Prva vožnja: FIAT Fullback pik-ap

Redakcija Auto magazina imala je ekskluzivnu priliku da prisustvuje vrlo retkom događaju – u Torinu je evropskim novinarima predstavljena kompletna gama FIAT Professional koju čine Fiorino, Doblo, Ducato, Talento i Fullback. Ipak, najviše pažnje smo posvetili najnovijem modelu u gami, pik-ap vozilu Fullback.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

12:09

Prva vožnja: FIAT Fullback pik-ap
FIAT Fullback 4x4 - Dimenzije (dužina/širina/visina): 5285/1815/1780 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 3000 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Najveći proizvođači automobila i komercijalnih vozila, velike međunarodne prezentacije uglavnom pripremaju povodom predstavljanja pojedinačnih novih modela. Međutim, predstavljanje kompletne game je vrlo neuobičajeno i retko koja kompanija može tako nešto sebi da priušti.

U Torino i čuvenu fabriku Mirafiori pozvani su novinari iz cele Evrope, koji su imali priliku da se na jednom mestu upoznaju sa novitetima odeljenja FIAT Professional. Najviše pažnje posvećeno je potpuno novim modelima u gami, FIAT-u Talento i pik-ap vozilu Fullback. Na taj način, portfolio lakih komercijalnih modela u potpunosti je kompletiran uvođenjem modela koji su u pogledu veličine i svojih mogućnosti nedostajali.
FIAT Fullback
Fiorino, Doblo i Ducato su takođe predstavljeni sa Euro 6 motorima. Ipak, zbog kratkog programa potrudili smo se da se najviše posvetimo najvećim novitetima. Domaćini su nam priredili test turu do gradića Pinerolo na severozapadu zemlje. Tokom vožnje do ovog mesta, isprobali smo Talento, koji je nastao u partnerskoj saradnji sa kompanijom Renault.

Sa bratskim Renault Traficom i Opel Vivarom deli gotovo sve, uključujući i motore. Pokreće ga dizelaš zapremine 1.6 litara sa jednom ili dve turbine, snage od 95 do 145 "konja".

Karoserija se proizvodi u nekoliko varijanti u zavisnosti od namene, sa dužim i kraćim međuosovinskim rastojanjem, kao i u varijantama sa povišenim krovom. Mogućnosti konfigurisanja su ogromne, kao i kod drugih modela.
FIAT Fullback
Osnovna ideja je bila da Talento bude zamena za FIAT Scudo, koji je po svojim dimenzijama ipak imao neka ograničenja.

Talento je dosta veći i popunjava prazninu koja je postojala između najmanjih komercijalnih vozila i modela Ducato. Novo vozilo može da primi tri euro palete u verziji sa kraćim međuosovinskim rastojanjem, a u dužoj sa povišenim krovom ima tovarni prostor zapremine 8,6 kubika spram sedam, koliko ih je imao Scudo.

Unutrašnjost je očekivano slična pomenutim bratskim modelima, uz dosta elemenata koji značajno podižu nivo bezbednosti i komfora. Na primer, tu su kamere za vožnju unazad, upozorenja o napuštanju saobraćajne trake, snimanje znakova o ograničenju brzine, kamera za kontrolu mrtvog ugla, sistem za kontrolu stabilnosti prikolice, ali i beskontaktno otključavanje i startovanje motora, multimedija, veliki broj pregrada za sitnice i korisnih držača…
FIAT Fullback
U Pinerolu nas je dočekao parking pun novih pik-ap vozila pod nazivom Fullback. Sa ovim modelom smo se prvi put susreli početkom marta na Salonu automobila u Ženevi, gde je imao premijeru.

Fullback je nastao u saradnji sa kompanijom Mitsubishi, a proizvodi se u fabrici na Tajlandu, zajedno sa srodnom modelom L200. Tako je FIAT postao jedan od svega nekoliko proizvođača koji u Evropi nude pika-p vozilo sa pravim terenskim karakteristikama.

Za testiranje Fullbacka određena je "ofroud" deonica kroz šumu u brdima iznad Pinerola. Nije to bila zahtevna staza ali smo mogli osetimo kako se auto ponaša na vrlo neravnim terenima.
Donedavno su terenci sa pravom šasijom bili prilično neudobni za vožnju po putevima zbog velikog podrhtavanja karoserije. O vožnji van puteva da i ne govorimo. Ipak, ove radne mašine su u poslednje vreme dosta sofistiiranije pa tako i Fullback.

Neko vreme smo se vozili i autoputem, gde je pik-ap pokazao izuzetnu stabilnost i sofisticiranost u vožnji po asfaltu. Neravnine na putu nisu nikakav problem, vrlo mekano ih neutrališe.

Najviše nas je iznenadila vožnja po lošem asfaltu i udarnim rupama (da, ima toga i u Italiji), koje je auto iznenađujuće dobro upijao, bez velikog drmusanja karoserije na koje smo kod prethodnih generacija pik-ap vozila navikli.
Silazak sa asfalta nije značio gubitak udobnosti. Staza je bila takva da ju je Fullback rutinski prelazio, uz tek po koju situaciju sa strmim blatnjavim uzbrdicama na kojima je 4x4 sistem prvi put došao do izražaja. Moramo da priznamo da smo uživali u komforu koji pruža automatski petostepeni menjač, koji će biti standardni deo ponude, uz šestostepeni manuelni.

U pogledu motora nema velikih nedoumica – kupcima je na raspolaganju samo 2.4 dizelaš, u verzijama sa 154 i 180 ks.
Osim prave čelične šasije, tu je i vrhunski 4x4 sistem. Preklopnik u kabini obezbeđuje prebacivanje pogona sa zadnjih na sva četiri točka, a preko istog točkića aktivira se blokada centralnog diferencijala kao i reduktora.

Ove poslednje dve opcije nismo isprobali jer za tako nešto jednostavno nije bilo potrebe. Prilikom spuštanja nizbrdo koristili smo manuelni mod automatskog menjača i kočili motorom, pre svega služeći se komandama menjača iza volana, koje su uvek u istom položaju bez obzira na okretanje upravljača.
Odmah zatim smo isprobali i verziju sa manuelnim menjačem, koji je očekivano "gumast" ali precizan. Taj automobil imao je slabiju verziju motora i razlika se oseća.

Uz niži paket opreme a samim tim i nižu cenu, trebalo bi da bude pristupačniji, recimo, individualnim proizvođačima hrane i drugim malim privrednicima i zanatlijama koji imaju potrebu za ovakvim vozilom.
Cene za Srbiju još uvek nisu formirane, ali smo saznali da će prodaja zvanično početi do kraja 2016. godine. Uz odgovarajuće akcijske uslove FIAT-a u Srbiji, na koje nas je ovaj proizvođač navikao, očekujemo da će Fullback naći put do naših poljoprivrednika, kojima ovo bez problema može da bude radno ali i porodično vozilo.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Jedna od specijlanih modifikacija modela Fullback - šlep vozilo
Fiat Fullback 4x4
Model LX SX
Zapremina (ccm) 2442 2442
Snaga (kW/KS) 133/180 113/154
Maks. o. mom. (Nm) 430 380
Menjač manuelni 6 stepeni, automatski 5 stepeni
Pogon 4x4, blokada centralnog diferencijala, reduktor
Rezervoar (l) 75
Dimenzije (mm) 5285/1815/1780
Međuos. rast. (mm) 3000 mm
Klirens (mm) 205
Tovarni prostor (mm) 1520/1470/475 (u zavisnosti od varijante)
Masa (kg) 1875
Nosivost (kg) 1035
Maks. masa prikolice (kg) 750 bez kočnica, 3100 sa kočnicama
Maks. brzina (km/h) 179 169
Prosečna fabrička potrošnja (l/100 km) 7,5 (6,9 sa start-stop sistemom)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: