Toyota RAV4 2.0 VVT-i Elegant 4x4 MULTIDRIVE S

RAV4 koju vam predstavljamo praktično je vrhunac ponude ovog modela, a Toyota Srbija je pripremila iznenađenje u vidu akcijske cene koja je niža za skoro četiri hiljade evra.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2016.

13:31

Toyota RAV4 2.0 VVT-i Elegant 4x4 MULTIDRIVE S

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Ponuda SUV modela je sve veća a Toyota kao jedan od pionira u klasi ima obavezu da bude na najvišem nivou. RAV4 je auto koji je po svojoj veličini i karakteristikama prvi model neposredno pre ozbiljnih terenaca, odnosno Land Cruisera.

Oprema je impozantna a tu je i pogon na sva četiri točka. Manje zahtevnim kupcima namenjena je verzija sa pogonom na prednjim točkovima, koja kod nas može da se nabavi za 24.600 evra. Iako osnovni, Active paket opreme veoma je bogat a dvolitarski dizelaš je vrlo štedljiv i ubedljiv na drumu.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4570/1845/1660 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2660 mm
Za one ambicioznije u pogledu luksuza i voznih karakteristika, Toyota je pripremila akcijske cene za 4x4 modele sa benzinskim i dizel motorom i pretposlednjim, Elegant paketom opreme. U odnosu na najviši, Executive, Elegant nema kožu i elektriku na sedištima. Dakle, sve drugo je tu, optimizovano za vrlo komfornu i bezbednu vožnju.

Auto je praktično vrhunac ponude kada su SUV modeli u pitanju. Mesta ima više nego u limuzinama srednje klase a opšti utisak u pogledu materijala i završne obrade je takav da se nameće poređenje sa automobilima premijum segmenta.

Pre svega, Tojotini dizajneri su se pobrinuli da auto bude praktičan ali i drugačiji u odnosu na konkurente. Koliko god da smo puta vozili RAV4, svaki put nas iznenadi neobičan i prijatan dizajn komandne table. Ona je u višim paketima opreme gotovo u potpunosti obložena eko-kožom, kao i tapacirunzi u vratima. Površine od tvrde plastike su svedene na minimum.
Toyota RAV4 2.0 VVT-i 4x4: zapremina 1987 ccm; snaga 111 kW (151 KS) pri 6.200 o/min; maks. obrtni moment 195 Nm pri 4000 o/min
Dizajneri i konstruktori su se pobrinuli da pregrada za sitnice bude zaista na pretek. Na primer, ispred suvozača je velika polica, dok ispod centralne konzole ima mesta za veliki mobilni telefon i gomilu drugih sitnica. RAV4 je pravi primer kako kvalitetan dizajn može da stvori dodatni utisak prostranosti u ionako velikom automobilu.

Uz izuzetnu praktičnost i pravi odabir materijala, u ovom vozilu se osećate kao u luksuznoj dnevnoj sobi. Naravno, tu je i nezaobilazna multimedija koja dodatno utiče na atmosferu. Ozvučenje je vrlo kvalitetno i snažno a veliki displej osetljiv na dodir prikazuje sliku sa kamere za vožnju unazad i vrlo detaljnu mapu navigacije.
Ako vam se dopalo sve ovo do sada, vožnja Toyote RAV4 će vam se dopasti još više. Primerak sa testa je opremljen dvolitarskim benzincem od 150 "konja", CVT menjačem i pogonom na sva četiri točka. Ovo je praktično najjača verzija za naše tržište i po snazi stoji rame uz rame sa većim dizelašem zapremine 2.2 litra.

Drugim rečima, ovakav primerak je namenjen zahtevnijim kupcima koji će zaista uživati u voznim karakteristikama. CVT menjač u svakom trenutku obezbeđuje optimalan broj obrtaja u skladu sa trenutnim potrebama.
Iako u stvarnosti ima samo jednu brzinu sa beskonačno promenljivim prenosnim odnosima, Toyota je programirala šest virtuelnih stepeni prenosa, tako da auto možete da vozite i u manuelnom modu. Brzine se menjaju preko tastera skrivenih iza volana.

S obzirom da automatski mod idealno obavlja svoju funkciju, manuelni mod smo koristili kada smo želeli da kočimo motorom. Pritiskom na "plus" ili "minus" taster iza volana automatski se prelazi u ručni režim, dok se zadržavanjem "plus" tastera u trajanju od jedne sekunde vraća u automatski.
Pre svega, iznenadilo nas je odsustvo buke i vribracija, ne samo iz pravca odeljka za motor već i od strujanja vazduha i točkova. Ogibljenje je projektovano tako da je vrlo meko podešeno, čak natprosečno u odnosu na konkurente. Bilo da se radi o sitnim neravnimama ili udarnim rupama, RAV4 će ih savladati u stilu najboljih limuzina.

Lađa na točkovima nema problem sa masom i ubrzanjima. Konvencionalni atmosferac snage 150 "konja" se vrlo dobro bori sa 1.605 kilograma teškom karoserijom. Međuubrzanja takođe nisu problem, ali pre svega zahvaljujući menjaču koji uvek obezbeđuje optimalne obrtaje motora.

Ipak, sve to zajedno utiče na potrošnju, koja se u proseku kretala oko 10,7 litara gradske vožnje. To i nije tako loš rezultat ako se uzme u obzir snaga motora, njegova konstrukcija (odsustvo turba) i 4x4 pogon.
Veoma nam se dopao upravljač, koji se takođe dosta razlikuje u odnosu na konkurenciju. Sam volan je nešto manjeg prečnika a upravljački mehanizam je dosta direktniji od proseka, tako da je osećaj prilično sportski. Ovakva postavka mnogo manje zamara vozača i direktno utiče na smanjenje stresa prilikom manevrisanja po gradu.

Elegant paket opreme je vrlo luksuzan, što će obradovati i najrazmaženije vozače. Za početak, tu je sistem otključavanja bez ključa. Kod drugih morate da pritisnete neko dugmence, dok je kod Toyote dovoljno uhvatiti se za kvaku i vrata će se otključati.

Vrata prtljažnika se otvaraju uz pomoć elektromotora a možete ih otvoriti i zatvoriti pritiskom na taster u kabini ili preko daljinskog. Primerak sa testa je bio opremljen i grejačima sedišta, a standard predstavljaju ksenoski farovi, aluminijumske "osamnaestice" i elektrosklopivi retrovizori.
Prtljažnik: 547 l
RAV4 je definitivno sam vrh ponude SUV modela i sjajna zamena za limuzine u pogledu prostora i komfora. Uz svaki auto Toyota Srbija daje petogodišnu međunarodnu fabričku garanciju, kao i pet godina putne asistencije.

Ona obuhvata pomoć na putu čak i u slučajevima kada proizvođač nije kriv za nastanak problema kao što su probušena guma, ispražnjen akumulator, ostanak bez goriva, zaključani ključevi u vozilu i slično. Primerak sa testa na akciji košta 30.290 evra, a kompletan cenovnik možete pronaći na zvaničnom sajtu prodavca.

Bezbedno na skijanje

Toyota RAV4 ima složeniji pogon na sva četiri točka u odnosu na konkurente. Ima mogućnost elektronske blokade centralnog diferencijala, koja se aktivira pritiskom na taster smešten sa leve strane volana.

Tu je i sistem za pomoć prilikom spuštanja niz strme nizbrdice, koji sam održava brzinu od oko šest kilometara na sat, bez potrebe za pritiskanjem kočnice.

Zimski paket na poklon

Toyota Srbija kupcima modela RAV4 poklanja zimski paket koji podrazumeva krovne nosače sa nosačima za skije, kao i gumenu oblogu prtljažnog prostora. Ponuda se odnosi samo na vozila sa lagera.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota RAV4 2.0 VVT-i Elegant 4x4 MULTIDRIVE S
zapremina motora 1987 ccm
snaga 111 kW (151 KS) pri 6.200 o/min
maks. obrtni moment 195 Nm pri 4000 o/min
menjač CVT
pogon 4x4
dimenzije (d/š/v) 4570/1845/1660 mm
međuos. rastojanje 2660 mm
odstojanje od tla 187 mm
prtljažnik 547 l
rezervoar 60 l
pneumatici 235/55 R 18
masa 1605 kg
maks. brzina 185 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,7 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 6,0/7,2/9,2 l/100 km
emisija CO2 166 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: