Test: Mercedes C 220 BlueTec

Nova Mercedesova C klasa je veća, čvršća i bezbednija nego ikada. Ukratko, fenomenalna. Evo kako smo ocenili C 220 BlueTec, koji se našao na našem testu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

08:22

Test: Mercedes C 220 BlueTec

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Mercedes smo decenijama kritikovali zbog prevelike konzervativnosti, iako su sve vreme pravili sjajne automobile, koji spadaju među najbolje na svetu. Napokon su se opustili, makar kada je dizajn u pitanju. Spoljašnjost nove C klase je dosta relaksiranija u odnosu na dosadašnje kockaste limuzine koje vode poreklo iz pera legendarnog dizajnera Pola Braka koji je ustanovio (sada već bivši) izgled Mercedesa sredinom šezdesetih godina 20. veka.

Sa talasastim linijama i "uštinutim" zadnjim delom, C klasa sada izgleda kao najbolji mogući omaž modelima marke Bentley i Rolls-Royce od pre tridesetak godina. A opet, prepoznatljivi detalji su tu - Mercedes je ostao Mercedes.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.686/1.810/1.442 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2.840 mm
Dizajn je subjektivna kategorija, i o ukusima zaista ne treba raspravljati. Ali zato je tu objektivni osećaj kvaliteta koji će jednu ovakvu premijum limuzinu lako razdvojiti od jeftinih kopija. Svaki detalj je pažljivo osmišljen, sve je odrađeno beskompromisno, a upotrebljeni materijali su zaista kvalitetni i prijatni na dodir. Tipično nemačkoj, tamnoj atmosferi u kabini živost donose ukusno uklopljene lajsne od aluminijuma.

Naravo o tome kako će njegov automobil izgledati odlučuje kupac (osim ako ne uzima primerak sa lagera) pa je potrebno da se detaljno i pažljivo upozna za katalogom i ponudama C klase kako bi odabrao verzuju kakvu želi.
Mercedes brižljivo evoluira radno okruženje vozača, tako da je atmosfera poznata i vrlo prijatna. Već prvi kontakt sa automobilom je vrlo prijatan, kao da ste navukli najraskošniju rukavicu koju posedujete godinama.

Sedi se nisko, ali ne previše, kao kod konkurenata, tako da je ulazak, a posebno izlazak iz automobila lakši, a da nije kompromitovan sportski užitak u vožnji. Putnici pozadi imaju dovoljno prostora za noge i za glavu, ali moramo da napomenemo da je ovo pre svega četvorosed, zbog kardanskog tunela i police između prednjih sedišta.
Testirani automobil je bio krcat opremom što svakako doprinosti komforu u vožnji i opštem utisku o automobilu.Kada pričamo o opremi, moramo da vas podsetimo na tipičnu Mercedesovu strategiju oko opremanja automobila.

Naime, oni će vam u startu ponuditi "goli", ali u osnovi vrlo dobro opremljen automobil i kada se govori o komforu i o bezbednosnoj opremi. Na vama je onda da ga prilagodite sebi kroz zamarajuće dugačak spisak dodatne opreme - počev od stila: sportskijeg, elegantnijeg ili modernog, pa do količine samih uređaja koji želite.
Prtljažnik: 480 l
Preporučujemo vam da odvojite bar jedan ceo dan, odete do salona Mercedesa i sa prodavcem detaljno razradite plan o tome kako želite da vaš auto izgleda spolja i iznutra, kao i o tome koju opremu želite da posedujete. Mnoge stavke iz kataloga imaju tek dvocifrenu vrednost u evrima, a itekako se isplate. Auto ćete voziti godinama i ne želite da žalite svakoga dana za sitnicom, ili krupnijim detaljem koju ste zaboravili.
Klasična koncepcija automobila sa motorom napred postavljenim uzdužno i pogonom na zadnje točkove pokazao kao odlično rešenje za komforne limuzine. Točkovi su postavljeni drugačije nego kod automobila sa prednjim pogonom, pa zato i putnici drugačije sede. Bliže su centru mase i zato imaju potpuno drugačiju percepciju sila.
Vozači preko sedišta i upravljača mogu da primete svaku nijansu u prijanjanju i deluje kao da su mnogo bolje povezani sa automobilom. Granice u krivini su postavljene vrlo visoko, tako da će se čak i neiskusni lako snaći u nepredviđenim situacijama. Elektronski sistemi lako kontrolišu automobil, tako da nema nekontrolisanog zanošenja, ukoliko baš ne želite.
Četvorocilindarski 2.1 litarski dizelaš sa 170 "konja" (125 kW) i 400 Nm verovatno je najpopularniji u ponudi u ovim krajevima. Dovoljno je snažan da omogući skoro sportsku vožnju, preticanja bez previše rizika i veliku maksimalnu brzinu.
Takođe, ovaj automobil se pokazao kao izuzetno ekonomičan. Prosečna potrošnja na testu iznosila je samo 7,8 litara. Po gradu troši oko 8,2 litra, na autoputu, pri konstantnih 120 km/h 4,7litara, a na magistralnom putu, umerenom vožnjom samo 3,9 litara dizela na 100 km puta.

Mercedes C 220 BlueTec Avangarde sa testa košta 47.922 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Oprema: ABS, BAS, ESP, EDB, ASR, prednji vazdušni jastuci, bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, tempomat, senzor za kišu i farove, senzori za parkiranje, automatski dvozonski klima uređaj, multifunkcionalni kožni volan, el. podizači svih prozora, radio/CD/MP3 sa AUX, alu felne 18 inča, el podesiva sedišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: