Test: Suzuki Vitara 1.6 GLX 4WD So Color

Četvrta generacija Vitare je praktična, vesela za vožnju, štedljiva i iznad svega vrlo bogato opremljena. Testirali smo verziju sa benzinskim motorom, pogonom na svim točkovima i pretposlednjim od četiri paketa opreme.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 08.04.2016.

08:55

Test: Suzuki Vitara 1.6 GLX 4WD So Color
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4175/1775/1610 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2500 mm

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Možda će vam čudno zvučati činjenica da je Suzuki vrlo uspešan proizvođač terenskih i SUV modela. Iako se neke veće firme "busaju" u grudi kako su izmislili klasu, sportsko-rekerativnih vozila, istina je drugačija. Još davne 1988. godine Suzuki je predstavio Vitaru, a ostalo je istorija.

Upravo zbog velike popularnosti ne čudi činjenica da u svom proizvodnom portfoliju Suzuki ima čak dva SUV/krosover vozila. Nakon modela S-Cross, predstavili su i novu, četvrtu generaciju Vitare.
Suzuki Vitara 1.6 GLX 4WD: zapremina 1586 ccm; snaga 88 kW (120 KS) pri 6000 o/min; maks. obrtni moment 156 Nm pri 4400 o/min
Neko će pomisliti da su ova dva modela konkurent jedan drugom, međutim to nije tako. Iako dobrim delom imaju istu mehaničku platformu, ovo su dva različita automobila, različitih namena. Pre svega, međusovinsko rastojanje Vitare manje je za 100 milimetara u odnosu na S-Cross, dok je karoserija kraća za 125 mm. Sa dužinom od 4.175 mililmetara spada u popularni B segment SUV vozila, dok je S-Cross za klasu veći.

Pored veličine, dva modela razlikuju se i po tome što Vitara agresivnim kockastim dizajnom i manjim prepustima preko točkova izgleda kao pravi terenac. Dizajn četvrte generacije je omaž izvornom obliku, a velika hromirana maska deluje luksuzno i prestižno.
Sličan stil je primenjen i u kabini. Sve deluje robustno i sportski. Doduše, primetili smo da kvalitet materijala nije na nivou S-Crossa, mada činjenica da ne pripadaju istoj klasi pruža izvesno opravdanje fabrici.

U kabini je tvrda plastika, koja je na nekim delovima čak i gruba. Završna obrada je takođe solidna i za nijansu ispod one u većem modelu. Sedišta su postavljena visoko, ali ne previsoko kao kod SUV automobila. U prevodu - još uvek lako možete da uđete, ili izađete iz auta i da bez po muke smestite dete u sedište.

Ipak, želimo da naglasimo da sedišta kod Suzukija nisu previsoko pozicionirana kao kod nekih konkurenata, tako da nije narušen komfor tokom dužeg boravka u automobilu. To znači da se sedi još uvek dovoljno zavaljeno tako da se skida teret sa donjeg dela butina, a samim tim je izbegnut onaj ne previše prijatan osećaj kao da sedite na sedištu u autobusu, ili kombiju. Kada smo već kod sedišta, ona imaju vrlo dugačku potporu, kvalitetnu bočnu podršku i prilično su udobna i pored toga što su tvrda.
Pomenuli smo da Vtara ima 10 centimetara kraće međuosovinsko rastojanje u odnosu na S-Cross, a to je direktno uticalo na prostor za kolena putnika na zadnjoj klupi. Ipak, prostora pozadi ima za relativan komfor dva odrasla putnika, pod uslovom da su prosečne građe.

Prtljažnik ima zapreminu od 375 litara, što je odličan rezultat za ovu klasu automobila. Iako je automobil opremljen sistemom za prenos snage na svim točkovima, zadnji diferencijal i osovina su dovoljno kompaktni da praktično ne umanjuju prostor u prtljažniku, konkretno njegovu dubinu. Dobra stvar je i to što prtljažnik ima veliku donju površinu, pa je pakovanje stvari lakše nego kod automobila koji imaju uzan a visok gepek. Zadnja klupa je podeljena i obara se, pri čemu se prtljažni prostor povećava na 1120 litara.
Prtljažnik: 375/1120 l
Suzuki ima politiku da automobile oprema vrlo bogato, čak i u osnovnim paketima opreme. Vitara koju vam prikazujemo opremljena je pretposlednjim, GLX paketom. Mi uvek preporučujemo, u skladu sa mogućnostima, da nabavite automobil sa što bogatijim paketom opreme, pošto oprema menja karakter automobila i povećava užitak u vožnji.

Na spisku se nalaze sedišta i obloge vrata presvučeni kombinacijom kože i prevrnute kože, automatski jednozonski klima uređaj, adaptivni tempomat sa limiterom brzine, ksenonski farovi, podešavanje upravljača po visini i dubini, podešavanje vozačevog sedišta po visini, senzori brisača i farova, parking senzori napred i kamera, putni računar, električno pokretanje svih prozora sa automatikom za vozačev, brava bez ključa, alu felne prečnika 17 inča, audio uređaj sa šest zvučnika, reprodukcijom MP3 fajlova i Bluetooth povezivanjem sa telefonom...

Od bezbednosne opreme, tu su sedam vazdušnih jastuka, ABS, EBD, ESP, hil hold,sistem praćenja pritiska u pneumaticima i sistem za upozorenje na sudar sa automatizovanim kočenjem.
Ogibljenje automobila je nešto mekše u odnosu na S-Cross, što je poželjno ako imate nameru da se vozite van asfalta. Sa druge strane, upravljivost nije previše umanjena. Auto se naginje u krivinama, ali i dovoljno brzo i precizno menja pravac. Upravljač je direktan i precizan. Zbog toga je Suzuki čak vrlo zanimljiv i prijatan za vožnju. Limiti u krivinama su veliki, tako da vozač uvek ima rezervu.

Za pogon možete da između benzinskog i turbo dizel motora, oba zapremine 1.6 litara. U automobilu koji vam prikazujemo nalazio se benzinac koji poznajemo iz drugih modela japanskig proizvođača. U pitanju je agregat koji je vrlo živahan rado se vrti, a zbog krive obrtnog mometna potrebno ga je držati na nešto višim obrtajima. Razvija maksimalnu snagu od 120 KS pri 6000 o/min i maksimalni obrtni moment od 156 Nm pri 4400 o/min.
Testirani automobil je imao sistem pogona na sva 4 točkovima, takozvani All Grip, i manuelni menjač sa pet brzina. Postoji i opcija sa prednjim pogonom i sa automatskim menjačem sa šest stepeni prenosa. Maksimalna brzina iznosi 180 km/h, a za ubrzanje do "stotke" iz stanja mirovanja potrebno mu je 12 sekundi.

Prosečna potrošnja na testu bila je 7,3 litara. U gradskoj vožnji prosek se kretao između sedam i osam i po litara u zavisnosti od rute i saobraćaja. Na autoputu, pri 130 km/h potrošnja iznosi 7,1 litar, a na magistralnom putu varira između pet i šest litara.
Vitara je vrlo ubedljiv novitet u popularnom B segmentu. Pored bogate opreme, adut mu je svakako i povoljna cena. Može se nabaviti već za 13.290 evra, a automobil koji smo vam prikazali košta 18.840 evra.

Kompletan cenovnik možete pronaći na zvaničnom sajtu. Suzuki Vitara 1.6 GLX 4WD So Color
zapremina motora 1586 ccm
snaga 88 kW (120 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 156 Nm pri 4400 o/min
menjač manuelni sa 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4175/1775/1610 mm
međuos. rastojanje 2500 mm
prtljažnik 375/1120 l
rezervoar 47 l
masa 1160 kg
pneumatici 215/55 R 17
maks. brzina 180 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,0 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 5,1/5,6/6,5 l/100 km

Oprema

Standard: ESP, hil holder, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese i vazdušni jastuk za kolena vozača, parking senzori napred i nazad, parking kamera, LED farovi i dnevna svetla, sedišta presvučena kombinacijom kože i i prevrnute kože, grejanje prednjih sedišta, nasloni za ruku napred i nazad, bezkontaktno otklučavanje, prednji i zadnji el. podizači prozora, putni računar, audio uređaj sa Bluetooth konekcijom za telefoniranje i USB priključkom, navigacija, adaptivni tempomat sa limiterom brzine, automatski klima uređaj sa jednom zonom, senzori za kišu i farove, el. preklopivi retrovizori sa grejačima, multifunkcionalni upravljač presvučen kožom, ABS, EBD, ESP, sistem praćenja pritiska u pneumaticima i sistem za upozorenje na sudar sa automatizovanim kočenjem

Pametni 4x4

Novi sistem pogona na svim točkovima (All Grip) je konstruisan za primenu u krosover modelima, pošto je zamišljen tako da ne rasipa snagu motora bez potrebe. To znači da u svakodnevnoj vožnji snagu prenosi na prednje točkove, dok se zadnja osovina uključuje u pogon automatski samo kada se detektuje proklizavanje.

Po potrebi, moguće je odabrati "sport" režim rada koji i prilikom vožnje po asfaltu dodaje snagu zadnjim točkovima kako bi se promenio karakter auta, a tu je i režim "sneg" podešen tako da mekanije prenosi snagu na podlogu. U krajnjem slučaju, možete blokirati centralni diferencijal, kada se do brzine od 60 km/h snaga stalno raspoređuje jednako između osovina.

Visoka klasa

Suzuki je svojom politiko ugradnje bogate opreme definitivno diferencirao Vitaru od ostalih ne-premijum SUV modela u klasi. Iznenadili smo se kada smo u testiranom automobilu zatekli adaptivni tempomat, ali i sistem za prevenciju sudara sa automatskim kočenjem. Ovi sistemi još uvek nisu široko rasprostranjeni.

Adaptivni tempomat daje dodatnu dozu komfora, ali i bezbednost. Automobil primeti druge učesnike u saobraćaju i brzinu prilagođava njima, prateći ih na zadatoj razdaljini. Na taj način ne morate da sami usporavate i ubrzavate, već automobil sam prati tok saobraćaja.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: