Test skutera: Piaggio MP3 500 Sport

Piaggio MP3 uvek je bio skuter za one koji vole da uživaju u čarima vožnje na motociklu a ne žele da polažu za A kategoriju, ne bi da prljaju obuću, a hteli bi da se ponekad motorom voze i "skockani" za operu i da se na na njemu osećaju bezbednim.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 11.09.2016.

17:08

Test skutera: Piaggio MP3 500 Sport

Tekst - Nela Tasić; Izvor - Auto Magazin

Od 2006. kada je svetu predstavljen prvi MP3, do danas, prodato je 150 hiljada ovih neobičnih skutera. Njegova odlična prodaja je i navela Peugeot da na osnovu ovog koncepta napravi "metropolis", a i Yamahu da pokuša proboj na evropskom tržištu svojom vizijom trotočkaša, modelom "trisiti".

I dok su kod konkurenata u ponudi modeli sa samo jednim motorom, Piaggio, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, nudi čitavu paletu motora i verzija.
Dimenzije (dužina/širina): 2.205/775 mm, visina sedišta 790 mm
Ekskluzivno, u našu redakciju stigao je MP3 500 u "sport" paketu. Razlika u odnosu na prethodnika je uočljiva na prvi pogled, pogotovo na zadnjem delu motora. Sada podseća na X10 i znatno je elegantniji nego pre.

Kombinovane su dve vrste plastike – mat crna i sjajna koja se na svetlu preliva u tamno crvenu. Kvalitet i završna obrada su, očekivano, na visokom nivou.
Piaggio MP3 500 Sport: zapremina 493 ccm; snaga 40 KS pri 7.250 o/min; maks. o. mom. 45,5 Nm pri 5.250 o/min
Prednja maska je neznatno izmenjena sa novim oblikom farova, koji su nešto zakošeniji, a linija boka i zadnji deo su potpuno drugačiji i mnogo atraktivniji. Novi ram i izmenjena geometrija, pružili su mnogo više prostora, udobnosti i poboljšali ergonomiju. Sedište je daleko udobnije i šire pa je osećaj kao da sedite u fotelji, a i prostor ispod njega je daleko veći.

Led svetla i lakirani detalji na upravljaču i oko instrument table znatno doprinose premijum izgledu.
Motor je takođe potpuno nov i znatno snažniji – 40 KS pri 7.250 o/min uz maksimalni obrtni moment od 45,5 Nm pri 5.250 o/min. Mi smo dobili skuter sa nula pređenih kilometara, ali i tako nerazrađen imao je snage za svaki zadatak koji smo mu zadali.

Sportski karakter nije ništa promenio u bezbednosti. Sa MP3-a praktično nije moguće pasti, čak ni namerno, a sada sa ABS i ASR sistemima i poboljšanim kočnicama bezbednost je na najvišem nivou.
Veći točkovi napred, od 13 inča (nekada 12) učinili su da svakodnevna vožnja po neravnim srpskim putevima bude znatno podnošljivija, jer je truckanje i poskakivanje pri prelasku preko "hupsera" svedeno na minimum.

Na otvorenom putu njegovih 40 "konja" dolazi do izražaja jer se pri prosečnoj brzini od 120 km/h čak ni zvuk motora ne menja. Još ukoliko se odlučite za krstarenje u "eko" modu, motor će vam uzvratiti i nižom potrošnjom goriva.
Položaj za sedenje je dosta bolji, te ni duže međugradske destinacije neće zamoriti ni vozača ni suvozača.

MP3 je uvek bio zanimljiv i damama jer ga mogu voziti u visokm potpeticama, a zahvaljujući zaključavanju prednjeg diferencijala, ne moraju da spuštaju stopala na asfalt kada stoje na semaforu.
Piaggio je napravio ogroman pomak unapred sa novim MP3 500 "sport" trotočkašem. Dok je prethodni model bio blago rečeno dosadan, novi, sa LED svetlima, kombinacijom dve vrste plastike, lakiranim detaljima, kombinacijom glatke i antilop kože na sedištima, vrlo je elegantan i atraktivan.

Bezbednost je njegov glavni atribut, a nova Piaggio multimedijalna platforma, povezana sa smartfon uređajima, omogućava čitanje mapa, ali i pružanje drugih informacija poput pritiska u gumama ili novoa njihove potrošenosti.
Konkurencija jeste tu, ali nam se sada, posle testa novog modela, čini još uvek bar pola koraka iza.

Piaggio MP3 "sport“ se na popustu može nabaviti po ceni od 8.750 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Tehnički podaci
Motor jednocilindarski, četvorotaktni, vodeno hlađeni
Zapremina 493 ccm
Snaga 40 KS pri 7.250 o/min
Maks. obrtni moment 45,5 Nm pri 5.250 o/min
Menjač automatski, CVT
Dimenzije (d/š) 2.205/775 mm
Visina sedišta 790 mm
Masa 260 kg
Pneumatici 110/70 R13 napred/140/70 R14 nazad
Kočnice dvostruki disk 258 mm napred, disk 240 mm nazad

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: