Toyota Avensis 2.0 D-4D Elegant

Ukoliko ne kupujete automobil da bi vas svi primetili na ulici, a želite zaista dobar auto srednje klase sa mnogo opreme po povoljnoj ceni, Avensis je odličan izbor. Za 21.490 evra Toyota nudi specijalno opremljenu limuzinu sa veoma štedljivim dizel motorom.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 16.11.2014.

17:25

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto magazin

Toyota Avensis je limuzina srednje klase koja bi uskoro trebala da bude zamenjena novim modelom.

Upravo zbog toga, Toyota je odobrila dodatno sniženje na već akcijske cene. U ponudi je i Avensis sa specijalnim, Elegant paketom opreme koji je izuzetno bogat.
Dimenzije (dužina/širina/visina):4695/1810/1480 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm
Ako biste radije da sačekate novu generaciju ovog modela, budite sigurni da ćete za istu opremu platiti bar sedam do osam hiljada evra više. Baš zato ova ponuda je veoma dobar izbor za kupovinu.

Da li je Avensis baš toliko zastareo i da li vredi kupiti ga?

Ukratko, vredi! Možda se u pogledu dizajna nikada nije svrstavao u lepotane ali kada je reč o svemu ostalom, Avensis je i dalje zaista odličan auto.
Toyota Avensis 2.0 D4-D: zapremina 1998 ccm; snaga 93 kW/126 KS pri 3600 o/min; maks. obrtni moment 310 Nm pri 1800-2400 o/min
Za početak, automobil je veoma prostran. Bez problema se može koristiti i kao poslovna limuzina, tako da nećete imati problem ako sedite pozadi na dužim putovanjima.

Prtljažnik je i dalje među najvećima sa zapreminom od preko 500 litara. Ima malo uži otvor pa ne možete da ubacujete kofere po visini, ali to nije veliki problem.
Prtljažnik: 510l
Dizel motor zapremine 2.0 l ne spada u luksuznu kategoriju.

Iako ima deklarisanih 126 KS, u praksi se pokazao kao veoma snažan i apsolutno dovoljan za ovakav automobil.

Problem mu ne predstavljaju ni duge vožnje autoputem pri visokim putnim brzinama.

Oprema je takva da je veoma malo stvari koje bi mogle da vam nedostaju tokom svakodnevnog korišćenja.
Ipak, kada sednete na mesto vozača, shvatite da je ovo poslednja Toyota starije generacije.

Tu pre svega mislimo na nožne komande koje su postavljene niže nego što smo navikli.

Sa druge strane, vozačevo sedište je konstruisano tako da se sedi vrlo zavaljeno, pa otuda ta neobična kombinacija za koju je potreban kraći period navikavanja.
Ako iz Avensisa sednete u bilo koji drugi auto, svaki će vam biti neobičan.

Na svu sreću, Toyota Srbija nam je ustupila auto na duži test, tako da smo mogli ne samo da se naviknemo na auto, već i da shvatimo da ima mnogo prednosti čak i u odnosu na najnovije konkurente.
Bićemo konkretni – završna obrada je i dalje među najboljima u klasi, a ogibljenje je među najinteligentnijim i najmekše podešenim.

To je danas postala retkost, a Avensis upija sitne i veće neravnine na vrlo specifičan način, sa minimum potresa i neprijatnosti.

Motor zapremine 2.0 litra je i dalje jedan od najštedljivijih. Prosek po Beogradu na kraju testa je iznosio manje od sedam litara, dok je pri 130 trošio 5,8 l/100 km.
Ovaj auto je još jedan primer da brojke na papiru u pogledu snage ne znače mnogo. U praksi se ponašao kao da ima mnogo više konja.

"Turbo-rupe" praktično nema. Munjevito reaguje na komandu gasa već od 1500 o/min i ponaša se toliko uglađeno da mu se zaista nema šta zameriti.

Zvučna i izolacija protiv vibracija je takođe na nivou zadatka, tako da je Toyoti preostalo da na novom modelu izmeni samo dizajn i neke segmente ergonomije. U tehničkom smislu malo šta može da se poboljša.
Auto je generalno veoma sofisticiran tako da malo šta može da vas iznenadi i učini nezadovoljnim.

Većina smatra da je dizajn najveći minus, ne samo spoljašnjosti već i unutrašnjosti. Nama to ne bi smetalo s obzirom da je sve veoma funkcionalno i kvalitetno sastavljeno.

Možda su teksture materijala, na primer, mekane plastike komande table zastarele, ali kombinacija kože i alkantare ne može da vas ostavi ravnodušnim.
Interesantno je da i dalje mali broj limuzina D segmenta ima električnu parkirnu kočnicu a Avensis je ima.

Jedino što nam nedostaje pa da osećaj maksimalne opreme bude potpun je beskontaktno otključavanje. Ipak, i bez toga, Avensis je trenutno najbolje opremljen u klasi.

Ako svemu tome dodamo i Toyotinu besplatnu pomoć na putu koja važi tokom trajanja garancije, odnosno pet godina, prepreka za uživanje u luksuzu i komforu nema.

Cenovnik Toyote Avensis možete pogledati na zvaničnom sajtu prodavca.

Elektro-parkirna kočnica

Avensis je i dalje jedan od retkih modela D segmenta koji imaju električnu parkirnu kočnicu.

To je prilično luksuzna stavka i u velikoj meri pomaže vozaču prilikom svakodnevne upotrebe automobila.

Može da se podesi tako da se automatski aktivira prilikom svakog isključivanja motora ali i da se automatski otkoči prilikom popuštanja kvačila i dodavanja gasa.

Praktična kabina

Zaista veliki broj pregrada Avensis svrstava među najpraktičnije modele u klasi.

Centralni naslon za ruke može da se pomera po dužini a ispod njega je ogromna pregrada za odlaganje sitnica.

Toliko je velika da u nju bez problema može da stane i tablet. U njoj se nalaze USB i AUX priključci, kao i strujna utičnica od 12 volti.

Kvalitetni materijali

Koliko su kvalitetni materijali u nekoj limuzini, lako se vidi i po tapacirungu u vratima.

To je kombinacija proštepane kože, eko-kože sa sunđerastom podlogom, kao i mekana plastika na gornjem delu, odnosno, neposredno ispod prozora.

Bitno je i to što su sva četiri elektropodizača prozora automatska, mada, na žalost, nema funkcije za otvaranje i zatvaranje preko daljinskog.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota Avensis 2.0 D4-D Elegant
zapremina motora 1998 ccm
snaga 93 kW/126 KS pri 3600 o/min
obrtni moment 310 Nm pri 1800-2400 o/min
menjač 6 stepeni manuelni
dimenzije (d/š/v) 4695/1810/1480 mm
međuosovinsko rastojanje 2700 mm
prtljažnik 510l
rezervoar 60l
pneumatici 205/60 R16
masa 1490 kg
maksimalna brzina 200 km/h
ubrzanje (0-100 km/h) 9,7s
potrošnja (otv.pu/komb./grad) 4,6/5,4/6,7 l/100 km
emisija CO2 141 g/km
Oprema

Standard: ESP, kontrola proklizavanja pogonskih točkova, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, vazd. jastuk za kolena vozača, el. pokretači sa automatikom za sva četiri prozora, automatski klima-uređaj sa dve zone, osvetljena kaseta, svetla u prednjim vratima, el. preklopivi retrovizori, elektronska parkirna kočnica, pomoć pri kretanju uzbrdo, kontrola pritiska u pneumaticima, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, centralni naslon za ruke pozadi, radio CD/MP3, displej osetljiv na dodir, USB i AUX priključci, kožni volan i ručica menjača, senzor za kišu, senzor za svetla, Bluetooth konekcija za mobilni telefon, kamera za vožnju unazad, tempomat sa limiterom brzine, sedišta u kombinaciji koža-alkantara, grejanje prednjih sedišta, alu felne 17 inča, el. grejanje vetrobrana u predelu brisača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: