Volkswagen Passat B8 2.0 TDI Comfortline

Nova generacija Passata donosi velike promene u odnosu na prethodnika. Standardna oprema je bogatija, kabina je prostranija i kvalitetnija, a ogibljenje je tvrđe podešeno.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 07.06.2015.

12:11

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

U Srbiji kada neko spomene Volkswagen, najčešća asocija je Golf.

Međutim, tako očigledno nije u ostatku Evrope.

U zemljama Zapada sinonim za Volkswagen je limuzina Passat koja se prodaje kao alva.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4767/1832/1456 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2791 mm
Iako je ovaj model stariji samo godinu dana od Golfa, 2014. je predstavljena njegova osma generacija, jedna više nego njegovog manjeg rođaka.

Samo ta želja za neprestanim poboljšanjem i napretkom ove limuzine govori koliko je Passat važan za nemačkog giganta.
Naravno, Volkswagen ostaje veran svojoj tradiciji i ni ovom prilikom nije paravio revoluciju u dizajnu, već je evoluirao dobro poznatu ideju.

Ipak, novi model se nikako ne može podvesti pod "već viđeno", pre svega zbog izmenjenih proporcija koje donose eleganciju i dinamičnost.
Dužina karoserije je nekoliko milimetara manja nego ranije, ali je zato međuosovinsko rastojanje povećano za gotovo osam centimetara i sada je duže nego na Škodi Superb, koja je pojam prostranosti.

Takođe, auto je 14 milimetara niži i 12 milimetara širi u odnosu na prethodnika, što se itekako oseti u agresivnosti i opštem utisku.

Prednja maska je još bolje uklopljena sa agresivnim farovima, tako da sada podseća na aktuelni model CC.
Kada obiđete automobil i zagledate se u suštinu dizajna primetićete brojne detalje koji su tu ili da povećaju eleganciju, ili zbog praktičnosti, poput malih trougaonih stakala na pradnjim vratima.

U svakom slučaju konstatujemo da je ovo do sada najelegantniji, pa eto, upotrebićemo i tu reč - najlepši Passat do sada, rame uz rame sa novim Audijima.
Elegantni i pažljivo dizajn nastavlja se i u kabini. Kontrolne tabla je vrlo plitka tako da ispred vozača i suvozača ostaje veliki slobodni prostor, što doprinosi osećaju prostranosti.

Gornji deo komandne table dizajniran je u istom stilu kao i maska hladnjaka sa nekoliko hromiranih horizontalnih lajsni.

U njih su uklopljeni i otvori klima uređaja, a sve izgleda vrlo elegantno i duboko zalazi u premijum segment.
Očigledno je da su dizajneri uložili veliki napor, jer kabina nije samo lepa, već i vrlo funkcionalna. Osećate da je neko mislio o vama i vašim potrebama.

Takođe je očigledno da je kabinu dizajnirao neko ko ne samo što je i sam vozač, već je i seo u prototip i detaljno usavršio svaki detalj, poput zatvorenog držača za mobilni telefon koji ima gumeni pod i USB utičnicu koja olakšava punjenje baterije.

Nije samo ergonomija komandi na vrhunskom nivou, već su i raznorazne pregrade, držači čaša i flaša postavljeni tako da možete da ih koristite intuitivno i bez potrebe za ustajanjem sa sedišta.
Upravo zbog toliko očigledno velikog napora uloženog u dizajn kabine, pomalo smo se iznenadili, pa i razočarali kada smo konstatovli da je dizajn cele centralne konzole, komandi klima uređaja i multimedijalnog sistema praktično u potpunosti preslikan iz Škode Oktavije.

Ne kažemo da tu ima ičeg lošeg, ali ipak...

Prva stvar koju osetite kada uđete u automobil je odličan kvalitet.

Svaki detalj, od kvaki na vratima, prekidača, nožnih komandi, pa do načina i zvuka na koji se zatvaraju vrata deluju izuzetno solidno, kao da nikada neće i ne mogu da se pokvare.
Vozaču i putnicima ovakve stvari dodatno ulepšavaju boravak i korišćenje automobila. Volkswagen je ovde ispred velike većine, ako ne i svih proizvođača.

Odmah se oseti nova konstrukcija sedišta koja je nešto tvrđa nego ranije, ali je bočna potpora bolja i telo više utone u naslon.

Kada smo već kod naslona vozačevog sedišta, podešava se "na dugme", kao i lumbalna potpora. Podešavanje sedišta po visini i dužini se i dalje obavlja mehanički.
Komandna tabla je pregledna i elegantna. Plastika komandne table je prijatno mekana.

Točak upravljača je dobro profilisan, pa lepo leži u rukama. Kožna obloga i tasteri na upravljaču spadaju u serijsku opremu Comfortline paketa opreme.

Centralna konzola je toliko široka da visoki vozači ne mogu da opušteno drže desnu nogu. Neprestano oslonjanje noge na konzolu nije previše udobno tokom dugačkih vožnji.

Šteta za ovo, pošto inače Passat ima zaista odlično rešeno "radno mesto" vozača, dobro postavljenim upravljačem, nožnim i ručnim komandama za udžbenik.
Novi Passat ima upadljivo više mesta u kabini od prethodnika, pa je čak i među najboljima u klasi.

Odavno nismo naišli na auto u kome dva dvometraša mogu da sednu jedan iz drugoga i da je obojici potpuno komforno. Zadnja klupa je dovoljno široka tako da može da ugosti tri odrasla putnika, a naslon je dobro profilisan i prijatno nagnut.

U ovom automobilu možete jednako udobno da se vozite i na prednjim i na zadnjim sedištima, što nije čest slučaj, čak i u D segmentu.
Paket opreme Comfortline je srednji od tri u ponudi. On je više nego dovoljan za komforno korišćenje automobila, a može se reći i da je vrlo luksuzan. Primetno je bogatiji u odnosu na prethodnu generaciju.

Automobil ima automatski klima uređaj sa čak tri zone (putnici pozadi mogu da biraju temperaturu), senzore za kišu i automatsko paljenje farova, dnevna svetla, tempomat, svetla koja osvetljavaju unutrašnjost krivine, senzore za parkiranje, audio uređaj sa osam zvučnika, putni računar...

U spisku opreme se nalaze i alu felne dimenzija 16 inča.

Od bezbednosne opreme, Passat je opremljen ABS-om i ESP-om i ima šest vazdušnih jastuka. Uz doplatu se dobija i vazdušni jastuk za kolena vozača.
Prtljažnik: 586/1152 l
Vožnja novog Passata predstavlja veliko uživanje, jer automobil verno prati svaki mig vozača.

Iznenadilo nas je ogibljenje koje je podešeno vrlo tvrdo, za razliku od, recimo Golfa. Automobil je zbog toga vrhunski upravljiv i pouzdan na pravcu i u svim vrstama krivima.

Međutim zbog toga se prilično protrese prilikom prelaska preko kratkih i oštrih neravnina kojima obiluju naši putevi i ulice. Inače, automobil je izuzetno akustično izolovan, pa je nivo mehaničke i aerodinamičke buke minimalan i pri vrlo visokim brzinama.
Volkswagen Passat 2.0 TDI: zapremina 1968 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 3500-4000 o/min; maks. obrtni moment 340 Nm pri 1750-3000 o/min
Testirani automobil bio je opremljen dvolitarskim turbo-dizel motorom snage 150 KS.

Poslednja generacija TDI mašina je elastičnija i uglađenija nego ikada. Vuče bez pogovora praktično iz lera čak i u najvišoj brzini i glatko ubrzava u celom radnom područiju.

Od nule do stotke stiže za 8,7 sekundi, a ono što je važnije su međuubrzanja.

Zahvaljujući maksimalnom obrtnom momentu od 340 Nm koji je dostupan u rasponu od 1750 do 3000 o/min, preticanja su brza i bezbedna.
Ono što nas je apsolutno oduševilo kod novog Passata je njegova ekonomičnost. Moderni i snažni turbo-dizel motori nisu štedljivi kao nekada.

Upravo zato gotovo neverovatno zvuči podatak da smo prosek završili prosekom od samo šest litara.

Na otvorenom je vrlo ubedljiv. Pri konstantnih 120 km/h potrošnja se kreće oko samo pet litra, a pri 180 km/h (govorimo iz iskustva sa Autobana) potrošnja je između 7,5 i osam litara.

Pri konstantnih 100 km/h potrošnja čak pada i ispod četiri litra. Na otvorenoj magistrali pažljivom vožnjom možete postići prosek od oko 3,5 litra.

U gradu potrošnja se kreće između sedam i osam litara u zavisnosti od saobraćaja i načina vožnje.
Novi Volkswagen Passat je vrlo impresivan automobil koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim ni kada je u pitanju izgled, kvalitet, ergonomija, količina opreme i način vožnje.

Da li je najbolji u klasi? Mnogi će potvrditi da jeste, ali to, naravno, zavisi samo od ličnih afiniteta.

Da li je nešto viša cena od konkurenata opravdana? Jeste!

Testirani automobil sa dodatnom opremom u vrednosti od oko tri hiljade evra košta 32.907 evra.

Kompletan cenovnik možete pogledati na zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Volkswagen Passat 2.0 TDI Comfortline
zapremina motora 1968 ccm
snaga 110 kW (150 KS) pri 3500-4000 o/min
maks. obrtni moment 340 Nm pri 1750-3000 o/min
menjač ručni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4767/1832/1456 mm
međuos. rastojanje 2791 mm
prtljažnik 586/1152 l
rezervoar 66 l
masa 1475 kg
pneumatici 225/55 R 16
maks. brzina 220 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,7 s
emisija CO2 109 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: