Prva vožnja: Opel Astra

Ovo je jedan od retkih automobila čiju smo novu generaciju s nestrpljenjem očekivali. Astra nije bez razloga popularna na ovim prostorima. Sudeći po utiscima sa prve vožnje, razloga za ljubav biće još više.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2015.

08:00

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Već četiri decenije Opelovi kompaktni automobili su omiljeno prevozno sredstvo u našoj zemlji.

Nemačko poreklo i generalno dobar imidž su najviše zaslužni za ovakav status.

Nekada je to bio Kadett a od početka devedestih Astra. Oba ova modela su bila u samom vrhu liste želja prosečnog vozača u Srbiji.
Na poziv Opela, prisustvovali smo evropskoj prezentaciji Astre K, koja je održana manjim delom u Austriji a većim u Slovačkoj, na lokalnim putevima oko glavnog grada, Bratislave.

Domaćinska atmosfera i željno iščekivana nova Astra su učinili da se osećamo kao kod kuće.

Opel nam je pripremio četiri verzije za testiranje, tri benzinca i jedan dizelaš.

Svi ovi motori su praktično novi i samostalno su razvijeni od strane stručnjaka iz Riselshajma.
Iako gama motora počinje sa atmosferskim benzincem zapremine 1.4 litra, sa 100 "konja", na prezentaciji je osnovnu verziju predstavljao najnoviji – 1.0 turbo benzinac sa 105 ks.

Ipak, mi smo se za prvu vožnju odlučili za zlatnu sredinu, koju u ovom slučaju predstavlja 1.4 turbo benzinac sa 150 ks.

Osim u ovoj, jačoj verziji, prodavaće se i sa 125 ks.

Ostale dve verzije Astre koje su nam bile dostupne za test vožnje su 1.6 turbo sa okruglo 200 ks i najjači dizelaš iste zapremine od 136 "konja".
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4370/1809/1485 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2662 mm
Svaka sličnost sa odlazećom generacijom je namerna. Dizajneri Opela su nam na kratkoj prezentaciji objasnili da nisu želeli mnogo da menjaju dizajnerski pravac koji se pokazao više nego uspešnim.

Razlike su sasvim dovoljne da se postojeća ideja usavrši ali i da se novi auto distancira od starog.

Dakle, ovo nije nikakav sveobuhvatniji redizajn, već je Astra K potpuno nov automobil na kome se bukvalno sve razlikuje u odnosu na Astru J.

Sve u svemu, dizajn je takav da zaista nismo uspeli da pronađemo neku manu, a još manje funkcionalnu.
Ima tu dosta kreativnih momenata koji prijaju oku a jedan od njih je na vratima gepeka koji je inače prvi deo automobila sa kojim smo se susreli.

Prtljažna vrata su konkavna sa ispupčenim Opelovim znakom ispod koga se krije taster električne bravice.

Lepo izvajane linije, kojih se ne bi postideli ni najbolji vajari, zaslužne su za status jednog od najlepših automobila u ovom trenutku.

Prethodna generacija Astre bila je specifična po tome što je unutrašnjost pretendovala na premijum segment, i u pogledu dizajna i materijala.

Ovog puta nema velikog iznenađenja, s obzirom da je zadržan ionako visok nivo kvaliteta. Međutim, razlika u funkcionalnosti je prilična.
Primenjen je princip da je manje u stvari više, tako da je u velikoj meri smanjen broj dugmića i tastera.

Na centralnoj konzoli sada postoje tri grupe tastera – za multimediju, "klimu" i komande u vezi sa samom vožnjom, pa je njihovo korišćenje intuitivno.

Opel se potrudio da utisak ekskluzivnosti podigne na viši nivo time što su bočne stranice donjeg dela centralne konzole obložene proštepanom eko-kožom.

Dakle, estetika i osećaj doživljenog kvaliteta su na vrlo visokom nivou, kako i dolikuje brendu iz Riselshajma.

Međutim, podjednako važan je i tehnički aspekt, što ga i dalje drži u samom vrhu klase.
Test vožnja počinje. Izlazimo sa parkinga bečkog aerodroma gde smo preuzeli automobile i vozimo autoputem ka Bratislavi.

Već prvi kilometri vožnje jačeg turbo benzinca otkrivaju šta je novo. Potrošnja je iznenađujuće niska i praktično je na nivou doskorašnjih dizelaša.

Pri konstantnih 130 km/h putni računar pokazuje nešto manje od šest litara, što je vrlo dobar rezultat za 150 "konja".

Za to je zaslužna ne samo 200 kilograma manja masa, već i poboljšana aerodinamika i koeficijent otpora vazduha koji iznosi 0,285 Cd.

Opel kaže da je ovo potpuno novi motor a mi primećujemo da je dosta elastičniji od starog 1.4 turbo benzinca.

Jača verzija pokazuje da ima dovoljno snage i za veće putne brzine, tako da bez problema ubrzava sa 130 na 150 km/h u petom stepenu prenosa. Šesta je i dalje namenjena održavanju krstareće brzine.
Grejaèi zadnjih sedišta i dva USB prikljuèka za putnike pozadi
Prelazimo u Slovačku i isključujemo se sa autoputa.

Domaćini su nam isprogramirali GPS tako da nas ruta vodi kroz ruralna područja i lokalne puteve sa idiličnim jesenjim pejzažima.

Ovde imamo priliku da kroz krivine isprobamo novopodešeno ogibljenje ali i motor.

Turbo benzinac se rado vrti na višim obrtajima, bez preteranog povećanja potrošnje.

Primećujemo i blagu zadršku kada pri oko četiri hiljade obrtaja naglo dodamo gas, a nakon par trenutaka neodlučnosti, motor snažno vuče sve do 6.500 obrtaja kada počinje crveno polje na obrtomeru.
Ogibljenje je prilično neobično podešeno. Astra vrlo meko upija sitne neravnine a u kombinaciji sa dugim se ponaša kao da lebdi.

Vrlo brzo smo se navikli na nesvakidašnji spoj komfora i sportskih voznih karakteristika, pa smo oštre krivine savladavali velikim brzinama bez dostizanja limita.

Konstruktorima Opela je očigledno bilo veoma važno ponašanje automobila u ovakvim situacijama, pa su idealan raspored mase i još bolje vozne karakteristike postigli skraćenjem međuosovinskog rastojanja za dva centimetra.

Snižen je i centar mase tako što je auto niži za 25 milimetara.

Uprkos svemu tome, putnici na zadnjim sedištima su profitirali za 35 milimetara za kolena, dok je prostor za glavu vozača povišen za 22 milimetra.

Drugim rečima i vrlo visoki vozači neće imati problem sa komforom i preglednošću. Drugog dana test vožnje menjamo automobile.

S obzirom da u Srbiji nećemo imati čestu priliku da vozimo najjaču verziju, odlučujemo se baš za nju.
Prtljažnik: 370/1210
Ovaj auto je prava mera za sve one koji uživaju u sjajnim performansama.

Turbo benzinac zapremine 1.6 litara sa okruglo 200 "konja" do stotke stiže za nešto više od osam sekundi.

U odnosu na 1.4 je uglađeniji i trenutno prima gas bez obzira na obrtaje i režim rada.

Posebno mu prijaju viši obrtaji kada pokazuje veliku rezervu snage i tada postaje nepresušna inspiracija za nagla ubrzanja i međuubrzanja.

Ovako motorizovanu Astru je pravo zadovoljstvo voziti ali to ima svoju cenu.

Iz tog razloga verujemo da će našim kupcima biti najzanimljiviji novi jednolitarski turbo benzinac koji isporučuje 105 ks.
Nova Astra opremljena je sistemom za automatsko koèenje u sluèaju opasnosti od sudara
Ovu verziju smo vrlo kratko vozili ali i to je bilo dovoljno da dostignemo potrošnju od oko šest litara u gradskoj vožnji.

Zanimljivo je da je motor toliko elastičan da se nismo osećali inferiorno u pogledu snage.

Naprotiv, mala mašina je prilično eksplozivna i veoma elastična a zahvaljujući velikom obrtnom momentu od 170 Nm dovoljno je da menjač ubacite u četvrtu i više ga ne dirate osim ako stajete.

Opel ističe i veoma niske troškove redovnog servisiranja, tako da će nova Astra biti ne samo još jedan lep automobil već i povoljna za održavanje.

Bezbednost na prvom mestu

Tokom vožnje, u velikoj meri nam je pomagala kamera koja beleži znakove sa ograničenjem brzine.

Informacija o ograničenju se zadržava na displeju između instrumenata ali i na velikom displeju na centralnoj konzoli.

Ugrađeni su i radarski senzori za upozorenje na sudar a preko tastera na volanu se podešava koliko rano želite da vas auto upozori na opasnost od sudara.

Ukoliko ne odreagujete na vreme, auto će sam aktivirati kočnicu do brzine od 80 km/h kako bi se izbegao sudar, a do 40 km/h čak potpuno zaustavlja vozilo. Za sve ovo zaslužan je Opel Eye koji objedinjuje bezbednosne sisteme.

Među njima su kontrola mrtvog ugla i aktivna asistencija za održavanje pravca u saobraćajnoj traci.

Za razliku od sličnih sistema koji zvučno ili vibracijom volana upozoravaju vozača da gazi liniju, Opelov koriguje volan tako da vraća auto u svoju traku ukoliko vozač slučajno zaspi za volanom.

Masaža za vozača

Auto koji smo najduže testirali opremljen je maksimalnom opremom koja podrazumeva i beskontaktno otključavanje. Ugrađeni su čak i grejači zadnjih sedišta sa dva USB konektora.

Važnije od toga su novoprojektovana prednja sedišta za čiju konstrukciju su se pobrinuli čak i medicinski stručnjaci.

Rezultat je jedinstven u klasi, a osim vrhunske ergonomije, Astra može da se pohvali sedištem vozača koje ima masažu i električno podešavanje širine naslona.

Oba prednja sedišta imaju mogućnost grejanja ali i ventilacije.

Inteligentni LED farovi

Opel Astra je prva u klasi koja ima inteligentna glavna LED svetla. Svaki far sadrži 16 LED elemenata a uz pomoć kamere skenira se situacija ispred automobila.

Osim automatskog aktiviranja dugih svetala, Astra prepoznaje vozila ispred pa isključivanjem odgovarajućih LED elemenata snop svetla preskače vozila ispred i dodatno osvetljava situaciju uz sam put.

Mi smo imali prilike da probamo ove farove u noćnoj vožnji i rezultat je impresivan. Intenzitet svetla je dosta jači nego što smo navikli a LED elementi se i po nekoliko puta aktiviraju i isključuju u roku od par sekundi.

Do brzine od 80 km/h, vozač 30 do 40 metara ranije uočava prepreku na putu i reaguje 1,5 sekundi brže kako bi je izbegao.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Astra
motor (benzin) 1.0 ECOTEC 1.4 ECOTEC 1.4 ECOTEC 1.4 ECOTEC 1.6 ECOTEC
zapremina (ccm) 999 1399 1399 1399 1598
snaga (kW/KS) 77/105 74/100 92/125 110/150 147/200
maks. o. m. (Nm) 170 130 245 245 280
dimenzije (mm) 4370/1809/1485
međuos. rast. (mm) 2662
masa (kg) 1263 1248 1278 1278 -
prtljažnik (l) 370/1210
rezervoar (l) 48
maks. brzina (km/h) 200 185 205 215 235
ubrz. 0-100 km/h (s) 11,2 12,3 9,2 8,3 7,8
potrošnja (l/100 km) 3,9/4,4/5,2 4,4/5,4/7,1 4,5/5,5/7,3 4,5/5,5/7,3 4,7/5,9/7,8
emisija CO2 (g/km) 102 124 128 128 139

motor (dizel) 1.6 CDTI 1.6 CDTI 1.6 CDTI
zapremina (ccm) 1598 1598 1598
snaga (kW/KS) 70/95 81/110 100/136
maks. o. mom. (Nm) 280 300 320
dimenzije (mm) 4370/1809/1485
međuos. rast. (mm) 2662
masa (kg) 1335 1350 1350
prtljažnik (l) 370/1210
rezervoar (l) 48
maks. brzina (km/h) 185 195 205
ubrz. 0-100 km/h (s) 12,7 11,0 9,6
potrošnja (l/100 km) 3,3/3,7/4,2 3,3/3,7/4,2 3,5/3,9/4,5
emisija CO2 (g/km) 97 97 103

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: