Test: Opel Corsa 1.0 Turbo 115 Cosmo Premium

Novi motori, ogibljenje, mehanika, enterijer, oprema, elektronika, osećaj u vožnji, doživljaj u kabini. Ipak, utisak je da smo nešto na automobilu već videli i doživeli.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2015.

20:41

Default images
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4021/1736/1479 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2510 mm

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Na testu se našla Corsa sa jačim od dva jednolitarska turbo benzinca i obogaćenim Cosmo paketom opreme.

Već na prvi pogled nova generacija pleni svežinom i upečatljivim, ali nenametljivim dizajnom.

Lice automobila koje naglašava široka i nisko postavljena maska hladnjaka prepozanjemo sa novih modela poput Adama.

Proporcijonalne linije karoserije, a naročito položaj nosača krova i staklene površine znamo sa prethodne generacije Corse, jer su manje-više neizmenjeni.
Opel Corsa 1.0 Turbo 115: zapremina 999 ccm; snaga 85 kW (115 KS) pri 5000 - 6000 o/min; maks. obrtni moment 170 Nm pri 1800 o/min
I pod automobila je skoro isti kao ranije. Izmenjena je prednja bezbednosna struktura koja doprinosi boljolj zaštiti putnika tokom sudara.

Drugačije su i tačke pričvršćivanja točkova za karoseriju, kompletan sistem oslanjanja, mehanika, elektronika, dizaj kabine, položaj sedišta i mnoge druge naizgled sitnice.

Da li Opel sa punim pravom ovu Corsu naziva novom generacijom?

Nama specifikacije na papiru deluju ubedljivo, ali hajde da sednemo u auto i krenemo u vožnju.
Prethodna verzija bila je vrlo kvalitetno izrađen automobil, ali ova nova deluje još uglađenije, pedantnije napravljena i prijatnije.

Počev od kvaka na vratima (i spolja i unutra), preko tastera, materijala u kabini - sve deluje kvalitetnije, ugodnije za korišćenje, jednostavno bolje.

Opel je u stvari stilom i izborom materijala i boja Corsu približio Adamu i stvorio auto koji je gotovo "lajfstajl".
Dizajn kabine je moderan, u skladu sa aktuelnim postulatima.

Pre svega se ističu materijali koji su očigledno kvalitetni, a prijatni su i na dodir. Mekani su i dobro uklopljeni.

Iako dimenzije automobila nisu menjane, putnici su dobili nešto više mesta zahvaljujući malo povišenim sedištima.

Položaj putnika nije naporan i neprirodan, ali se ne sedi zavaljeno i opušteno kao pre. Naravno, ovde u najvećoj meri odlučuju lični afiniteti. U svakom slučaju, vozač može da se smesti udobno i kvalitetno jer može da podešava i sedište i volan po svim osama.

Na zadnjoj klupi ima podosta mesta za dve odrasle osobe, pa čak i za njihove glave. Treći putnik na klupi imao bi problem gde da smesti stopala zbog centralnog tunela, ali i centralne konzole.
Prtljažnik: 285/1120 l
Prtljažnik ima zapreminu od 285 litara što spada u bolje rezultate u klasi.

Kada se obore nasloni na zadnjih sedišta, dobija se veoma veliki prostor od 1.120 litara, u slučaju da želite da automobil koristite kao teretno vozilo.

Naravno, Corsa je klasični hečbek pa kao i ostali slični automobili u klasi ne nudi pomeranje klupe po dužini.

Zahvaljujući nešto povišenim sedištima, kao i relativno velikim staklenim površinama u odnosu na konkurente, automobil je relativno pregledan. Ipak, daleko je od odlične preglednosti, jer debeli nosači krova otkidaju velike uglove preglednosti.

Uz velike spoljne retrovizore lako ćete se snaći na uskim prostorima. Bogatije opremljene Corse, poput ove koju vam predstavljamo, u pomoć vam donose i elektroniku koja će paziti umesto vas.
Auto ima potpuno novo ogibljenje i motor, pa je trenutak da krenemo u vožnju. Mi smo bili uzbuđeni pre nego što stigli do auta u garaži.

Da krenemo od trocilindarskog turbo benzinca zapremine jedan litar, jer on je potpuno nov ne samo u Corsi, već i u Opelovoj ponudi.

Sa ovim motorm prvi put smo se susreli 2013. godine, ali samo u formi "trača", prilikom posete Opelovoj fabrici motora u Sentgodartu i Mađarskoj. Tada su uvodili u proizvodnju četvorocilindarske turbo benzince i nagovestili nam da će se proizvoditi i nešto manje na istoj platformi.

Bez okolišanja, trocilindraš nije razočarao. Naprotiv, odličan je, možda čak najbolji za vožnju i svakodnevni život od svih malolitražnih trocilindraša u klasi.

Da rezimiramo: najtiši je, pa se njegov karakterističan zvuk gotovo i ne raznaje u kabini. Vibracije su maksimalno uklonjene pa su nestali i oni sekundarni harmonici koji blago, ali nemilo ljuljaju otvorena vrata, naslone sedišta, retrovizore ali i butine i leđa putnika kod mnogih konkurentskih modela.
Opel je uspeo da napravi motor koji vrlo lako i brzo prima i gubi obrtaje, što takođe nije uobičajeno, pa je Corsu 1.0 turbo prijatno i lako voziti kao da je najbolji četvorocilindraš.

Ne, nije teško voziti bilo koji moderan automobil, ali trocilindraši umeju da budu jogunasti i nije lako voziti ih tečno, naročito ako ste navikli da uz promenu brzina naniže dodate i međugas.

Kod Opelovog modela nema karakterističnog trzaja iz sistema kvačila. Dakle, motor se lako vrti, na većim obrtajima zvuči čak sportski, potpuno je elastičan i nema izraženu turbo rupu.

U normalnoj vožnju možete da ga spustite i do 1200 o/min u drugoj, pa se neće buniti da lako povuče.

Kada ga nagazite do kraja, iznad 2500 o/min nema pauze u ubrzavanju koje imaju mnogi turbo trocilindraši, već pitko povuče sve do krajnjih obrtaja, pri čemu odlično glumi da je šestocilindraš od litar i po, skoro dva.
Automobil sa testa ispod haube ima jaču od dve ponuđene pogonske jedinice, snage 115 KS.

Uz najveći obrtni moment od 170 Nm pri samo 1800 o/min, pruža zaista ubedljive performanse. Bez dileme je mnogo bolji od zastarelog atmosferskog benzinca zapremine 1.4 l, pa čak i kada je slabija varijanta od 90 KS u pitanju.

Ako ste ikako u mogućnosti, preporučujemo vam da odaberete Corsu opremljenu ovim trocilindarskim motorom.

Potrošnja je umerena. Automobil je jedan od retkih u klasi turbo benzinaca koji ne samo mogu da pruže nisku potrošnju kada se trudite da vozite tečno, već vas ne kažnjava ni kada pritisnete gas.

Prosek tokom testiranja iznosio je 6,1 litar. U gradskoj vožnji možete da prođete i sa 5,7 litara ako ste baš pedantni i strpljivi, ali i ako imate sreće sa saobraćajem.

Na otvorenoj magistrali uz uzdržanu vožnju bez problema ćete dostići prosek od četiri litra.

Pri konstantnih 120 km/h Corsa troši 5,8 litara. Ako se žurite i ne obraćate pažnju na promenu brzina, često motor dovodite do limitera, prosečna potrošnja će se popeti do oko sedam i po, eventualno osam litara.
Ogibljenje je podešeno prilično mekano, tako da je automobil udoban na našem lošem kolovozu.

Prethodna generacija je bila tvrđa i manje uravnotežena, pa se auto tresao i vibrirao na kratkim i uzastopnim neravninama, čak toliko da je znao da prokliza u krivini bez najave.

Sada je situacija potpuno drugačija. Corsa je čak vrlo mekana i oprašta brzu vožnju po vrlo lošem terenu.

Za uzvrat, ulazak u krivinu je nešto sporiji, a upravljač nešto menje komunikativan, iako nije izgubio na direktnosti.

Sa ovim povećanjem komfora, ali umanjenim sportskim karakteristikama Corsa je očigledno poromenila svoju klijentelu ka širem krugu kupaca nego do sada.
Opel je ponudio nekoliko paketa opreme, uz široku mogućnost personalizacije.

Na sajtu Opela Srbija nalazi se konfigurator automobila koji će vam omogućiti da doplatite za svaki detalj opreme koji smatrate da vam je neophodan.

Nova Opel Corsa može da se nabavi od 10.039 evra, a automobil koji vam prikazujemo, krcat dodatnom opremom košta 17.342 evra.

Više detalja možete saznati na zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Opel Corsa 1.0 Turbo 115 Cosmo Premium

zapremina motora 999 ccm
snaga 85 kW (115 KS) pri 5000 - 6000 o/min
maks. obrtni moment 170 Nm pri 1800 o/min
menjač manuelni šestostepeni
dimenzije (d/š/v) 4021/1736/1479 mm
međuosovinsko rastojanje 2510 mm
prtljažnik 285/1120 l
rezervoar 45 l
masa 1163 kg
pneumatici 215/45 R17
maks. brzina 195 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,3 s
potrošnja (otv. put/komb./grad) 4,3/5,0/6,1 l/100 km
emisija CO2 117 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: