUV modele čuvenog proizvođača.

Ovaj put, kao poligon za test vožnje odabrana je Jahorina, a na raspolaganju su nam bili GLC, potpuno novi GLC Coupe, GLE, GLE Coupe, GLS i legendarna G klasa.
U karavanu koji je iz Beograda krenuo put Jahorine, odabrali smo GLE Coupe 350d 4MATIC, sa V6 turbo dizelom zapremine 3.0 litra, sa 258 "konja" i impozantnih 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se na obe osovine, u odnosu 50:50, prenosi preko devetostepenog automatskog menjača. Ovaj automobil predstavlja zlatnu sredinu Mercedesove ponude terenaca i kao takav je jedan od najpopularnijih izbora među kupcima.

GLE je donedavno bio poznat kao ML u staroj nomenklaturi, a sa novim oznakama je stigla kupe verzija koju smo imali prilike da testiramo na oko 320 kilometara dugoj ruti.
Kupe je izuzetno atraktivan auto i vizuelno se dosta razlikuje od standardnog GLE modela. Zakošena linija krova ga čini prepoznatljivim u saobraćaju, a poseban utisak ostavljaju zadnja svetla sa LED tehnologijom.

U veliki prtljažnik ostavljamo stvari i nakratko sedamo na zadnje sedište, čisto da proverimo koliko ima mesta za glavu. Na svu sreću, oblik kupea nije narušio prostor, s obzirom da je krov sa unutrašnje strane posebno profilisan tako da i oni viši nemaju problema.
Osim što je od Mercedesa GLE u većoj meri preuzeo prednji deo, Coupe je od starijeg modela nasledio i komandu tablu. Okruženje je poznato a u susret putu i vremenskoj prognozi koja pominje sneg, posebno nas raduje prisustvo preklopnika kojim se bira režim vožnje prema vrsti podloge.

Za razliku od Mercedesa GLE koji u krajnja dva položaja ima i "ofroud", odnosno "ofroud+" režim, ovde su prisutni svi drugi modovi, kao što su "komfort", "sport" i "lou-grip" (Low-Grip) za vožnju po klizavoj podlozi.

Prisustvo ovog poslednjeg nas je posebno obradovalo, s obzirom da smo već u Zvorniku počeli da viđamo automobile koji su iz suprotnog smera dolazili delimično prekriveni snegom.I zaista, kako smo se približavali Romaniji, sneg je sve jače počinjao da pada, da bismo uskoro počeli da srećemo zaglavljene šlepere i veliku gužvu na putu.
Naš Mercedes GLE Coupe u svakom trenutku bio je spreman da, ako zatreba, siđe s puta u duboki sneg i obiđe zaglavljena vozila. Za to je namenjen taster kojim se uz pomoć vazdušnog ogibljenja auto podiže i do 50 milimetara.

Inače, mod sa pahuljicom, odnosno "lou-grip" optimizuje ESP i ASR sisteme, reguliše isporuku obrtnog momenta ne dozvoljavajući naglo dodavanje gasa i omogućava polazak iz druge brzine usled klizave podloge. Za razliku od svih drugih automobila koji su konstantno proklizavali, ekipa u Mercedesovim SUV modelima nije imala takvo iskustvo.
Do Jahorine stižemo putem potpuno prekrivenim snegom i ledom, bez i najmanjeg problema i poteškoće. Za to su, između ostalog, bile zaslužne i zimske gume dimenzija 275/50 R20, koje su inače standard na ovom SUV kupeu sa 4 vrata

Novi dan je doneo nove avanture. Za testiranje po planinskim stazama pripremljeni su svi SUV modeli osim najmanjeg GLA. Karavan je osmišljen tako da kolonu predvodi najnoviji član familije Mercedesovih SUV modela – GLC Coupe.

Iako nije projektovan da se vozi po stazama namenjenim pravim "ofroud" modelima, cilj je bio da se pokaže da i ovaj auto bez problema može da se izbori sa nepristupačnim terenima i veoma klizavom i zahtevnom podlogom.
Sneg koji je padao tokom celog prethodnog dana i dobrim delom noći počeo je da se topi a put koji koriste isključivo lokalni rendžeri predstavljao je pravi izazov za vozila i novinare.

Kombinacija blata i raskvašenog snega bila je idealna da se oseti razlika po klasama. Ideja je bila da se vožnja započne u Mercedesu GLC (nekada GLK) i novom Mercedesu GLC Coupe, zatim da se pređe u GLE (bivši ML) i GLE Coupe, a zatim u vrhunski GLS (bivši GL) i nenadmašnu G klasu.
Iako najmanji na ovoj "ofroud" avanturi kroz Jahorinu, GLC i GLC Coupe ni u jednom trenutku nisu osetili poteškoće u vožnji kroz raskvašen sneg, blato i strme uspone.

Prelazak u GLE i GLE Coupe pokazao je očiglednu razliku ne samo u veličini već i u načinu vožnje, a najmanje tolika razlika osetila se i prilikom prelaska u veliki GLS 400, koji je specijalno za ovu priliku stigao iz Štutgarta, baš kao i G 500. Pogađate, najviše su nas obradovala ova dva poslednja modela

GLS nas je kupio fantastičnim vazdušnim ogibljenjem koje čini da skoro i ne osećate neravnine na šumskom putu, a prigušeni zvuk V6 motora sa 333 KS i brutalna reakcija na komandu gasa ostavlja bez daha.
Naravno, vrhunac je bio čuveni G 500, koji je predstavljao pravi susret sa prošlošću i budućnošću vrhunskog 4x4 inženjeringa. V8 motor zapremine 5.5 litara sa 388 "konja" kao da nas je izazivao pitanjem "na koji vrh treba da se popnem sad, odmah?".

Ogorelica, najviša tačka Jahorine koja se nalazi na 1.916 metara nadmorske visine, bila je tek lagano zagrevanje za sve ono na šta je ovaj auto spreman. Maksimalan luksuz, iskustvo, tradicija i tehnologija na nivou S klase su nešto zbog čega je G klasa i dalje kralj među terencima. Kao i svaki roditelj, vozio je na začelju kolone, gledajući šta "deca" rade…

Najnoviji u SUV gami

Mercedes GLC Coupe
Mercedes GLC Coupe spreda je gotovo identičan modelu GLC a osim potpuno drugačijeg zadnjeg dela, razlika se uočava i na prednjoj masci, koja ima jednu umesto dve prečke sa leve i desne strane trokrake zvezde. Otpozadi je sada stvorena sličnost i sa modelom GLE Coupe, tako da je potrebno da se čovek dobro zagleda pre nego što se navikne na osnovne razlike.

Osim što smo vozili novi GLC Coupe imali smo vremena da sednemo i na zadnje sedište kako bismo se uverili da je ostalo dovoljno mesta za glavu. Konstruktori su u tome uspeli tako što su praktično "izdubili" unutrašnju stranu krova, smanjujući debljinu "neba" na minimum kako bi ostalo što više mesta za glavu putnika.

Komandna tabla je gotovo identična kao kod standardnog Mercedesa GLC, pa i kod C klase, na čijoj mehaničkoj platformi je ovaj model nastao. Za razliku od većih klasa, ovde nema preklopnika za izbor vrste terena po kojoj se vozi. Bez obzira na to, nismo imali nikakav problem da se izborimo ni sa najklizavijim terenom zahvaljujući optimizovanom 4MATIC sistemu pogona na sva četiri točka.
Mercedes GLC Coupe
Ulogu reduktora preuzeo je ESP, koji po potrebi koči točak koji je bez prijanjanja, tako da se obrtni moment prebacuje na točkove sa dobrim kontaktom sa podlogom, makar to bio i samo jedan točak. Jedino što nam je prilikom prolaska kroz šumski put nedostajalo je nešto više odstojanje od tla, s obzirom na vrlo duboke kolotrage. Ipak, ovakva vožnja nije ono za šta su GLC i GLC Coupe prevashodno konstruisani, ali su se svakako dobro izborili sa izazovom koji je pred njih stavljen.

Za to se pobrinuo i devetostepeni automatski menjač 9G-TRONIC, koji je motor uvek držao na optimalnim obrtajima. Manuelni mod je obezbeđivao vrlo brzu promenu stepena prenosa, tako da smo pravovremeno mogli da kočimo motorom.

Kao i u slučaju GLC klase, GLC Coupe je dostupan u verzijama GLC 220d 4Matic Coupe, GLC 250d 4Matic Coupe, GLC 250 4Matic Coupe i GLC 300 4Matic Coupe. Dizelaše predstavlja motor zapremine 2.2 litra sa 170 i 204 KS, a benzince 2.0 sa 211 i 244 KS.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: