Prva vožnja: Mazda 6 i CX-5 (redizajn)

Tačno dve godine od premijere Mazde 6 i tri godine od CX-5, japanski proizvođač je rešio da modernizuje i osavremeni svoju limuzinu i SUV. Na svetskoj prezentaciji rekli su nam da su pažljivo slušali sve kritike novinara i kupaca i da su se pre svega njima vodili prilikom redizajna.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2015.

17:19

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Španija, a naročito okolina Barselone, vrlo je popularna destinacija za predstavljanje novih automobila u zimskim i prolećnim mesecima.

Klima je prilično blaga, putevi su kvalitetni, a prisustvo mora olakšava biranje mesta za fotografisanje.

Međutim, pokazalo se da ni taj region ne nudi neograničene mogućnosti. Sigurno ćete na fotografijama u narednih nekoliko strana prepoznati mesta sa nekih ranijih prezentacija kojima smo prisustvovali.
Mazda se kao tradicionalno dobar domaćin potrudila da pronađe dobru rutu i omogući nam da saznamo detalje o konstrukciji i samom automobilu koji su obično sakrivene "iza kulisa".

Na taj način, možemo u potpunosti da se "saživimo" sa novim autom i vama, čitaocima, omogućimo kompletniju i plastičniju priču.

Iako je neosporno gigant auto-industrije, Mazda još uvek sebe smatra relativno malim u odnosu na neke premijum brendove kojima u poslednjih nekoliko godina itekako konkuriše.
Upravo zbog toga moraju da se postave drugačije od njih i umesto da budu "primadone", u potpunosti su okrenuti specijalizovanim novinarima i svojim kupcima.

Upijaju svaku kritiku i pohvalu koja dođe do njih i vrlo ozbiljno ih uzimaju u razmatranje.

Kažu da samo tako mogu da razviju automobil koji će biti dobro prihvaćen i zaista zanimljiv i kvalitetan za vožnju.
Baš je zahvaljujući komentarima i napravljena detaljna prerada "šestice" i SUV modela CX-5.

Možda ne deluje da su izmene velike, ali kada se sve skupe na jednom mestu, novi automobili odaju utisak mnogo kvalitetnijeg i poželjnijeg proizvoda.

Prepravke na ova dva automobila su gotovo istovetne, tako da ćemo pisati paralelno o njima, dok ćemo pojedinosti posebno istaći.
Dizajn karoserije nije previše menjan. Mazdina "kodo" filozofija je vrlo prepoznatljiva i bilo je potrebno samo malo "zategnuti bore".

To se najviše vidi kod maske hladnjaka koja je istaknutija i deluje sportskije zahvaljujući hromiranoj zakrivljenoj lajsni na donjem delu.

Kako kažu dizajneri, hteli su da postignu "3D" efekat. Takođe, izmenjene su prednja i zadnja svetlosna grupa koje su sada napravljene u potpunosti u LED tehnologiji.

Oblik dnevnih svetala je izmenjen, a nova tehnologija omogućava da imaju kontrastniji i bolje definisani izgled.

Kod CX-5 promenjeni su i spoljni retrovizori, jer je to bila jedna od većih zamerki kupaca.
Mazda 6
Kabine oba modela su obogaćene boljim materijalima kako bi se poboljšao premijum osećaj koji Mazda potencira.

Na raspolaganju je ekskluzivna koža bele, ili crne boje, a hromirani detalji su više i elegantnije iskorišćeni.

Komfor je povećan i smanjenjem buke za čitavih 25 procenata.

Takođe, suvozačevo sedište je dobilo mogućnost podešavanja po visini, pa krupniji putnici više neće udarati glavom u plafon kao do sada.
Mazda 6
Najveća izmena dizajna je kod centralne konzole, kao i interfejsa multimedijalnog sistema.

Tokom promocije Mazde 6 pre dve godine negodovali smo jer je način da se prolazi kroz menije sistema bio previše komplikovan, a ekran previše mali.

Godinu dana nakon toga, na svetskoj prezentaciji Mazde 3, videli smo da je fabrika uvažila kritike novinara i potpuno izmenila komande i ekran.

Sada je sličan sistem samo nešto bogatiji, na opšte odobravanje, uvela i na "šesticu" i CX-5.
Mazda CX-5
Ekran je povećan i nalazi se na vrhu komandne table, tako da je u visini pogleda vozača.

Sistemom i aplikacijama rukuje se samo pomoću kružnog džojstika i nekoliko tastera koji su smešteni iza ručice menjača.

Na njih šaka vozača automatski pada kada je lakat oslonjen na centralnu konzolu, tako da je sve vrlo ergonomski i intuitvno.

"Šestica" je još dobila i head-up displej koji liči na onaj iz "trojke", ali ima mnogo više informacija.
Mazda CX-5
Kada pominjemo multimedijalni sistem, želimo da napomenemo da je uređaj dobio mogućnost da se poveže na internet preko mobilnog telefona vozača.

On tada omugućava slušanje internet radija, čitanje elektronske pošte, pregled Twitter i Facebook sadržaja, kao i korišćenje brojnih aplikacija.

Tu je i navigacioni sistem koji podržava 26 jezika, kao i kamera za vožnju u nazad sa daljinomerom.
Mazda 6
Mehanika oba modela je takođe izmenjena u skladu sa željama kupaca.

CX-5 je dobio sistem za rekuperaciju (povraćaj) kinetičke u električnu energiju, "i-eloop". "

Šestica" ovaj sistem ima od početka, s time što je za ovu priliku on detaljno preprađen. Komponente su promenjene tako da je lakši i efikasniji nego ranije.

Takođe, SUV je dobio i najjači benzinski motor u ponudi, četvorocilindrični benzinac od 2.5 litara koji razvija 192 KS, a koji je do sada bio u ponudi u "šestici".
Mazda 6
Sa druge strane, limuzina je dobila verziju sa pogonom na svim točkovima.

Sistem je preuzet sa modela CX-5 i prilagođen limuzini. Može da se dobije samo uz jači od dva ponuđena turbo dizel motora zapremine 2.2 litra, onaj od 175 KS.

Pored ovih izmena, poboljašan je i šestostepeni automatski menjač. On je dobio izmenjenu logiku računara, kao i taster za lakšu promenu modova rada.

Sada je promena stepena prenosa brža i uglađenija, a "sport" režim donosi agresivniju šemu rada u slučaju da baš ne želite da se služite tasterima za "šaltanje" na volanu.
Mazda CX-5
Sve ove promene zaokružene su suptilnim promenama na oslanjanju.

Mazda 6 je bila jedan od najagilnijih i najvozljivijih automobila u klasi.

Cena toga je da je prethodna verzija umela da bude "nervozna" i prilično neprijatna na kratkim i uzastopnim neravninama.

Promenom amortizera i opruga sada je tome došao kraj. Usput su inženjeri sredili i neke sitnice, recimo, skratili su hod pedale kvačila i doterali još neke sitnice.
Mazda CX-5
Već smo napomenuli da planinske puteve u okolini Barselone poznajemo gotovo kao Avalu.

To je naša prednost, jer smo bez ustezanja mogli da se koncentrišemo na automobil, a ne na čitanje krivina pred sobom.

Odlučili smo se da na početku vozimo Mazdu 6 sa benzincem od 165 KS jer znamo od ranije da je vrlo prijatan, elastičan, snažan i da se slobodno vrti uz odličan zvuk.

Brzine u menjaču su nešto duže, što i dolikuje limzini, pa treba raditi ručicom menjača, što se očekuje kod sportske vožnje.

Tokom nekoliko stotina kilometara krivudavog puta nismo primetili da je "šestica" previše izgubila od oštrine, ali je povećanje komfora očigledan.
Kakva je Mazda CX-5? Odlična je kao i uvek.

Nekoliko desetina kilometara vozili smo se iza jednog od SUV-ova kojeg je vozio Mazdin službeni vozač koji deljaljno poznaje rutu. On je očigledno uživao da "iscedi" poslednji atom iz ovog auta.

Prateći ga, bili smo na oko 90 posto, tek nešto pre nego što gume počnu da cvile. Dakle potpuno uživanje, taman dok vas vodi instinkt i pre nego što morate da počnete da razmišljate i tome kako da komandujete svojim autom ne biste li išli stepenik brže.

Maksimalna doza sreće i uživanja. Ovo je izuzetan rezultat za jedan auto kakav je CX-5.
Nakon dva dana druženja sa novim Mazdama zaključujemo da su pred nama dva odlično zaokružena automobila.

Limuzina i SUV, za svakoga odlična ponuda, moramo da dodamo, po prilično povoljnim cenama, naročito ako se uzmu u obzir paketi opreme.

Očekujemo ih nestrpljivo u Srbiji na detaljnom testu.

LED nam svetli

Mazda je odlučila da i u "šestici" i SUV-u CX-5 ponudi u svim paketima opreme LED farove. Mazda 6 ima i LED svetla za maglu. Ova tehnologija je još uvek u začetku i prilično egzotična.

Inače, LED tehnologija nudi mnogo mogućnosti za osvetljenje.

Uz pomoć kamere na verobranu i elektronike, sada imamo automatska duga svetla, mogućnost adaptivnog dugog svetla (farovi gase deo snopa da ne zaslepe automobile koji dolaze u susret, a zadržavaju ostatak snopa), proširen snop koji pokriva skrivene kutke u gradu.

Radari i senzori brinu za bezbednost

Tokom vožnje, od trenutka kada ubacite u "rikverc" da se izvezete sa parkinga, u Mazdi 6 i CX-5 o vašoj bezbednosti vodi računa čak pet radarskih (uslovno rečeno) sistema.

U stvari, pravi radar (radi na 76 GHz) služi za aktivni tempomat i prati saobraćaj do 140 metara ispred automobila.

Nešto kraću distancu pokriva video kamera, a sve to upotpunjuje IC laser.

Pozadi, prvo vas štiti radar koji radi na 24 GHz i najavljuje svakoga ko dolazi ka vama.

Potom, tu su i klasični ultrazvučni senzori koji vam pomažu da parkirate.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: