Test: Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4MOTION DSG Highline

Da nije VW znaka pomislili bismo da se radi o Audiju. Najviši paket opreme novog Tguana obećava vozaču potpunu relaksaciju, jer umesto njega automobil odrađuje dosta toga. Po najvišim standardima, razume se.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 18.12.2016.

08:15

Test: Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4MOTION DSG Highline

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Pomama za SUV modelima je sve veća a svaki proizvođač se trudi da baš on privuče što širi opseg kupaca, u smislu platežne moći, ukusa u pogledu dizajna, starosne dobi...

Volkswagen ostaje veran sopstvenom stilu, koji je istovremeno konzervativan, tehnološki napredan i kvalitativno vrlo precizan. To znači da Tiguan od samog početka 2007. godine nije među najjeftinijim krosoverima - već cilja na kupce dubljeg džepa, kojima je kvalitet inženjeringa na prvom mestu.

Tako je i sa drugom generacijom ovog modela, koja je premijeru imala krajem 2015.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4486/1839/1632 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2681 mm
I sami smo se tada, na licu mesta, iznenadili koliko je Volkswagen bio nenametljiv i skroman u prezentaciji ovog, potpuno novog modela. Kao da su želeli da nam stave do znanja da i za ovaj model imaju svoju stalnu klijentelu i da nisu potrebne preterane promotivne aktivnosti. Otprilike, ko treba da zna, zna.

Tiguan se, u poređenju sa konkurencijom, dosta razlikuje u pogledu doživljenog osećaja kvaliteta. Sve je vrlo precizno projektovano i jednostavno imate osećaj kao da se o svakom detalju vodilo računa i da je sve mnogo puta isprobano i provereno pre nego što je automobil pušten u prodaju.

To danas nije baš čest slučaj. Sa druge strane, mnogi će naći zamerku konzervativnom i ne baš kreativnom dizajnu, dok je akcent stavljen na funkcionalnost.
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI: zapremina 1968 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 3500-4000 o/min; maks. o. mom. 340 Nm pri 1750-3000 o/min
Uz neprikosnoveni kvalitet završne obrade, postavlja se pitanje koja je razlika između Tiguana i Audija Q3, sa kojim deli mehaničku platformu i još dosta toga.

Da bi se ipak napravila razlika između ova dva modela, Volkswagen je "narodnom" SUV automobilu dodelio skromnije materijale u kabini. Na primer, u vratima je tapacirung od sunđeraste eko-kože, slično kao u Škodama.

Doduše, pregrada za sitnice i odlaganje flaše u vratima je tapacirana plišem, što je standard već od Golfa, pa je tako moralo da bude i u Tiguanu. Komandna tabla je, razume se, napravljena od meke plastike. S obzirom na to šta sve nudi u najvišem, Highline paketu opreme, shvatamo da se zapravo vrlo malo razlikuje od bratskog Audija.
Ono što svakako odmah upada u oči je potpuno digitalizovana instrument tabla. Neki to nazivaju i "virtuelnim instrumentima" a činjenica je da je to zapravo veliki displej koji simulira instrumente.

VW je isprogramirao nekoliko različitih konfiguracija a posebno je atraktivna ona u kojoj su okrugli obrtomer i brzinomer dosta smanjeni na uštrb ogromne karte navigacije, koja zauzima kompletan prostor izmenju njih.

Ovo je još jedan element koji je debitovao u Audijima. Doduše, niže pakete opreme nismo imali prilike ni da vidimo, ali jedno je sigurno – oni imaju klasične, analogne instrumente.
Volkswagen polako menja politiku opremanja automobila, tipičnu za nemačke proizvođače, po kojoj je do skoro važilo pravilo da je malo toga na spisku standardne opreme a da se skoro sve doplaćuje.

Testirani Tiguan Highline je zaista bogat opremom i malo toga nam je palo na pamet što bismo voleli da dodamo na spisak. Na kraju, sve to nekako odlazi u drugi plan kada čovek doživi inženjerskih ruku delo u vožnji.

Dvolitarski turbo dizel je i dalje aktuelan a dostupan je u dva nivoa snage. Mi smo imali prilike da testiramo slabiju verziju, sa 150 "konja", pogonom na sva četiri točka i automatizovanim DSG menjačem sa sedam stepeni prenosa.
S obzirom da je naš primerak opremljen beskontaktnim otključavanjem, motor se startuje pritiskom na dugme. Automobil je veoma tih, sa odličnom izolacijom protiv vibracija. Vozač lako nalazi idealnu poziciju za upravljačem, bez obzira na gabarite. Kao što se i očekuje, sedi se visoko, mada je interesantno to da sedište može dosta da se spusti.

Kao i kod ostalih modela sa DSG menjačem, i ovaj ima sportski mod u kome kasnije menja brzine, držeći motor na optimalnim obrtajima u opsegu na kom je dostupan maksimalni obrtni moment. Menjač je tradicionalno inteligentan i definiivno među najboljima kada je u pitanju brzina donošenja odluka o promeni stepena prenosa.

Sedam brzina su gotovo idealno međusobno raspodelile posao, uz izuzetno brzu reakciju na komande za manuelnu promenu preko tastera smeštenih iza volana.
Zbog toga, kočenje motorom ne predstavlja nikakav napor. Klikom na minus taster menjač prelazi u manuelni mod, a zadržavanjem plus tastera u trajanju od jedne sekunde vraća se u automatski režim. Bez obzira na stil vožnje, menjač će motor uvek držati na optimalnim obrtajima, tako da trenutno obezbedi maksimum performansi na zahtev vozača, ali i nisku potrošnju.

Test smo završili sa prosekom od oko 7,5 l/100 km, uglavnom gradske vožnje, sa povremenim odabirom sportskog režima. Vožnja magistralnim putevima cifru spušta i na 5,0 l/100 km. Dakle, fabrički podaci o potrošnji su se u ovom slučaju pokazali prilično tačnim.
Što se tiče snage motora, ni u jednom trenutku nismo primetili da mu nedostaje daha, čak i pri većim brzinama kada smo poželeli nagla međubrzanja prilikom preticanja.

Jača verzija je uvek za preporuku ali sigurno je da se nećete osećati inferiorno na sa deklarisanih 150 ks. Uostalom, to dokazuju i podaci o ubrzanju iz stanja mirovanja do 100 km/h, za šta je potrebno svega 9,3 sekundi.

U svakom slučaju, za koji god motor da se odlučite, nećete pogrešiti.
Prtljažnik: 615/1655 l
Inače, Tiguan spada u mekše SUV modele, tako da "domaće" rupe na putevima nisu nikakav problem i ne narušavaju komfor.

Sa druge strane, nisu narušene dinamičke karakteristike u vožnji, pa se, zahvaljujući inteligentnom ogibljenju, auto ponaša vrlo neutralno u brzim prolascima kroz krivine, bez osećaja da je na ivici prijanjanja.
Tiguan je zapravo veliki konkurent Passatu u pogledu ponude prostora i udobnosti.

Passat je ipak nešto komforniji u vožnji na duže staze i ima bolje vozne karakteristike na autoputu. Sa druge strane, Tiguan je zgodniji za gradsku vožnju, kao i za česte odlaske u prirodu, zbog većeg klirensa i više pozicije vozača.

Cena od 22.699 evra

Novi Volkswagen Tiguan je dostupan po ceni od 22.699 evra sa PDV-om, po zvaničnom cenovniku. Ne sumnjamo da će Porše SCG uskoro predstaviti i akcijski model, tako da će cena biti još povoljnija.

Bazna verzija podrazumeva 1.4 TSI motor sa 125 "konja", a u ponudi je jači od 150 ks, kao i 2.0 TSI sa 180 konjskih snaga.

Što se tiče dizelaša, Tiguan se prodaje samo sa 2.0 TDI motorom i to sa 115, 150 i 190 "konja".

Za pohvalu je to što i osnovni paket opreme standardno obuhvata mnogo opreme, kao što su sedam vazdušnih jastuka, električna parkirna kočnica, kamera za vožnju unazad sa displejem osetljivim na dodir, bezbednosni sistemi za automatsko kočenje i upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, senzori za kišu...

Cena testiranog modela 2.0 TDI 4MOTION DSG Highline je 35.110 evra sa PDV-om.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4MOTION DSG Highline
zapremina motora 1968 ccm
snaga 110 kW (150 KS) pri 3500-4000 o/min
maks. obrtni moment 340 Nm pri 1750-3000 o/min
menjač automatizovani, 7 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4486/1839/1632 mm
međuos. rastojanje 2681 mm
prtljažnik 615/1655 l
rezervoar 58 l
masa 1673 kg
pneumatici 235/55 R 18
klirens 200 mm
maks. brzina 201 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,3 s,
potrošnja (fabrička) 5,1/5,7/6,8 l/100 km
emisija CO2 149 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: