Test: Mazda 6 G165 Revolution (redizajn)

Koliko god puta da testiramo Mazdu 6, ona ne prestaje da nas iznenađuje. Ide kao da ima turbo, a troši kao dizelaš. Osim toga, dizajn je trn u oku većini konkurenata.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.06.2016.

09:24

Test: Mazda 6 G165 Revolution (redizajn)
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4870/1840/1450 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2830 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Restilizovanu Mazdu 6 imali smo prilike da provozamo 2015. na međunarodnoj prezentaciji u Barseloni, a sada nam je na duži test stigao sjajno opremljeni benzinac sa 165 "konja". U međuvremenu, ovaj auto je postao toliko popularan da je počeo da "krade" i kupce automobila premijum segmenta.

Prilikom redizajna, suština je bila u dopunama svega onoga što je "šestici" nedostajalo a ne u izmenama. Konkretno, nedostajala je elektronska ručna kočnica i ona je sada standard. Ksenonski farovi polako postaju prevaziđena tehnologija a na njihovo mesto dolaze još efikasnija LED glavna i duga svetla.
Mazda 6 G165: zapremina 1998 ccm; snaga 121 kW (165 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 210 Nm pri 4000 o/min
Auto sa testa opremljen je Revolution paketom opreme, od koga je bolji samo Revolution Top, koji dodatno podrazumeva elektropodesiva kožna sedišta sa memorijom i adaptivni tempomat uz čiju pomoć auto sam održava odstojanje od vozila ispred.

Pod haubom je dvolitarski atmosferski benzinac koji zadaje glavobolju svim ostalim proizvođačima automobila. Njegova snaga se kreće od 120 ks u Mazdi 3, pa sve do 165 ks u Mazdi 6. Mazdina filozofija je jasna – atmosferci "prave" zapremine imaju povećanu kompresiju i mnoge druge modifikacije, tako da postižu iste, ako ne i bolje rezultate u eksploataciji od turbo benzinaca smanjene zapremine.
"Šestica" sa testa je sam vrh D segmenta, odnosno srednje klase. Ovakav opšti utisak smo stekli na osnovu mnogo parametara, među kojima su tehnički inženjering, ergonomija kabine, kvalitet materijala i naravno, dizajn.

Revolution standardno podrazumeva mnogo toga što možemo nazvati poslednjom rečju tehnike. Osim aluminijumskih "devetnaestica", koje zaista plene svojom pojavom, Mazda 6 nas je zaintrigirala bezbednosnim sistemima ali ponašanjem na putu.
Limuzina iz Hirošime ima masu od svega 1.305 kilograma, što se odmah oseti prilikom ubrzanja i na kočenju. Auto silovito povlači od vrlo niskih obrtaja, a ako pedalu gasa pritisnete do kraja, motor menja zvuk i pretvara se u pravu zver.
Jednostavno, voli da se "vrti“ i sa podizanjem obrtaja kao da je sve raspoloženiji. Preko 4.000 obrtaja će iznenaditi svojom snagom čak i vrlo iskusne vozače, i neće posustati sve do 6.500 obrtaja koje vrlo lako dostiže, kao da ima turbo. Istovremeno, toliko je pitom i elastičan da tokom uobičajene vožnje traži vrlo ranu promenu stepena prenosa, pa se već pri 60 km/h bez problema vozi šestom brzinom.
Prtljažnik: 480 l
Verovali ili ne, uspeli smo da dostignemo deklarisanu potrošnju po gradu od 7,5 l/100 km. U proseku, oko pola litra je manja u odnosu na SUV CX-5 sa istim motorom. Koliko smo kod ovog automobila uživali u visokoj poziciji vozača, isto toliko smo sa velikim zadovoljstvom ulazili u svaku krivinu sa "šesticom".
Auto je projektovan tako da se u vožnji ponaša kao roudster sa dugom haubom i motorom smeštenim iza prednje osovine. U vožnji nam je izgledalo kao da prkosi zakonima fizike i da se naginje u pravcu prostiranja krivine a ne obrnuto.

Ovakve vozne karakteristike smo doživeli samo u automobilima premijum segmenta, kojima se Mazda u svakom pogledu približila.
Za njima gotovo da ne zaostaje ni kada je u pitanju kvalitet materijala i završne obrade u kabini. Posebno nam se dopala komandna tabla sa proštepanom eko kožom, koja dodatno stvara premijum atmosferu uz detalje od brušenog aluminijuma.

Podsećamo da je i osnovna verzija Mazde 6 vrlo dobro opremljena. Sa dvolitarskim benzincem od 145 "konja" može da se nabavi za 21.990 evra.

Automatsko kočenje i unazad

Automatsko kočenje do brzine od 30 km/h više nije nikakav novina, ali ovde je primenjena i verzija za vožnju unazad. Drugim rečima, pored senzora za parkiranje i kamere, sada vas od udarca prilikom vožnje unazad štiti i zadnji SCBS sistem.

Na svu sreću, nismo imali prilike da ga isprobamo ali jesmo uređaj za aktivno održavanje pravca u saobraćajnoj traci.
Naime, većina ovih sistema danas samo zvučnim signalom ili vibracijom volana upozorava vozača da je napustio zadatu putanju. Mazda je otišla korak dalje, pa auto sam koriguje upravljač, tako da je manja mogućnost udesa ukoliko vozač zadrema za volanom.

Naravno, sve to funkcioniše samo ako niste uključili pokazivač pravca i ako držite ruke na volanu. Ako skinete ruke sa upravljača, aktivira se upozorenje da ne držite volan i sistem se deaktivira.

Ovo je samo jedan od koraka ka potpuno autonomnoj vožnji a Mazda 6 je jedan od malog broja automobila na svetu koji može da se pohvali ovakvom tehnologijom.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Mazda 6 G165 Revolution
zapremina motora 1998 ccm
snaga 121 kW (165 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 210 Nm pri 4000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4870/1840/1450 mm
međuos. rastojanje 2830 mm
prtljažnik 480 l
rezervoar 62 l
masa 1305 kg
pneumatici 225/45 R 19
maks. brzina 216 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,1 s,
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,9/5,9/7,5 l/100 km
emisija CO2 135 g/km (Euro 6)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: