Supertest: Kia Sportage EX Limited 1.7 CRDi (1. deo)

Posle višemesečnog testiranja hečbeka Cee'd 1.6 GDI, u redakciju Auto magazina stigla je najnovija generacija SUV modela Sportage sa najbogatijim paketom opreme i turbo dizel motorom zapremine 1.7 litara.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2016.

10:01

Supertest: Kia Sportage EX Limited 1.7 CRDi (1. deo)

Izvor - Auto Magazin

Kada je 2015. godine Kia predstavila novu verziju modela Sportage, za ovim automobilom vladalo je veliko interesovanje javnosti.

Prethodna, treća generacija bila je cenjena, između ostalog, i zbog svog elegantnog izgleda. Ali, vremena se menjaju, kao i zahtevi kupaca. Bila je potrebna kompletna promena imidža tog SUV modela, kako bi se donekle ujednačio dizajn automobila cele game Kia vozila.

Tako nam je ovu veliku promenu obrazložio dizajner korejskog proizvođača, sa kojim smo imali prilike da razgovaramo na Salonu automobila u Ženevi 2016.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4480/1855/1645 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2670 mm
Novi Sportage liči na SUV modele premijum proizvođača iz Nemačke, što i nije čudo s obzirom da je jedan od dizajnerskih centara Kije smešten u centru Frankfurta, a da je dizajner koji je dao suštinsku ideju za izgled - Nemac.

Konkretno, svi oni koji su automobil videli uživo (a tako je mnogo lepši nego na fotografijama) složili su se da ih neodoljivo podseća na SUV modele Porschea. Veliki farovi su agresivno smešteni na vrh prednjih krila, prednji i zadnji blatobrani su istureni, a linija krova je još više zakošena u kupeovskom maniru. Maska hladnjaka je dizajnirana u skladu sa aktuelnim stilskim izrazom Kijinih modela, i po tome je već dobro poznata.
Kia Sportage 1.7 CRDi : zapremina 1685 ccm; snaga 85 kW (115 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 280 Nm pri 1250 o/min
Za početak, malo činjenica, dosadnih ali neophodnih: novi model je duži četiri centimetra od prethodne generacije, dok su visina i širina ostale nepromijenjene. Sa dužinom oko 4,5 metara tipičan je predstavnik klase srednjih SUV modela. Međuosovinsko rastojanje je povećano za tri centimetra (na 2.670 mm), pa je automobil nešto proporcionalniji nego njegov prethodnik. Povećanje međuosovinskog rastojanja je direktno uticalo na povećanje prostora za kolena putnika na zadnjem sedištu. Sada pozadi mogu da se smeste dvometraši, a prostora za glavu i kolena ima na pretek.

Širina kabine je dovoljna da se na zadnju klupu, relativno komforno, mogu smestiti tri odrasla putnika. Putnik u sredini mora da položi svoja stopala levo i desno od centralne konzole na kojoj se pored ostalog nalazi i ventilacioni otvor i priključak od 12 V. Na svu sreću, prostor ispod prednjih sedišta je dovoljno veliki, pa nema guranja i sudaranja stopala.
Povećanje korisnog prostora u kabini omogućilo je po prvi put i ugradnju zadnjih sedišta koja imaju podešavanje nagiba naslona - položaj sada možete podesiti po sopstvenim potrebama. S obzirom na obilje prostora za noge, Kia je možda mogla da ugradi šine za podešavanje zadnje klupe po dužini, kao kod nekih SUV modela u klasi. Na taj način bi mogla da se menja i veličina prtljažnika.

Zadnja klupa je mekana i udobna, a opet ima dovoljno dobro profilisana dva spoljna sedišta da telo ima dobar oslonac. Najskuplji EX Limited paket opreme poseduje i električne grejače sedišta. Da budemo precizni, grejanje sedišta dostupno je i napred i pozadi.

Prtljažnik je "porastao" za 15 litara i sada raspolaže sa 491 litrom, u verziji sa rezervnim točkom, što je bio i slučaj sa automobilom koji je stigao na veliki testu u našu redakciju. Gepek je po veličini u gornjoj polovini svoje klase, a sa gotovo pola kubnog metra približio se limuzinama D segmenta. Pozitivno je što ovaj prostor ima veliku, pravilnu površinu, tako da nije potrebno slagati komade prtljaga jedan preko drugoga kako biste ga popunili. Takođe, koševi zadnjih točkova ne ulaze previše u prostor i ne otežavaju slaganje stvari.

Na bočnom zidu nalazi se i strujni priključak od 12 volti u koji možete, recimo, priključiti ručni frižider i tako obezbediti uvek hladne napitke koji dobro dođu kao osveženje na dugim putovanjima.
Kabina je takođe potpuno promenjena u odnosu na prethodnu generaciju. Komandna tabla i instrumenti su kvalitetniji (i skuplji) nego ranije, što i ne čudi s obzirom da podsećaju na veći Sorento.

Novi Sportage je primetno ubedljiviji što se tiče završne obrade i osećaja luksuza u odnosu na prethodnika. U enterijeru su se dizajneri fokusirali uglavnom na stvaranje prijatnijeg ambijenta u vožnji. Recimo, gornji deo komandne table ima materijal sa imitacijom "štepa". Obloge na vratima su mekane i presvučene su eko kožom koja je prijatna na dodir. Primetili smo da su sedišta postavljena nešto niže nego u prethodnoj generaciji, pa se sedi opuštenije, u maniru najboljih limuzina.

Prednja sedišta su prostrana, anatomski dobro osmišljena i pružaju dobru potporu vozačima bez obzira na konstituciju. S obzirom da su presvlake kožne, a znamo da su one uvek pretople leti, a prehladne zimi, moramo da pohvalimo potez Kije da osim grejanja sedišta omogući i njihovo hlađenje. Ova stavka nije tako česta ni kod proizvođača premijum segmenta.

Takođe, prednja sedišta se precizno podešavaju električnim komandama, što pruža dozu prestiža ovom automobilu. Možda nedostaje memorija sedišta - bar dve fiksirane pozicije dobro bi došle. Doduše, ako sami vozite, ova funkcija vam neće biti toliko bitna (kao ni električno pomeranje), ali ako automobil prelazi iz ruke u ruku, kao što je to bio slučaj u našoj redakciji tokom testa, onda bi svakako dobro došla.
Očigledno je da se dosta radilo na snižavanju buke u kabini. Kada startujete hladan dizel motor, karakteristično zveckanje i lupkanje se spolja čuje, međutim u kabini do putnika dopire tek dobro prigušeno brundanje. Kako se motor zagreva, tako radi sve ravnomernije, tiše i – lepše.

Temeljno je unapređen i sistem oslanjanja kako bi se smanjila buka koja dopire sa puta. Lupa točkova (u ovom slučaju su prečnika 18 inča) čuje se tek prilikom prelaska preko oštrih neravnina. To na našim putevima, uostalom, ne upijaju ni prestižne limuzine Kako bi poboljšala upravljanje i ležanje na putu, ali i da bi se smanjila buka i mehaničke vibracije, Kia je konstruisala bitno kruću karoseriju.

Takođe, izmenjena je geometrija prednjeg i zadnjeg ogibljenja, kao i konstrukcija nosećih delova. Upravljanje je precizno, a osećaj na volanu je prirodniji, jer je električni motor servo asistencije postavljen direktno na letvu upravljačkog sistema, umesto na vratilo volana. Naravno, Sportage je SUV i tako se i ponaša u krivinama. Na naglu promenu pravca reaguje kontrolisanim naginjanjem karoserije nakon čega izuzetno dobro drži put. Iznenađenja nema jer pored velike sile prijanjanja, tu su i svi mogući elektronski sistemi koji će sprečiti izletanje u slučaju da vas krivina iznenadi.
Kao što smo već rekli, auto koji vam prikazujemo ima manji od dva ponuđena turbo dizel motora. Iz zapremine 1.7 litara razvija maksimalnu snagu od 115 "konja" dok je maksimalni obrtni moment 280 Nm. Ovi podaci nam govore da motor nije ni izbliza opterećen u skladu sa svojim mogućnostima.

Tako se u vožnji i ponaša. "Turbo rupa" je vrlo mala, pa ne smeta ni u slučaju da ne volite da menjate brzine. Naravno, Sportage nije baš lak automobil i ako želite da bezbedno preteknete na otvorenom putu, treba da odaberete niži mogući stepen prenosa i pustite motor da se zavrti gotovo do limitera kako biste dobili najbolje moguće performanse.

Pa opet, u svakodnevnoj glatkoj vožnji, motor je dovoljno elastičan i ima zalihe snage takve da ga nije potrebno "vrteti" preko 2000 o/min. Ovako kratko stepenovan menjač "kriv" je za relativno umerenu maksimalnu brzinu od 176 km/h, ali i za prilično dobra ubrzanja iz mirovanja - automobill dostiže stotku za 11,6 sekundi.

Uz ovu verziju dizelaša u ponudi je samo šestostepeni manuelni menjač. Ručica je prilično kratka i brza, a preciznost je na visokom nivou. Stepeni prenosa su relativno kratki i zgusnuti, što znači da u pojedinim trenucima možete čak i preskočiti poneku brzinu i umesto iz treće, prebaciti u peti, pa čak i šesti stepen prenosa. Kompjuter će vam na displeju ponuditi optimalan izbor „brzine“, ali, iz iskustva, ne morate baš slepo da ga slušate. Kratke brzine znače i to da po gradu možete voziti čak i u šestoj brzini bez štucanja motora.
A šta to znači i kako se Sportage predstavlja na putu? I to dugom putu... Na ruti od Beograda do Halkidikija, do odredišta udaljenog oko 750 kilometara, preovlađuje autoput, ili se barem tako naziva. Vožnja dobrim deonicama je kao život u Skandinaviji – udobna, mirna, sigurna.

Stvari se ne menjaju ni kada uđete u Grdeličku klisuru, mitsko mesto izgradnje puta (na Bojani), gde ćete se opet osećati bezbedno i samouvereno, sa izuzetkom malo više posla oko menjača.

Ako ste pažljivo čitali tekst, shvatili ste da motor ne traži previše baratanja menjačem, i da ne morate baš svako smanjenje brzine da propratite nižim stepenom prenosa.

Udobna, opuštena vožnja zaštitni je znak, i više nego dobrodošla osobina za duga putovanja. Uz udobno krstarenje, sve vam je na dohvat ruke i oka - precizna navigacija, pregledni retrovizori (bočni sa indikatorom automobila u mrtvom uglu), muzika (može i sa USB-a), do opominjućeg signala pri napuštanju i prelaska u drugu traku i automatskog kočenja u slučaju iznenadnog i rizičnog približavanja vozilima ispred vas.
Ma kako kudili naše puteve, makedonski su (još) gori. Osim rupa, krase ih i brojne uske deonice, prepune dubokih poprečnih neravnina, na kojima ni luksuzne limuzine ne mogu da odole. Na jednoj takvoj deonici, na oko 120 kilometara na sat, Sportage je vešto plivao, tek minimalno tražeći popuštanje „gasa“ dok su u retrovizoru zaostajali svi oni niži, verovatno na nekih osamdesetak km na sat.

Jednostavno, naš auto je glatko upijao neravnine i pokazao ono što mu i jeste glavna osobina - prilagođavanje različitim uslovima na putu. Prednost svih SUV vozila, pa tako i ovog, jeste pozicija za sprat viša od automobila.

Potrošnja goriva je stavka koju smo pomno pratili. U konstantnom brzinskom režimu na autoputu, na granici dozvoljene brzine za tu vrstu saobraćajnice, potrošnja se kreće oko osam litara, sa razumljivim skokovima prilikom ubrzanja.

Na lokalnim putevima, potrošnja uz manju brzinu donosi i nižu potrošnju za oko litar dizela. Sveukupno, prosečna potrošnja na deonici Beograd – Sitonija, što je ime drugog prsta na Halkidikiju, zaustavila se na 8,2 litra. Očekivano, uz visok prosek brzine, forsiran rad klima uređaja, i prilično opterećen prtljažnik.
Konačno, i posle duge vožnje u cugu, pređenih 750 kilometara, uz jednu haotičnu granicu (pogađate: našu) i kratko zadržavanje na grčkoj, vozač iz Kije Sportage izlazi zadovoljan i dovoljno svež za kasno popodnevno brčkanje.

Novi Sportage je, da zaključimo prvi deo našeg dugotrajnog testa, pouzdan, udoban i upadljiv auto. Lako ćete se sprijateljiti sa njim, brzo pronaći i iskoristiti njegove prednosti, lako se snalaziti sa komandama i dodatnim funkcijama koje pruža.

Na putu ćete se osećati komforno i bezbrižno, baš kao što bi trebalo. Njegove dimenzije shvatićete samo kada ga pogledate sa strane, dok ste u njemu imaćete utisak da ste u udobnoj limuzini klasičnog kroja.

Uz još neke detalje sa puta na prvom, dugom delu testa, u sledećem tekstu sačekaće vas i detalji o vožnji u gradskim uslovima troškovima, načinima finansiranja i kupovine. Jer, ovo je tek početak jednog prijateljstva...

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Kia Sportage EX Limited 1.7 CRDi
zapremina motora 1685 ccm
snaga 85 kW/115 KS pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 280 Nm pri 1250 o/min
menjač manuelni šestostepeni
dimenzije (d/š/v) 4480/1855/1645 mm
međuosovinsko rastojanje 2670 mm
masa 1564 kg
prtljažnik 491/1480 l
rezervoar 62 l
pneumatici 245/45 R19
maksimalna brzina 176 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,6 s
potrošnja (fabričlka) 4,1/4,6/5,4 l/100 km
emisija CO2 119 g/km
Oprema

Standard: ABS, ESP, EBD, sedam vazdušnih jastuka, uređaj za automatsko kočenje u slučaju opasnosti, uređaj za zadržavanje vozila u saobraćajnoj traci, aluminijumski naplaci od 19 inča, LED svetala pozadi, ksenonski farovi uz LED dnevna svetla, beskontaktni ključ, JBL audio sistem sa sabvuferom, navigacioni sistem sa ekranom od 8 inča i sedmogodišnjim besplatnim ažuriranjem mapa, kamera za vožnju unazad, kožna sedišta sa sistemom za grejanje i hlađenje sedišta, tempomat, Bluetooth konekcija za telefon, dvozonski automatski klima uređaj, USB priključak.

Cena osnovnog modela je 17.990 evra, dok primerak sa testa košta 29.590 evra
Bezbedni sedam godina

Kao i svaka Kija, Sportage koji vam predstavljamo poseduje fabričku garanciju u trajanju od sedam godina ili 150 hiljada kilometara. Garancija važi u celom svetu i prenosiva je na drugog vlasnika prilikom preprodaje automobila.

Pogon samo napred...

Verzija sa turbo dizel motorom od 1.7 litara prodaje se samo u varijanti sa prenosom snage na prednje točkove, dok je 4WD sistem prenosa rezervisan za jači model, sa dvolitarskim dizelašem.

Pogled u nebo

Najekskluzivniji paket opreme (EX Limitid), pored ostalog, standardno nudi i stakleni krov sa električnim otvaranjem i električno pokretanom zavesom. On stvara izuzetnu atmosferu i kabini noću i po sumornom vremenu.

Otvaranje „šibera“ ne znači i veliku promaju u kabini, jer je štiti dobro projektovan deflektor, koji usmerava vazduh preko glava putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: