Mazda 6 CD175 AWD AT Revolution Top

U slučaju da tražite automobil za prestiž, putnu limuzinu, porodično vozilo, pa čak i SUV jer živite u područiju u kojem ima puno snega i loših puteva, vredi razmisliti o automobilu koji vam predstavljamo - Mazdi 6 karavan sa pogonom na sva četiri točka, automatskim menjačem i turbo dizel motorom zapremine 2.2 litra.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

15:00

Mazda 6 CD175 AWD AT Revolution Top

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Mazda je ovu verziju predstavila prilikom nedavne restilizacije "šestice", a na taj potez su se odlučili jer je ovako konfigurisana limuzina upravo ono što stanovnici (Zapadne) Evrope najviše traže.

Klasični karavan je poželjan jer pruža mnogo bolje vozne osobine i komfor u poređenju sa SUV vozilima, a nudi obilje prostora za prutnike i prtljag, plus, u ovoj verziji, pogon na svim točkovima koji obezbeđuje prohodnost skoro na nivou povišenih modela. Jednom rečiju, auto koji je idealan za duga putovanja, praktičan za porodicu i odličan za blagi ofroud, odnosno izlete u prirodu, ili odlaske na skijanje.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4805/1840/1450 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2750 mm
Kao što smo već više puta napominjali pišući o Mazdama svih segmenata, japanski proizvođač je odlučio da svoje automobile maksimalno približi, a u nekom trenutku i uključe u famozni premijum segment. Da bi to uradili, morali su da bitno promene dizajn, da poboljšaju pakete opreme i da počnu da koriste još kvalitetnije materijale u kabini.

Jedan od glavnih detalja u premijum osećaju kabine potiče upravo od dizajna. On mora da bude sveden i racionalan. Izgled putničkog prostora ne sme da bude kič već napravljen ako da se vozač i putnici osećaju kao da je neko proveo puno vremena i uložio veliki napor kako bi se oni osećali posebno na svom sedištu.
Mazda 6 CD175 AWD AT: zapremina 2191 ccm; snaga 129 kW (175 KS) pri 4500 o/min; maks. obrtni moment 420 Nm pri 2000 o/min
Kabina testiranog automobila je tapacirana materijalima tamnih boja. Crni delovi su oplemenjeni detaljima tamno ljubičastih detalja. Svedeno, elegantno i taman dovoljno da primetite da se ne vozite u "konfekcijskom" automobilu.

Dobrom raspoloženju doprinose i vrlo udobna sedišta, kvalitetni materijali i visok nivo završne obrade. Već od prvog trenutka kada sednete u "šesticu" osećate se vrlo prijatno - kao kod kuće. Zahvaljujući mogućnosti podešavanja sedišta u svim pravcima i velikom hodu upravljača, kako po visini, tako i po dubini, svaki vozač, bez obzira na visinu, moći će da pronađe bukvalno idealnu poziciju.
Treba napomenuti da položaj sedenja vozača jeste udoban i zavaljen, ali ne i prenizak kao kod nekih limuzina. Čak smo primetili da se suvozačevo sedište spušta za nijansu niže u odnosu na vozačevo, što je neuobičajeno.

Takođe, prvoj verziji "šestice" smo zamerili što je prostor za glavu, naročito na mestu suvozača prilično ograničen. Mazda je to ispravila i problem nemaju ni putnici viši od dva metra.
Prtljažnik ima zapreminu od 502 litra i ceo je upotrebljiv jer ima pravilan oblik i ravne stranice. Obaranjem zadnje klupe dobija se prostor od preko 1600 litara. Ispod poda prtljažnika se nalaze dodatne pregrade za sitnice. Zadnja sedišta se lako obaraju pomoću kvaki na zidu prtljažnika, a kada su oborena dobija se potpuno ravna tovarna površina. Pored toga, naslon je podeljen u odnosu 60:40.
Mazda 6 spada u višu srednju klasu automobila, odnosno ona je vrlo ozbiljna limuzina i smatramo da bi ovakve automobile trebalo kupovati samo sa bogatim paketom opreme, pošto samo tako do izražaja može doći sav njegov kvalitet i luksuz, naravno ako je kupac u mogućnosti.

Treba istaći da već osnovna verzija "šestice" dolazi više nego solidno opremljena, ali je testirani automobil sa najbogatijim Revolution Top paketom opreme bio po našem ukusu. Mazda je u ovaj automobil ugradila upravo sve neophodne uređaje koji olakšavaju vožnju i povećavaju komfor.
Tu je automatski klima uređaj sa dve zone, električni pokretači svih prozora, centralna beskontaktna brava, putni kompjuter, senzori brisača i farova, vrlo dobar audio uređaj marke Bose sa Bluetooth konekcijom i USB priključkom, zatamnjena stakla, LED farovi i dnevna svetla, svetla za maglu, alu felne promera 19 inča, adaptivni tempomat, električna parkirna kočnica, kožne presvlake sedišta, električno pomeranje vozačevog sedišta sa memorijama.
Velika novina kod Mazde 6 je model sa pogonom na sva 4 točka. Ova vrsta pogona je dostupna kod obe karoserijske verzije, kao i sa automatskim i ručnim menjačem. Mi smo vozili verziju sa novim automatskim menjačem. Interesantno je da je ceo sistem vrlo kompaktan i efikasan, pa je ovako konfigurisan auto tek 80 kilograma teži od varijante sa prednjim pogonom i manuelnim menjačem, a lakši od jedne i po tone, što je odličan rezultat u klasi.
'Head-up' displej
Iako smo napomenuli da će Mazdu 6 tražiti pre svega ljudi koji žele da se otisnu u prirodu, kao i oni koji žive u planinskim predelim, AWD pogon u potpunosti menja karakter auta i po suvom vremenu, na asfaltu, naročito sa snažnim turbo dizelom od 175 KS.

Naime, verzija sa prednjim pogonom može da ima problema sa prenosom snage, naročito u nižim stepenima prenosa, dok je verzija sa pogonom na svim točkovima u potpunosti suverena. Sistem reaguje momentalno, pažljivo raspoređuje obrtni moment po točkovima, tako da vozač ima utisak vrhunske kontrole i bezbednosti.
Za razliku od verzije sa prednjim pogonom, testirani automobil malo tromije reaguje na komande upravljača i prilikom nagle promene smera, ali zato u krivini deluje da može da izdrži mnogo veće bočne sile uz potpuno neutralno ponašanje.

U odnosu na verziju sa prednjim pogonom i automatskim menjačem, testirani automobil ima malo manju maksimalni brzinu (209 km/h) i pola sekunde sporije ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h (9,1 s).
Prtljažnik: 502/1648 l
Test smo završili prosečnom potrošnjom od 8,3 litara. Na magistralnom putu "šestica" troši između pet i šet litara, dok na auto putu pri konstantnih 120 km/h troši sedam litara dizela na 100 pređenih kilometara.

Najjeftinija karavan verzija Mazde 6 može da se nabavi već za 24.790 evra, a najskuplja koju smo vam prikazali košta 35.890 evra (bez doplate za navigaciju od 500 evra i metalik boju od 510 evra). Sa ovim dodacima, cena se penje na 36.900 evra.

Kompletan cenovnik možete pronaći na zvaničnom sajtu Mazde.

Manji od limuzine

Interesantno je da je karavan verzija Mazde 6 nekoliko centimetara kraća od limuzine a smanjeno je i međuosovinsko rastojanje.

Na svu sreću to se ne primećuje kod prostora za kolena putnika pozadi. Sa svojih 4,8 metara, "šestica" je jedna od dužih u klasi.

LED kao dan

Mazda 6 već od trećeg (od pet) paketa opreme ima adaptivne LED farove, kao i svetla za maglu.

Uz pomoć kamere na verobranu i elektronike, sada imamo automatska duga svetla, mogućnost adaptivnog dugog svetla (farovi gase deo snopa da ne zaslepe automobile koji dolaze u susret, a zadržavaju ostatak snopa), proširen snop koji pokriva skrivene kutke u gradu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mazda 6 CD175 AWD AT Revolution Top
zapremina motora 2191 ccm
snaga 129 kW (175 KS) pri 4500 o/min
maks. obrtni moment 420 Nm pri 2000 o/min
menjač automatski, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4805/1840/1450 mm
međuos. rastojanje 2750 mm
rezervoar 62 l
prtljažnik 502/1648 l
masa 1485 kg
pneumatici 225/45 R 19
maks. brzina 209 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,1 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,9/5,4/6,4 l/100 km
emisija CO2 143 g/km (Euro 6)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: