Kia Rio Sport Sedan 1.25 Urban

Nakon nepune tri godine ponovo se družimo sa sedan verzijom Kije Rio. Ovaj put razlog su akcijska cena i poklon od četiri zimska pneumatika, ali i bogatiji paketi opreme.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 13.06.2015.

10:36

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Male limuzine su po pravilu bile rezervisane za manje razvijena tržišta i nisu baš lepo izgledale s obzirom da su oblikovane naknadno i to često od strane dizajnera koji nije osmislio hečbek.

Kod Kije je situacija drugačija. Model Rio je dizajnirao čuveni Peter Šrejer i to ne samo hečbek već i sedan.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4365/1720/1455 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2570 mm
Kako to da se limuzina uopšte našla na našem tržištu?

Razlog je jednostavan – veliki prtljažnik, kvalitet konstruisanja, izrade i završne obrade privlači kupce.

Naravno, tu je i sedmogodišnja garancija na Kijine modele.
Ovaj put smo testirali Rio Sport Sedan sa Urban paketom opreme koji je prilično bogat i zaista zadovoljava potrebe većine kupaca za luksuzom ali i bezbednosnim merama.

Za početak, šest vazdušnih jastuka i dalje nije baš standard u nižoj klasi automobila, odnosno "B" segmentu - Rio nudi i vazdušne zavese, kao i sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova.

Tu je i vrlo zgodan komad opreme pod nazovom HAC, odnosno uređaj za pomoć prilikom kretanja na uzbrdici, koji auto zadržava zakočenim još koji trenutak nakon puštanja kočnice.
Iznenadilo nas je i prisustvo senzora za kišu, koji automatski aktivira brisače i određuje njihovu brzinu brisanja u zavisnosti od intenziteta kiše i brzine kratanja vozila.

Tu su još i centralni naslon za ruke između prednjih sedišta, alu felne prečnika 15 inča pa čak i UV vetrobransko staklo koje štiti od ultraljubičastog zračenja, što je generalno presedan u ovoj cenovnoj kategoriji.

Paket opreme obuhvata i osvetljenje u ogledalima štitnika za sunce, automatski klima uređaj, kao i kožu na volanu i ručici menjača.

Sve to se dobija za 11.090 evra, uz zimske pneumatike kao poklon.

(Napomena redakcije: Automobil je testiran u februaru, kada je bio aktuelan popust od 1.000 evra plus poklon zimske gume, i to su bila vozila sa lagera, proizvedena 2014. Sada, na žalost, nema tog popusta ali se u ovom trenutku nudi beskamatno finansiranje, što u februaru nije bio slučaj. Aktuelna cena je 12.090 evra i odnosi se na automobile proizvedene 2015.)

Ako vam kažemo da se Rio ne proizvodi u slovačkoj fabrici već dolazi iz Južne Koreje i da se na njega plaća carina, onda ova cena uopšte nije loša za auto “B“ segmenta sa bogatom opremom i prtljažnikom zapremine 390 litara.
Zašto bi neko kupio Rio a recimo ne Cee'd u baznoj verziji?

Ako se uglavnom vozite po gradu, Rio je zgodniji za parkiranje u odnosu na Cee'd, čak i u ovoj produženoj varijanti.

Sa druge strane, ako povremeno imate potrebu za većom količinom prtljaga, Rio ima veoma prostran i praktičan prtljažnik, čak i nešto veći nego Cee'd. Na kraju krajeva, limuzina ima vrlo lepe linije i estetski deluje privlačno.

Iako nije baš najsvežiji među konkurencijom, Rio je i dalje jedan od najboljih automobila u "B" segmentu. Doduše, ni konkurencija nije preterano mlada.
Dolaskom Petera Šrejera promenio se ne samo dizajn u najboljem mogućem smislu, već i ergonomija.

Za volanom se sedi prilično zavaljeno, što je i dalje prava retkost kod malih automobila.

Volan se dosta izvlači po dubini, a nožne komande su prijatno udaljene, tako da, kada pritisnete kvačilo, leva noga bude skroz ispružena.

Ručica menjača je veoma precizna i ima vrlo kratke hodove.
U kabini je veoma tiho i pri velikim brzinama a jedino što nam se nije dopalo je to da auto zahteva blage korekcije upravljačem na pravcu pri velikim brzinama na autoputu.

Inače, veoma je stabilan u krivinama i ponaša se kao zaista ozbiljan auto.

Nema klizanja preko nosa ali ni zadnjeg dela, s obzirom na poboljšanu raspodelu mase ali i dobro programiran ESP sistem.
Kia Rio Sport Sedan 1.25: zapremina 1248 ccm; snaga 62,5 kW (85 KS) pri 6000 o/min; maks. obrtni moment 121 Nm pri 4000 o/min
Kao i kada smo ga testirali prvi put, pod haubom se i sada nalazio klasičan atmosferski četvorocilindarski benzinac zapremine 1.25 litara sa 85 konjskih snaga.

U poslednje vreme malo su nas razmazili malolitražni turbo-benzinci pa je u prvim momentima vožnje bilo povuci-potegni. A onda smo se sa radošću prisetili stila vožnje starih dobrih atmosferaca koji jednostavno traže više obrtaje.

Ako je motor dobro konstruisan, kao što je ovaj, to ne mora da znači i veliko povećanje potrošnje.

Konkretno, insistirali smo na naglim ubrzanjima tokom testa i pokazalo se da Rio nismo uspeli da nateramo da troši preko 7,8 litara, uglavnom gradske vožnje.

Pri svemu tome temperatura vazduha nije bila visoka, a vozili smo uglavnom na kraćim relacijama.
Kada smo brzine menjali na vreme, uz očekivanu tromost motora na nižim obrtajima, potrošnja se kretala oko štedljivih 6,5 litara.

Međutim, kada se Rio nagazi, motor dobija naglo ubrzanje tek preko 3800 o/min, i zaista počinje da pokazuje svoje pravo lice.

Tada se otkriva da auto uopšte nije spor i da može da pokaže svoje zube kad hoće.

Inače, pri 130 km/h motor se "vrti" na oko 3600 o/min u petom stepenu prenosa i pri toj brzini troši oko sedam litara benzina.
Prtljažnik: 390 l
Rio Sport Sedan je vrlo zgodan kao porodični auto, pogotovo za sve one koji misle da dečija kolica ne mogu da stanu u auto "B" segmenta.

Ovde mogu, i to u prtljažnik, tako da vam ostane dosta mesta za prtljag ako, recimo, krećete na more ili zimovanje.

U međuvremenu, uživaćete u njegovoj okretnosti kroz gradsku gužvu i vrlo nisku potrošnju. Ako ste strpljivi, naravno.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Kia Rio Sport Sedan 1.25 Urban
zapremina motora 1248 ccm
snaga 62,5 kW (85 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 121 Nm pri 4000 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4365/1720/1455 mm
međuos. rastojanje 2570 mm
prtljažnik 390 l
rezervoar 43 l
masa 1136 kg
pneumatici 185/65 R 15
maks. brzina 172 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 13,1 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,3/5,0/6,0
emisija CO2 114 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: