Prva vožnja: Toyota Avensis (redizajn)

Toyota se toliko zaigrala sa novim Avensisom prilikom redizajna, da je došla gotovo do potpuno novog modela. Ipak, reč je samo o detljanoj preradi postojećeg. Ova restilizacija biće zapamćena i po radikalnom zaokretu u izboru motora.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 03.10.2015.

09:21

Default images

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Malo vanevropskih automobila je toliko deo iskustva srpskog vozača kao što je to Toyota.

Čak i pored ostalih, manjih i popularnijih modela, Avensis (ili Carina, kao što je bio u svojoj prethodnoj inkarnaciji) je uvek bio prisutan kod nas.

Ali niko se nikada nije preterano divio njegovom stajlingu. Jednostavno, izgled Avensisa nije bio jača strana te limuzine.
Od početka priče prošle su gotovo dve decnije.

Prva generacija Avensisa pojavila se 1997. Od tada je prodato skoro 1,8 miliona primeraka ovog modela.
Stiglo je opet vreme za promene: zato smo se spakovali i otišli u Švajcarsku, na svetsku promociju restilizovane Toyote Avensis.

Simbolično ili ne, tek Japanci su novinare dočekali u hotelu pored sajma gde se inače održava i ženevski Salon automobila.

Ali neće tu biti mnogo priče. Automobili su spremni, navigacija učitana – test ruta vodi u Alpe, u mesto Verbije, a preko Montrea i drugih mondenskih adresa.
Kako izgleda novi Avensis? Vidite sada i sami.

Kada smo ga prvi put ugledali pomislili smo da bočne linije automobila izgledaju poznato, da su prednja i zadnja silueta "naoštrene", a da je rezultat impresivan.

U redu, ne baš impresivan, ali mnogo ubedljiviji nego do sada.
Čudno, ali istinito: za novi izgled "veliki" Avensisa može da zahvali "klincima" iz porodice.

Prvo je Aygo radikalno primenio "X dizajn", zatim su tu ideju Japanci razradili na modelima Yarsi i Aurisu, i evo ga sada i na klasičnoj limuzini.

To, ipak, nije dovoljno da ljudi ušinu vrat kada se Avensis pojavi na putu.

Treba, međutim, priznati da je auto sada mnogo lepši, i da se to pogotovo primećuje ako se pogleda kako se menjao tokom prethodne decenije.
I ranije, kao i sada, Avensis je direktan izazivač konkurentima kao što su VW Passat, Ford Mondeo, Mazda6, Opel Insignia...

Nije, ipak, sve u borbi sa rivalima. Ima tu i saradnje, čak i tamo gde je ne očekujete.

Poznata po preciznim, kvalitetnom i efikasnim motorima, pre samo nekoliko godina bilo bi nazamislivo da se japanska kompanija obratila nekome za kupovinu bilo kakve tehnologije.

Sada više nema toga: Japanci su sabrali dva i dva, shvatili šta im se isplati i poslali pismo nemačkom BMW-u.

Posle kurtoaznog uvoda, zatražili su za svoja vozila dizel motore, i eto, kao i u neke druge modele, sada se i u Avensis ugrađuju nemačke dizel mašine zapremine 1.6 i 2.0 litra.

Čak i ako to nisu najnovije tehnologije, ti motori podižu performanse i ekonomičnost.
Unutrašnjost je takođe prošla prilično veliko spremanje.

Stariji model bio je donekle problematičan na dugim putovanjima. Sada nova sedišta prave razliku u korist vozača.

Komande i prekidači su i dalje prepoznatljivo japanski, neki pomalo već klasični (da ne kažemo uobičajeni).

Ipak, vidljiv je napredak u boljim materijalima, (još) preciznijim spojevima, čistijim linijama i prijatnijem okruženju za vozača i putnike.
Naša prva i, ispostavilo se, najduža test ruta vodi autoputem južne Švajcarske, oko Ženevskog jezera, najvećeg u toj alpskoj državi, preko Lozane i Niona, da bi se nastavila lokalnim putevima prema zimskom centru u mestu Verbije.

O motorima i performansama Avensisa ćemo drugom prilikom i uskoro, kada ovaj automobil dođe na test u našu redakciju.

Ono što je, međutim, ključno jeste da auto ima izmenjeno i ojačano ogibljenje, i da je "tvrđi" na putu nego ranije.

U krivinama se ne uvija i ne pliva, precizniji je i slepo prati punu, jasno vidljivu punu liniji u čestim brdovitim zavojima.
Slabiji dizelaš traži dosta "gasa" na usponima, onda vas na ulasku u krivinu ta kratka ubrzanja povuku sa idelne putanje, dok je dvolitraš, zahvaljujući obrtnom momentu i snazi, uravnoteženiji, predvidiviji i udobniji na alpskim putevima, serpentinama posebno.

Ali, u životu, devet od deset vozača sasvim komotno reklo bi da je slabijii motor sve što im je potrebno.

Dakle: ako vam je potreban automobil za porodično putovanje na vikend izlet u Verbije, dizel zapremine 1.6 litra i 116 "konja" je OK.

Ako na iste odredište idete na zimovanje, sa puno stvari i skija (Verbije je i jedan od vodećih skijaških "free ride" centara u svetu), onda vam je zaista potrebno svih 143 KS koje daje dvolitarski dizel.
Naravno, opcije su i benzinci, koje predstavljaju tri motora, svi sa Euro 6 normama, baš kao i dizelaši.

Najslabiji, 1.6 sa 97 kW (132 KS), već poznajemo iz Aurisa. Osim njega, u ponudi će biti 1.8 sa 108 kW (147 KS) i 2.0 sa 112 kW (152 KS).

Na kraju, razgovarali smo sa kolegama iz evropskih magazina o osećaju "na volanu".

Složili smo se u jednom - Avensis nema dovoljno direktan i progresivan osećaj koji se prenosi sa točkova.
Ono što se i do sada znalo važi i dalje – Avensis je gospodar dobrih puteva, tih, udoban, štedljiv.

Nije ni čudo, jer je to jedna od najprodavanijih limuzina u Evropi, i još bolji u segmentu flotnih i poslovnih automobila - znaju menadžeri šta je dobro.

Zapisali smo ipak na kraju tog dana, nešto kao rezime o novom Avensisu": dramatične promene nisu na dnevnom redu kada je u pitanju (re)stajling, ali ukupan rezultat daje automobilu više prepoznatljivosti i ubedljiviji identitet nego što je imao ranije.

Dovoljno za početak, mnogo za običan redizajn, i očekivano ako se pogleda kakve je sve faze ovaj automobil prošao za samo nekoliko godina.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: