Prva vožnja: Mazda MX-5

Baš kada je izgledalo da jedna automobilska vrsta polako odlazi sa scene, oglasila se Mazda i predstavila četvrtu generaciju modela MX-5.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2015.

08:39

Default images

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Kao da su svi već digli ruke od malih, jeftinih, zabavnih roadstera.

Nekada su u svom katalogu takve modele imali i FIAT, i Toyota, i Mazda... Kako su automobili rasli, postajali gomila gadžeta u limenom pakovanju, tako su i roadsteri ustuknuli pred skupim igračkama sa mnogo snage, elektronike i ostalih preterivanja.

Jednom rečju, stigli su skupi kabrioleti umesto lepih dvoseda za zabavu.

Videvši taj trend, neko se u Mazdi pametno dosetio i izvukao iz arhiva projekat koji je ranije bio poznatiji pod nazivom Miata.
Otišli smo na promociju nove Mazde MX-5 u Barselonu, pravo mesto za vožnju automobila sa otvorenim krovom. Znate, more, put uz obalu i slični stereotipi.

Ipak, pre krova, važnije je pitanje – prtljažnika.

Ljubazni Mazdini momci uplašili su se da dve putne torbe neće stati pozadi, ali su se prevarili. Mesta je dovoljno, štaviše pored toga ima mesta i za, recimo, dva ranca. Više nego dovoljno.
Naš prvi izbor je slabiji, jednoipolitarski motor, sa maksimalnim paketom opreme: koža, hrom, zvučnici u naslonima za glave, navigacija...

Želeli smo da vidimo baznu verziju, ali se to na testovima nikad ne događa – svi imaju nameru da vas zadive top varijantom.

Usledila je tura od pedestak kilometara. Za početak, krov je zatvoren, čisto da se oseti prostor u kabini.

A unutra, kao i u svakom malom roadsteru, osećate se pomalo skučeno, sa razlogom.
Ovo nije auto koji vam dozvoljava da se mnogo baškarite, iako u Mazdi kažu da ima više mesta nego ranije. Ne sumnjamo.

U Miati (što mi je i dalje omiljen naziv), nikada nije problem prostor - problem je u godinama. Koliko god da je zanimljivo razgovarati o krizi srednjih godina, ovaj auto bi uvek poželeo nekog dvadesetak godina mlađeg vlasnika. Da ne bude zabune: i vlasnicu.

Sedišta su postavljena nisko, pa lepo vidite uglove i izdignute obline iznad točkova.

Slika je gotovo kao iz video igara - vozite auto gledajući vizuru bočnih ivica. Naravno, sve je podređeno komforu i ležanju.
Motor je spušten, međuosovinsko rastojanje povećano, krajnja ivica krova snižena, i teorija se pokazuje u praksi.

Automobil leži kao na šinama i traži samo malo konkretnije poteze volanom.

Nema škripe gume (Jokohama 195/50R-16 Advan Sport V105), nema ekstremnih reakcija.

U motoru je 16 ventila, nudi oko 130 "konja", uz malu potrošnju. Uz dovoljno raspona u srednjem opsegu broja obrtaja, sasvim optimalno.
Vidljivost je, generalno dobra, napred čak odlična.

Na putu od aerodroma u Barseloni, pa pravcem na sever od glavnog grada Katalonije, saobraćaj je gust, krivine se nižu jedna za drugom.

Mazda MX-5 je izuzetno upravljiv, a zbog male težine i dosta eksplozivan automobil, menjač traži preciznu ruku i malo odsečnije menjanje brzina.

Čujemo lep zvuk izduvnog sistema, pomalo zaboravljeno prigušeno brundanje, kakvo je neizostavno na kabrioletu ma koje klase.
Krov smo otkačili već posle sat vremena, posle prve pauze.

Ako je nešto biser na ovom automobilu, onda je to način na koji se sklapa pokretni, meki krov.

Nema elektrike (a i čemu čekati minute zujanja elektromotora), već se sva pamet svodi na kratak potez jedne ruke: klik za otvaranje, povlačanje pozadi i klik kao znak da je krov u ležištu.

Za ovo, na semaforu, ne treba više od pet sekundi. Milina.
Naravno, dvolitarski motor je snažniji, potentniji, ubedljiviji. Ima svih 160 "konja", ali mislimo da je poenta ovog automobila u ideji, ne u snazi.

Od kada se Miata poiavila, a ima tome više od četvrt veka, mali kabrioleti su postajali sve veći, što je tražilo snažnije motore i više prostora, pa su ovi postajali četvorosedi, i cela priča je otišla u drugu krajnost.

Mazda MX-5 će vam uvek izmamiti osmeh na lice. Njena laka karoserija i dovoljni precizno proračunati motori napravljeni su kao kod pravog raodstera za zabavnu vožnju i uživanje.
Jasno je i Mazdinim direktorima da ovo neće doneti rast vrednosti kompanije na berzama, ali će itekako naći svoj krug fanova, kakvih je već mnogo u klubovima zaljubljenika u ovaj model.

Reč je o imidžu, uz, svakako, znanje i umeće da se napravi jedan lep auto koji će već jednom reći da je dosta priče o tome ko je jači i veći.

Svi su izgleda zaboravili da postoje i oni koji vole zabavne (a kvalitetne) male kabtiolete.
Šta to znači za nas? Na žalost, ništa posebno.

Na sreću, postoje pravi zaljubljenici koji će mu se obradovati. Lepo je što MX-5 ponovo živi. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti!

Mazda MX-5 dostupna je i u Srbiji po ceni od 20.990 evra koliko košta model sa 1.5 litarskim benzincem sa 131 ks i paketom opreme Emotion.

Kompletan cenovnik možete pogledati na zvaničnom sajtu Mazde.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mazda MX-5
Motor Skyactiv-G 1.5 Skyactiv-G 2.0
zapremina (ccm) 1496 1998
kompresija 13.0:1 13.0:1
snaga (kW/KS) pri o/min 96/131 pri 7.000 118/160 pri 6.000
maks. o. mom. (Nm) pri o/min 150 pri 4800 200 pri 4.600
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (mm) 3915/1735/1225
međuos. rastojanje (mm) 2310
prtljažnik (l) 130
rezervoar (l) 60
masa (kg) 975 1000
maks. brzina (km/h) 204 214
ubrzanje 0-100 km/h (s) 8,3 7,3
potrošnja l/100 km (g/o/k) 7,9/4,9/6,0 9,3/5,5/6,9
emisija CO2 (g/km) 139 161

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: