Test: Honda Civic Sport 1.8 H Connect

Nova Honda Civic na tržište Srbije stiže u proleće 2017. godine, a u međuvremenu pojedine verzije još uvek aktuelnog modela nude se po akcijskoj ceni. Podsećamo vas na odlazeću generaciju ovog automobila.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 17.12.2016.

08:34

Test: Honda Civic Sport 1.8 H Connect

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Ovog puta, predstavljamo vam verovatno najatraktivniji Civic, sa opremom Sport. Od ostalih varijanti razlikuje se po drugačijoj maski hladnjaka, spojlerima na prednjem i zadnjem braniku, kao i po dodatnim lajsnama na dnu vrata i spojleru na petim vratima.

Uz to, ovaj paket donosi i crne alu felne od 17 inča, a u metalik plavoj boji naš test automobil izazivao je pažnju gde god da smo se vozili, bez obzira što Civic i nije toliko redak prizor na našim ulicama i putevima.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4285/1770/1472 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2605 mm
Među tehničke jedinstvenosti ove generacije Civica spada i nesvakidašnji položaj rezervoara za gorivo koji je postavljen ispod vozača i suvozača. To se lako primetili jer je pozicija sedenja vozača viša nego što je to uobičajeno u C segmentu, odnosno nižoj srednjoj klasi.

Ipak, na to smo se brzo navikli, pogotovo zato što je veliki hod podešavanja položaja volana omogućio udobnu poziciju vozača. Sa druge strane, prednosti ovakve postavke rezervoara su u tome što je raspodela mase daleko bolja, a samim tim je bolje i ponašanje automobila na putu.

Na kraju, ova kombinacija je omogućila i nešto što nema ni jedan drugi auto u klasi – takozvana "magična" zadnja sedišta i ubedljivo najveći prtljažnik koji je rame uz rame sa sedanima i karavanima iz C segmenta.
Honda Civic Sport 1.8 H Connect: zapremina 1798 ccm; snaga 104 kW (142 KS) pri 6500 o/min; maks. o. mom. 174 Nm pri 4300 o/min
Naravno, povećanje mesta za glavu putnika je neminovnost tako da problema neće imati ni vrlo visoke osobe. Ergonomija komandi i tastera je na vrhunskom nivou, a posebno moramo da pohvalimo ručicu šestostepenog manuelnog menjača koja ima veoma kratke i precizne hodove.

Kvalitet završne obrade je standardno visok, dok je minus tvrda plastika na komandnoj tabli, koja je nešto dominantnija u odnosu na konkurenciju. Ipak, moramo da priznamo da je pažnja konstruktora prema kupcima evidentna – nema nikakvih imitacija aluminijuma i hroma, sve plastične površine su mat crne što je vrlo zgodno na jakom suncu jer nema refleksija.
Instrumenti su kao i uvek zanimljivo postavljeni. Analogni obrtomer zauzima centralno mesto, pokazaće se – s razlogom. Stepenasto iza i iznad njih je digitalni brzinomer oko koga su indikatori štedljive vožnje. Naime, Civic ima "eko" mod koji se aktivira preko zelenog tastera smeštenog uz same instrumente.

Veći od dva ponuđena benzinca ima zapreminu 1.8 litara i razvija 142 KS. Vrlo je elastičan i pitom tokom standardne vožnje. Verovali ili ne, pri umerenim ubrzanjima već na 1500 o/min (što je oko 46 km/h u petoj) traži šestu!

Poštujući savete kompjutera, bez nekog posebnog uzdržavanja prilikom ubrzanja, dostigli smo prosek od 6,7 l/100 km po centru Beograda, u šta je bila uključena i stani-kreni vožnja po špicu. Doduše, klima uređaj nije bio uključen.

Čak i prilikom vrlo agresivne vožnje zakrčenim ulicama prosek nikada nije prelazio deset litara što takođe smatramo za odličan rezultat.
Naravno, da biste postigli najbolje performanse, ali i da biste u gustom magistralnom saobraćaju preticali brzo i bezbedno, potrebno je spustiti dve, pa čak i tri brzine niže i pustiti benzinac da se zavrti preko 5000 o/min. Tek tada će početi da "diše" kako je projektovano i oslobodiće svu svoju snagu.

Sve to prati vrlo prijatna buka, koja doduše ume da bude zamarajuća tokom dužih vožnji.
U skladu sa performansama i namenom automobila podešeno je i ogibljenje. Honda je oduvek bila poznata po odličnom upravljanju, a sada je ono dodatno usavršeno. Doduše, na testiranom primerku bile su niskoprofilne "sedamnaestice", koje su obezbedile dodatnu stabilnost i upravljivost u ekstremnim situacijama.

Naginjanje karoserije je minimalno pri naglim promenama pravca, pa ipak, specifično podešavanje je omogućilo i veoma udobnu vožnju preko uzastopnih neravnina na putu koje se iznenađujuće dobro neutrališu.
Upravljanje je još uvek vrlo direktno i precizno, automobil vrlo rado ide u krivinu ne pokazuje predispoziciju da prokliza prednjom, ili zadnjom osovinom.

Prilikom naglog dodavanja gasa na pravcu, u prvom i drugom stepenu prenosa, pogonski točkovi lagano proklizaju, a upravljač ima blagu tendenciju pomeranja u stranu. Takođe, vrlo jaka servo asistencija može da bude neprijatna na većim brzinama, kada auto motate da "lovite".
Nakon dužeg druženja sa odlazećim Civicom može se zaključiti da i pored pojedinih detalja koji pokazuju njegovu starost, automobil može da stane na crtu većini konkurenata iz klase. Ako vam se, možda, dolazeća generacija Honde Civic ne dopada, sada je pravi trenutak da nabavite ovaj automobil koji će svojim osobenim dizajnom pleniti pažnju i u budućnosti.

Aktuelna cena Honde Civic Sport 1.8 H Connect je 20.990 evra sa PDV-om.

Specijalna ponuda

Uvoznik Honde za Srbiju, kompanija Delta Automoto pripremila je verziju koja se može nabaviti po akcijskoj ceni. U pitanju je varijanta sa Comfort paketom opreme i benzinskim motorom zapremine 1.4 litra koja košta 15.490 evra, što je oko 1.500 evra manje u odnosu na redovnu cenu.

Odlična bezbednost

Sve verzije Honde Civic koje se prodaju u Srbiji opremljene su sistemom ESS koji vas upozorava na vozila koja naglo koče ispred vas, kao i sistemom CTBA koji automatski zaustavlja automobil kada uoči prepreku pri brzinama do 30 km/h.

Uz doplatu od 1.000 evra, može se dobiti napredni bezbednosni sistem ADAS koji prepoznaje saobraćajne znake, nadgleda napuštanje saobraćajne trake, upozorava na opasnost kod unakrsnog saobaćaja i automatski kontroliše duga svetla.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Prtljažnik: 477/1210/1378 l
Honda Civic Sport 1.8 H Connect
zapremina motora 1798 ccm
snaga 104 kW (142 KS) pri 6500 o/min
maks. o. moment 174 Nm pri 4300 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4285/1770/1472 mm
međuos. rastojanje 2605 mm
prtljažnik 477/1210/1378 l
masa 1205 kg
rezervoar 50 l
pneumatici 225/45 R 17
maks. brzina 215 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,1 s
potrošnja (fabrička) 4,9/5,8/7,3 l/100 km
emisija CO2 137 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: