Test: Dacia Logan MCV Life 1.5 dCi 75

I jare i pare. Stara narodna izreka u slučaju Dačije dobija sasvim novu dimenziju. Logan MCV je svakako najjeftiniji i jedan od najštedljivijih karavana u klasi a i šire. Dakle, mnogo prostora i niska potrošnja po povoljnoj ceni.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 23.07.2016.

09:39

Test: Dacia Logan MCV Life 1.5 dCi 75
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4492/1733/1519 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2634 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Od 2015. godine Dačija je u svoje modele počela da ugrađuje Euro 6 motore. U principu, to su isti motori kao i do sada ali sa dosta nižom potrošnjom. Naravno, oni se ugrađuju i u Logan MCV, odnosno karavan verziju. Glavni aduti automobila koji je testiran su prostranost i relativno niska cena, koja iznosi 11.110 evra sa PDV-om.
Dacia Logan MCV 1.5 dCi 75: zapremina 1461 ccm; snaga 55 kW (75 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 200 Nm pri 1750 o/min
"Lajf" paket podrazumeva nekoliko komada opreme koji su dodatak na redovne pakete, pa je u tom smislu bolja kupovina. Među tom opremom je i Bluetooth konekcija za telefoniranje, koja je svakako neophodna za bezbednu vožnju.

U svakom slučaju, Logan MCV "lajf" sadrži sve što je neophodno za bezbednu vožnju. Tu su prednji bočni vazdušni jastuci, koji inače imaju i funkciju vazdušnih zavesa ali samo za putnike na prednjim sedištima. Sve Dačije standardno stižu sa ESP-om.
Prtljažnik: 573/1518 l
Bluetooth konekcija za telefoniranje dolazi sa tipičnim Renault komandama pri volanu. Kada smo već kod audio sistema, moramo da primetimo da Dačija u poslednje vreme drži veoma visok nivo kvaliteta zvuka, tako da Logan ima bolju "muziku" od nekih daleko skupljih automobila.

Međutim, ono po čemu se ovaj auto ističe je zapremina prtljažnika. Sa ukupno 573 litara korisnog tovarnog prostora u standardnoj konfiguraciji sedišta, MCV ima jedan od najvećih prtljažnika, ne samo u svojoj klasi već i šire.
Ipak, to je daleko manje nego što je imala prethodna generacija – ukupno 700 litara. Razlog za smanjenje leži u činjenici da je Dačija u međuvremenu (između dve generacije Logana MCV) uvela Lodgy kao potpuno nov model, za koji je rezervisan veliki prtljažnik, pa u tom smislu nisu želeli da stvaraju konkurenciju među svojim modelima.

Logan MCV inače ima veće međuosovinsko rastojanje u odnosu na Sandero, pa je i ponuda prostora na zadnjim sedištima veća. Zbog svoje prostranosti, niske cene i skromnih troškova redovnog održavanja, MCV je popularan kao službeno vozilo, mada ne treba zanemariti i njegove mogućnosti porodične namene.
Auto je prepun korisnih pregrada za odlaganje sitnica i u njega može da se smesti višečlana porodica sa punim prtljagom prilikom odlaska na letovanje.

Kao i kod nedavno testiranog Sandera, primetili smo da je kvalitet završne obrade sve bolji, kao i ugrađenih komponenti. I MCV može da se pohvali Ate kočnicama, Valeo brisačima i Goodyear pneumaticima. Prilikom dužeg testa ništa nije krckalo i škripalo a ukupan utisak je bio da je auto vrlo solidno napravljen.
Naravno, kao i sve Dačije, i MCV ima standardne boljke. To su volan koji ne može da se izvlači po dubini a podešavanje po visini je dostupno samo u najboljem paketu opreme. Konstatno su nas nervirali i tasteri podizača prostora koji su nezgodno postavljeni u visini središnjeg dela ručice menjača.

Ipak, sjajan motor i meko podešeno ogibljenje koje trpi i najstrašnije udarne rupe popravljaju raspoloženje.
Sandero sa istim motorom nas je prilično iznenadio veoma niskom potrošnjom koja je po Beogradu iznosila 4,4 l/100 km. Slično je i sa ovim karavanom, koji je imao za tri decimale veći prosek – 4,7 l/100 km. Donedavno nam je ova cifra bila nezamisliva, ali uvođenjem najnovije verzije starog dobrog 1.5 dCi motora, drastično je snižena i potrošnja u odnosu na Euro 5 verzije.
Tu nije kraj poboljšanjima. Motor je još elastičniji i ima ravniju krivu snage i još veći opseg obrtaja u kom postiže maksimalni obrtni moment. Bez obzira na stepen prenosa i obrtaje, momentalno će odreagovati na komandu gasa. Inače, motor nije preslab za ovaj auto i pruža mnogo bolji subjektivan osećaj ubrzanja nego što to pokazuju cifre na papiru.
Petostepeni menjač ima vrlo duge prenosne odnose, tako da petu "traži" tek pri oko 80 km/h. Moramo da pohvalimo zvučnu izolaciju kao i smanjene vibracije, tako da je pri visokim brzinama u kabini iznenađujuće tiho. Logan MCV je prestao da bude "auto za molere", već je evoluirao u vrlo praktično i zahvalno porodično vozilo.

Najjeftinija verzija, benzinac 1.2 16V sa 74 ks i baznim paketom opreme košta već od 8.090 evra, dok za dizel model sa testa, sa "lajf" paketom, treba izdvojiti 11.110 evra.

Kompletan cenovnik možete pronaći na zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Dacia Logan MCV Life 1.5 dCi 75
zapremina motora 1461 ccm
snaga 55 kW (75 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni mom. 200 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4492/1733/1519 mm
međuos. rast. 2634 mm
prtljažnik 573/1518 l
rezervoar 50 l
masa 1090 kg
pneumatici 185/65 R 15
maks. brzina 164 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 14,6 s
potrošnja (fabrička) 3,4/3,5/3,7 l/100 km
emisija CO2 90 g/km (Euro 6)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: