Test: Mazda 2 G115 Revolution Top

Svoj novi gradski automobil, Mazda je kreirala po istom principu kao i veće limuzine, a to znači da je vrlo kvalitetna, sa sportskim karakterom i modernim benzinskim motorom koji vrlo malo troši. Na testu se našla verzija sa najskupljom opremom.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2015.

10:15

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Mazda je početkom godine u potpunosti izmenila i zaokružila svoju gamu vozila. Jedan od modela koji je poslednji obnovljen je "dvojka", najmanji automobil u ponudi japanskog proizvođača.

Automobil veoma liči na Mazdu 3, pa čak i na veliku limuzinu, Mazdu 6. Kao što smo već više puta napomenuli, kompanija ulaže velike napore da se uključi u krug proizvođača koji imaju prefiks "premijum", a jedna od osobina koja ih krasi je dobro osmišljen i prepoznatljiv dizajn koji prožima čitavu gamu.

Upravo zbog toga, kada na ulici ugledate novu Mazdu 2 nećete imati dilemu u vezi sa njenim poreklom.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4060/1695/1495 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2570 mm
Nama se Kodo dizajn, što je naziv stila koji Mazda trenutno koristi, dopao još pre nekoliko godina kada smo ga videli na promociji Mazde 6.

Moramo da primetimo da stilski pristup sa otvorenom maskom hladnjaka čak bolje pristaje manjim autmobilima poput "trojke" i "dvojke", nego većim modelima.

Nova Mazda 2 porasla je desetak centimetara u odnosu na prethodnika, ali je sa svojih četiri metra i poneki centimetar taman u zlatnoj sredini segmenta kome pripada.
Mazda 2 G115: zapremina 1496 ccm; snaga 85 kW (115 KS) pri 6000 o/min; maks. obrtni moment 148 Nm pri 4000 o/min
Iako na prvi pogled karoserija nije previše porasla, prostor u prtljažniku jeste. Zapremina se sa prethodnih 250 litara povećala na vrlo ubedljivih 280 litara.

Obaranjem zadnje klupe, koja je pri tome i podeljena na trećini širine, moguće je dobiti zaista veliki prtljažnik zapremine 887 litara.

Ovoliki prtljažnik koji, treba to naglasiti, ima ravne stranice, pa je lako moguće iskoristiti svaki njegov kutak, omogućiće vam da Mazdu 2 ne koristite samo kao gradski auto, već da krenete i na duže putovanje.
Prtljažnik: 280/887 l
Automobil je konstruisan kao klasičan hečbek, bez ikakvog koketiranja sa postavkom sedišta u MPV stilu, kao što su to uradili pojedini konkurenti. Zato se u njoj sedi nisko, zavaljeno i udobno, bez kompromisa koji sa sobom donose ti prelasci u MPV segment.

Doduše, zbog toga zadnja klupa nema mogućnosti pomeranja po dužini. Nama to ne smeta. Automobil kupujete da bi se što prijatnije prevezli, za sve ostalo služi kombi.

Prostora u kabini ima dovoljno čak i kada ste krupnije građe. I zadnja klupa nudi pristojan komfor, što je velika razlika u odnosu na prethodnu generaciju.

Zbog velike centralne konzole između prednjih sedišta i naglašenog centralnog tunela, Mazda 2 je realno četvorosed, osim ako pozadi ne vozite malu decu.
Stil, dizajn i kvalitet upotrebljenih materijala je bitna razlika u odnosu prethodnu generaciju.

Očigledna je želja da ovaj mali automobil prebaci u premijum segment. Dizajn je prilično sveden sa elegantnim detaljima, poput okruglih otvora za ventilaciju.

Oni, kao i ukupna atmosfera, neodoljivo nas podsećaju na neki od manjih automobila koje proizvodi Audi.

Automobil koji vam prikazujemo opremljen je najbogatijim paketom opreme Revolution Top uz koji serijski dolazi atraktivna bela koža ne samo na sedištima, već i na donjem delu komandne table.

Međutim, verujte nam da i jeftinije verzije po kvalitetu materijala ne zaostaju.
Plastika je u najvećem delu dobro obrađena, meka i prijatna na dodir. Ipak, postoje i paneli, koji doduše uglavnom nisu pod rukom putnika, koji su tvrdi.

Recimo, nije nam se svideo materijal na donjem delu centralne konzole, oko grupe komandi multimedijalnog sistema. Naravno, ovo su ipak sitnice koje ne mogu da pokvare opšti odličan utisak.

Mazda nas je već navikla na odličnu ergonomiju radnog mesta vozača. Upravljač se podešava po dubini i visini i lako je namestiti se udobno.

Interesantno je da je papučica gasa pomalo konvencionalna. Pričvršćena je za patos kao kod autobusa i nekih nemačkih automobila.

Ipak, pokazala se kao prijatna za upotrebu i laka prilikom davanja međugasa.
Nova Mazda 2 je vrlo sportski podešen autmobil. Ogibljenje je prilično tvrdo, pa je upravljanje munjevito i precizno.

Automobil je u stanju da istrpi natprosečnu brzinu u krivinama. Takođe, ovo je jedan od retkih auotmobila u klasi koji je podešen tako da se zadnji deo lako zanese naglim oduzimanjem gasa u krivini. Na taj način auto lakše ulazi u krivinu kada baš preterujete.

Ko je uvežban maksimalno će uživati u ovakvoj vožnji, ali ni u jednom trenutku neće biti u opasnosti, jer je ESP podešen tako da vam ne dozvoljava da se okrenete čak i kada ne znate šta radite.

Dakle, ovo nije opasan auto, čak i za početnike.

Jedini element koji donekle kvari sliku vrlo harmoničnog sportskog automobila je točak upravljača, odnosno servo asistencija.

Ona je previše snažna kako bi auto bio lak za manevrisanje po gradu. Zbog toga praktično ne postoji nikakav osećaj za kontakt točkova sa podlogom, što je u ovom slučaju veliki minus.
Testirali smo najjaču verziju "dvojke", nju pokreće atmosferski benzinski motor zapremine 1.5 litar koji razvija 115 konjskih snaga.

Napravljan je u skladu za Mazdinom Skyactiv filozofijom po kojoj se mala potrošnja goriva lakše može postići sa efikasnim atmosferskim motorom veće zapremine nego sa malim turbo benzincem.

U skladu sa time, motor ima vrlo veliki kompresioni odnos od 14:1 i veliku izduvnu granu konfiguracije 4 u 2 u 1.

Kada se vozi umereno, u gradskoj gužvi, on je vrlo elastičan, tih i umeren. Međutim, kada gas nagazite do kraja u trenu menja ćud. Do oko 4.000 o/min vuče ravnomerno, a onda se primetno "otkači", promeni zvuk i uz režanje iz usisnog sistema i auspuha u trenu dođe do limitera obrtaja.
Za najbolje performanse potrebno je redovno menjati brzine i ne dozvoliti obrtajima da previše padnu. Na svu sreću, menjač ima kratke i precizne hodove, pa to predstavlja zadovoljstvo, a ne napor.

Menjač se joguni samo prilikom biranja prve brzine i rikverca kada je potpuno hladan. Kočnice su ubedljive, snažno "zagrizu", a auto dobro drži pravac.

Mazda je jedan od retkih proizvođača koji relativno precizno deklarišu potrošnju svojih automobila. Nova "dvojka", čak i u ovoj najjačoj varijatni troši ubedljivo malo. Test smo završili prosekom od 5,6 litara.

Pažljivom vožnjom po otvorenoj magistrali, potrošnju možete da spustite i ispod četiri litra. Pri konstantih 120 km/h potrošnja iznosi 5,6 litara.
Treba istaći da je Mazda 2 jedan od retkih automobila u klasi, ali i uopšte, koji ne podiže drastično potrošnju kada vozite agresivno i svaku brzinu isterujete do limitera obrtaja.

Tako nemarna vožnja prosečnu potrošnju digne na tek oko sedam litara.

Zaključak je da je Mazda 2 jedan od najboljih autmobila u klasi. Uz činjenicu da zaista pripada premijum segmentu, to je uticalo i na cene koje se kreću od 11.490 evra, dok auto kakav smo testirali košta 17.890 evra.

Kompletan cenovnik možete pogledati na zvaničnom sajtu Mazde.

Gledaj pravo

Najbogatiji paket opreme može da se pohvali "head-up" displejem sličnim kao u Mazdi 3.

On se automatski izvlači po startovanju motora i isto tako se uvlači nakon "gašenja".

Na njemu se prikazuju podaci o trenutnoj brzini, kao i najvažnije informacije sa navigacije, odnosno o sledećem skretanju i pravcima kretanja.

Suština je da se "head-up" displejem drastično skraćuje vreme skretanja pogleda sa puta i povećava bezbednost.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mazda 2 G115 Revolution Top
zapremina motora 1496 ccm
snaga 85 kW (115 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 148 Nm pri 4000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4060/1695/1495 mm
međuos. rastojanje 2570 mm
prtljažnik 280/887 l
rezervoar 44 l
masa 1055 kg
pneumatici 185/60 R 16
maks. brzina 200 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,7 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,1/4,9/6,4 l/100 km
emisija CO2 115 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: