Vozili smo: Peugeot 308 SW 1.6 e-HDI Allure

Kada vam na test dođe automobil koji je izabran za evropski “Auto godine” onda zaista imate velika očekivanja. U nastavku možete pročitati da li su ona ispunjena…

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

19:59

Default images

Tekst i foto: Ivan Drašković

Revolucija je ključna reč koja opisuje najnoviji kompaktni model iz proizvodnog pogona kompanije Peugeot - novi 308 razlikuje se od prethodnika kako po izgledu tako i po tehnologiji koja je u njega ugrađena.

Možda sam do sada imao predrasude kada je u pitanju kategorija automobila koju popularno zovemo „karavan“ - smatrao sam da je ova klasa rezervisana samo za porodične ljude, ali razuverio sam se čim sam ušao u Peugeot 308.
Dužina: 4585 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2730 mm
De gustibus non est disputandum - i zaista, o ukusima ovde nema rasprave pošto 308 SW izgleda lepo sa koje god strane da ga pogledate.

Dizajneri su uradili dobar posao uspevši da zadrže kompaktan izgled i pored toga što je SW verzija čak 332 mm duža od hečbeka.

Takođe, međuosovinsko rastojanje je povećano za 110 mm.
Dok sam se pripremao za ovaj test razmišljao sam o odluci proizvođača da se instrument tabla malo podigne, a volan malo spusti.

Priznaću da sam bio skeptičan kako ću sa visinom od preko 2 m da se smestim iza upravljača.

Prvo što se primeti kada uđete u auto je položaj volana. Velika je promena to što se instrument tabla ne gleda kroz volan, već preko njega.
Ipak, položaj u vožnji je iznenađujuće prijatan i udoban. Svi pokazatelji na instrument tabli su vidljivi i pregledni.

Tabla je osno-simetrična u odnosu na vertikalnu liniju i neobično je to što se obrtomer (sa povećanjem broja obrtaja motora) vrti u suprotnom smeru od kretanja kazaljke na satu.
Bilo mi je potrebno malo vremena da se naviknem da obrtomer ide „ulevo“ kada se dodaje gas.

Takođe, i kazaljka koja pokazuje temperaturu motora se okreće u istom smeru.

U centralnom delu instrument table nalazi se veliki digitalni pokazivač brzine.
Sa leve strane volana su komande za kontrolu tempomata i limitera brzine, a nešto niže su dva dugmeta: za ukljuèivanje/iskljuèivanje elektronske kontrole stabilnosti i start/stop sistema.
Progresivni multifunkcionalni volan obezbeđuje direktniji i intenzivniji osećaj u vožnji. Upravljač je precizan i omogućava vam da u svakom trenutku imate osećaj šta se dešava sa točkovima.

Prilikom parkiranja volan se lako okreće, dok pri većim brzinama (na primer na autoputu) upravljač pruža veći otpor.

Volan je malog prečnika što olakšava rukovanje i povećava zadovoljstvo u vožnji.
Klima ureðaj podešava se putem ekrana osetljivog na dodir
Inače, Peugeot i-Cockpit proglašen je za „Najbolji enterijer godine“ u 2013. na Međunarodnom festivalu automobila.

Osim kompaktnog upravljača, osnovu i-Cockpita čini centralna konzola na kojoj se ističe ekran osetljiv na dodir veličine 9,7“.

Rukovanje je prilično intuitivno i sve komande se nalaze tamo gde i očekujemo da ćemo ih naći.
Preko ekrana osetljivog na dodir kontrolišu se dvozonski klima uređaj, parametri bord kompjutera, pritisak u pneumaticima, audio sistem, podešavanje regulatora i limitera brzine, komande mobilnog telefona povezanog preko Bluetooth-a.

Potrebno je malo vremena za privikavanje, ali nakon toga sve je lako.

Povezivanje mobilnog telefona je jednostavno i onda se sve komande u vezi sa pozivima obavljaju preko ekrana na centralnoj konzoli a telefonski razgovori preko zvučnika u autu.
Ispod dugmiæa na donjem delu centralne konzole smešteni su utiènica od 12V, USB prikljuèak i Aux in
Na savremenim automobilima očekujemo da ćemo na centralnoj konzoli naći mnoštvo dugmića, ali kada je Peugeot 308 SW u pitanju ostaćemo uskraćeni, pošto se tu nalazi samo potenciometar za jačinu zvuka i pet komandi - za centralno zaključavanje, odmagljivanje prednjeg i zadnjeg stakla, uključivanje sva četiri migavca i za reciklažu vazduha u kabini.
Na vozaèevim vratima, ispod rukohvata, nalaze se komande sva èetiri podizaèa prozora, dugme za podešavanje spoljašnjih retrovizora i zakljuèavanje zadnjih podizaèa
Celokupni enterijer je urađen od kvalitetnih materijala.

To uključuje polukožna sedišta sa bočnom potporom u predelu leđa tako da se u krivinama sedi stabilno.
Na zadnjim sedištima udobno se mogu smestiti dve odrasle osobe, a, eventualno, trećoj osobi koja sedi na sredini neće biti baš najudobnije.

Takođe, ukoliko neko sedi na zadnjem sedištu u sredini u potpunosti onemogućava upotrebu unutrašnjeg retrovizora, pa se vozač mora osloniti na spoljašnje retrovizore.
Preglednost auta na prednjoj strani je dobra, što se ne može reći za pogled unazad, zbog širokih C stubova.

Srećom, primerak koji sam vozio na testu bio je opremljen parking senzorima (napred i pozadi) koji su dobro obavljali posao.

Manevrisanje na malom prostoru je jednostavno i pored toga što auto baš i nije kratak (4.585 mm, uz međuosovinsko rastojanje od 2.730 mm).
Testirani primerak je imao aluminijumske felne prečnika 17“ (model Rubis) koje sa pneumaticima 225/45 R17 izgledaju zaista atraktivno.

Od opreme koju vredi posebno izdvojiti tu su i FULL LED prednja svetla i zadnja LED svetla, preklopivi spoljašnji retrovizori, automatski brisači sa detektorom kiše, automatsko aktiviranje svetala, fotosenzitivni unutrašnji retrovizor...
Prednja svetla imaju tzv. mačkasti izgled.

Sa druge strane, zadnja svetla imaju čak 48 LED sijalica koja doprinose da novi Peugeot 308 SW bude uočljiv onima koji mu dolaze otpozadi.
Prvi deo testa obuhvatao je gradsku vožnju, a svi oni koju su vozili po Beogradu petkom popodne znaju pravo značenje reči „gužva“.

Ni spoljašnja temperatura od 35 stepeni nam nije išla u prilog, ali ništa od toga nije izgledalo strašno u novoj 308-ici.

Klima je dobro odrađivala posao i unutra je bilo baš prijatno.
Audio sistem sa 6 zvučnika pružao je bogato multimedijalno iskustvo, a panoramski stakleni krov je dočarao vožnju pod otvorenim nebom, posebno putnicima na zadnjim sedištima.

S obzirom da je po gradu bilo više stajanja nego kretanja, uz uključenu klimu, bord kompjuter je pokazivao prosečnu potrošnju od 6,9l/100km što je, ako se uzmu sve okolnosti, zaista prihvatljivo.
Od opreme koja olakšava vožnju treba pomenuti asistenciju pri kretanju na uzbrdici, koja radi tako što prilikom kretanja, u trenutku kada se otpusti kočnica, sistem zadržava točkove blokiranim još sekundu-dve što je dovoljno da se pusti kvačilo i krene bez vraćanja unazad.

Kod automobila sa paketom opreme Allure (koji smo imali na testu) elektronska parkirna kočnica je deo standardne opreme i ona se automatski aktivira pri gašenju motora i deaktivira se prilikom kretanja.
Auto je imao manuelni menjač sa šest brzina. Odnosi stepena prenosa su takvi da je potrebna česta promena brzina.

Zadovoljavajući obrtni moment se dostiže na 1.600-1.700 o/min.

Kada je u pitanju vožnja po magistralnim putevima uz poštovanje ograničenja brzine slobodno možete zaboraviti na upotrebu šeste brzine, ali zato kada se izađe na autoput ovakav prenosni odnos će pokazati sve svoje prednosti.
Naime, na autoputu u šestom stepenu prenosa pri brzini od 120km/h motor se vrti na nešto manje od 2.000 obrtaja/min što se i te kako odražava na potrošnju goriva koja je iznosila samo 4,9 l/100 km, uz uključen klima uređaj.

Pri većim brzinama nema buke koja dolazi od motora ili vetra.

Na magistralnim putevima, potrošnja se može spustiti ispod 4 l/100 km pod uslovom da se vodi računa.

Istina, nisam baš siguran koliko je realno da se dostigne fabrički deklarisana potrošnja od 3,3l/100km, ali sve ispod 4l/100km je više nego dobar rezultat.
Za vozače početnike biće koristan indikator promene stepena prenosa, koji vas savetuje kada je optimalno prebaciti u višu brzinu. Iskusnim vozačima ovo je nepotrebno, ali ne škodi.

Primetna je agilnost ovog auta pri ubrzanju (10,6 s 0-100km/h), kao i pouzdanost prilikom kočenja.

To je u najvećoj meri zbog značajnog smanjenja težine u odnosu na svog prethodnika. Naime, novi model je lakši čak 140 kg (verzija sa standardnim paketom Allure).
Peugeot je poznat po udobnom i mekanom ogibljenju - to se potvrdilo i u slučaju ovog modela.

Prelasci preko tramvajskih šina ili udarnih rupa skoro da se nisu ni osetili.
Prtljažnik: 610-1.660 l
Ova kategorija vozila (SW) poznata je po velikom prtljažnom prostoru koji u ovom slučaju iznosi 610 l (do poklopca tj. zavesice prtljažnika).

Kada se zavesica skine zapremina prtljažnog prostora je 740 l.

Ukoliko, pak, preklopimo zadnja sedišta prtljažni prostor se uvećava na 1.425 l, odnosno 1.660 l (ukoliko ga natovarimo „do krova“).
Prtljažni prostor odlikuje modularnost. Sa leve i desne strane u gepeku postoje klizači preko kojih idu držači koji se mogu fiksirati u bilo kom položaju i na taj način omogućiti optimalnu iskorišćenost prtljažnog prostora.

Za svaku pohvalu je i činjenica da se zavesica lako može skinuti i spakovati u prostor ispod poda prtljažnika (iznad rezervnog točka). Na taj način se može koristiti prostor u punoj visini.

Ispod poda prtljažnika nalazi se rezervni točak manjih dimenzija.
U zemljama zapadne Evrope ova kategorija automobila (kompaktni karavan) već odavno ima značajno mesto i novi Peugeot 308 SW ima sve predispozicije da taj trend dovede i kod nas. U pitanju je auto koji može predstavljati dobar izbor kako za mlade, tako i za one malo starije.

I pored toga što sam pre testa imao velika očekivanja mogu reći da su ona u potpunosti ispunjena.

Dizajneri kompanije Peugeot su dokazali da je moguće napraviti univerzalni auto (bez previše kompromisa) koji, bez problema, može odgovoriti najrazličitijim potrebama sve zahtevnijih kupaca.

Novi Peugeot 308 SW se podjednako dobro snalazi u gradskoj gužvi i na autoputu i opravdava epitet evropskog „Automobila godine 2014“.
Na testu smo imali Peugeot 308 SW 1.6 e-HDI Allure sa paketom opreme koji uključuje vazdušne jastuke za vozača i suvozača, bočne vazdušne jastuke, regulator brzine (tempomat), radio USB/MP3 sa komandama iza volana + 6 zvučnika, tonirana stakla, zadnja LED svetla, automatsku dvozonsku klimu, multifunkcionalni ekran osetljiv na dodir 9,7“, Bluetooth, paket preglednosti (automatski brisači sa detektorom kiše, automatsko aktiviranje svetala, fotosenzitivni unutrašnji retrovizor), multifunkcionalni volan presvučen kožom, „folow me home“ sistem, "hill assist", parking senzore nazad i napred, FULL LED prednja svetla, svetla za maglu, troslojnu metalik boju, alu felne 17“ Rubis, panoramski stakleni krov, polukožna sedišta, stop-start sistem...

Kako smo saznali od prodavca, cena testiranog modela sa dodatnom opremom i uključenom petogodišnjom garancijom je 23.640 evra.

Kompletan cenovnik modela Peugeot 308 SW možete pogledati na zvaničnom sajtu (testirani model je u ponudi, ali se ne nalazi u zvaničnom cenovniku).
Peugeot 308 SW 1.6 e-HDI
Masa praznog vozila 1200 kg
Zapremina motora 1560 ccm
Snaga motora 85 kW/115 KS
Najveći obrtni moment 270 Nm
Norma o zaštiti okoline Euro 5
Maksimalna brzina 193 km/h
Ubrzanje 0 - 100 km/h 10,6 s
Gradska potrošnja 4,2 l/100 km
Kombinovana potrošnja 3,7 l/100 km
Vožnja na otvorenom 3,3 l/100 km
Menjač manuelni, 6 stepeni
Dimenzije guma (opcije) 195 / 65 R15
205 / 55 R16
225 / 45 R17
225 / 40 R18

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: