Volkswagen Golf GTI Performance

Nervozni ste, okruženi stresom na poslu i kod kuće? Naš savet je: kupite Golf GTI. Sam boravak u njemu, pa makar u stani-kreni saobraćaju vratiće vam životnu energiju. A ako uđete u krizu, pravac na trkačku stazu na punu terapiju. Osmeh na licu je garantovan.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 12.10.2014.

19:40

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Već i vrapci na grani znaju činjenicu da je Volkswagen sportskom verzijom Golfa započeo pravu svetsku "maniju" prema snažnim hečbecima.

Oznaka GTI, skraćenica od "gran turizmo indžekšn", ušla je u legendu i postala predmet čežnje svih ljudi koji bar malo vole vožnju.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4268/1790/1466 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2631 mm
Kroz sedam generacija, Volkswagen je pažljivo pozicionirao imidž i ciljnu grupu kupaca.

Od "nevaljalog" malog Golfa prve generacije koji je prednjačio u performansama u klasi i harao trkačkim stazama stigli smo do sedme generacije koja je dobila malo na kilogramima, nije više najjača u klasi, ali zato ima izuzetan pedigre, šarm i tehniku.
Očigledno je da je fabrika namerno ostavila drugim kompanijama da prave hečbeke ultimativnih performansi namenjenih pre svega mlađoj populaciji i onima kojima je svaka desetinka na trkačkoj stazi bitna, a svoj GTI je namenila zrelijim ljudima, koji će sportski Golf koristiti i da odu na posao i u pozorište, sa porodicom na izlet.

A ako baš požele, izvešće ga na trkačku stazu i uživati u izuzetnom balansu šasije i ogibljenja, kao i nivou bočnih sila koje je auto u stanju da istrpi u krivinama.
Nešto svedenije performanse u odnosu na konkurente od 260 do 300 "konja" učinile su GTI mnogo upotrebljivijim i raznovrsnijim autom.

Naravno, nemojte ni za trenutak pomisliti da je Golf trom, ili neuzbudljiv, naprotiv.

Dvolitarski motor sa direktnim ubrizgavanjem i turbom poznajemo još iz pete generacije GTI-ja, s time što je za ovu priliku detaljno izmenjen.
Dobio je 10 odsto snage više i mnogo veći obrtni moment. Preciznije, ima 220 KS u rasponu od samo 4.500 pa do 6.200 o/min, i za 70 Nm veći obrtni momenat, odnosno 350 Nm u rasponu od 1.500 do 4.400 o/min.

Zahvaljujući ovome, kao i smanjenoj masi za 42 kilograma, novi Golf GTI ubrzava do 100 km/h za 6,5 sekundi što je skoro pola sekunde bolji rezultat od prethodne verzije.
Volkswagen Golf GTI Performance: zapremina 1984 ccm; snaga 169 kW (230KS) pri 4700-6200 o/min; maks. obrtni moment 350 Nm pri 1500-4600 o/min
Uprkos tome što je širi i duži od šeste generacije, novi GTI sa 3 vrata je sa svojih 1351 kg, prilično vitak.

U Performance paketu opreme kakav se prodaje u Srbiji, dobio je još deset konja više od 4.700 o/min i maksimalni obrtni moment koji je na raspolaganju do 4.600 obrtaja (umesto do 4.400).

Plaćate i za veću maksimalnu brzinu koja je dosegla 250 km/h i za desetinku bolje ubrzanje do 100 km/h.
Ovo su rezultati koji su tek za poneku desetinku i kilometar na čas slabiji od najjačih konkurenata u klasi, a da je pri tome svemu sačuvana doza suptilnosti i elastičnosti koja svakodnevnu vožnju čini ugodnijom.

Samo činjenica da motor maksimalni obrtni moment postiže pri niskih 1.500 o/min, a maksimalnu snagu pri 4.700 obrtaja pokazuje koliku rezervu za dodatni tjuning u sebi krije ovaj benzinac.
Uparen sa izuzetnim DSG menjačem sa 6 brzina, u "komfor" modu elektronika će prebacivati brzine na više ispod dve hiljade obrtaja i neće zazirati da se u šestom stepenu prenosa spusti i ispod 1.500 o/min ako vozite tečno i uglađeno.

Međutim, na iole jači pritisak na pedalu gasa, menjač spušta i do četiri brzine niže, obrtaji naglo skaču i automobil prosto poleće.
Nekoliko stvari nas je oduševilo. Pre svega način na koji motor dobija i gubi obrtaje.

On je "oštar" poput najboljih trkačkih atmosferskih motora, a zahvaljujući brzom gubljenju obrtaja, lako ga je i prijatno voziti. Po brzini odgovora na gas ovaj benzinac je najbolji u klasi.

Takođe i DSG menjač je munjevit i uglađen. Promene brzina naviše se gotovo i ne osete, a prilikom kočenja elektronika dodaje međugas kako bi savršeno uklopila obrtaje motora i menjača i jednako bila uglađena prilikom promene brzine naniže.
Automatika odlično radi posao u svim modovima računara, pa nije greh prepustiti joj posao čak i prilikom sportske vožnje.

Naravno, kada poželite da preuzmete stvari u svoje ruke, bilo da ste u automatskom, ili manuelnom modu, tu su tasteri na zadnjoj strani volana.

Menjač prihvata komandu gotovo trenutno.
Prtljažnik: 380/1270 l
Moramo da primetimo da je Volkswagen evoluirao svoj DSG i da uređaj u "sedmici" radi primetno bolje nego nekada u petoj generaciji.

Ono što takođe nikoga ne ostavlja ravnodušnim je zvuk motora.

Snažan, pun, kompleksan. Prilikom naglog ubrzavanja dominira snažno režanje iz usisne grane u stilu najbolje tjuniranih motora "grupe A".
Uz taj moćni metalni zvuk čuje se zviždanje turbine i šištanje prelivnog ventila. Kada krstarite konstantnom brzinom, najveći deo zvuka dolazi otpozadi, iz auspuha u vidu moćnog basa.

Prilikom promene brzina naviše iz auspuha dopire detonacija, kao kod trkačkih automobila. Naravno, sigurni smo da je ovo bila namera fabrike, a ne nusproizvod tjuniranog motora.
Zahvaljujući sposobnosti da da sve od sebe od 1.500, pa do limitera na oko 6.500 o/im, bez pauze, razmišljanja, naglašene turbo rupe, smatramo da je ovo jedan od najboljih četvorocilindričnih benzinaca koji smo ikada testirali u Beogradu.

Sportski auto nije kompletan ako mu ponašanje na putu i pre svega u krivinama nije na nivou performansi.
GTI ima spušteno oslanjanje, tvrđe opruge i amortizere u odnosu na klasičnu varijantu. Ipak, auto nije grub poput većine konkurenata.

Sve vrste neravnina se prilično dobro neutrališu i nema većih potresa putnika.

Naravno, auto jeste primetno tvrđi i življi nego obično, ali on tu živahnost ispoljava na vrlo zreo i blagi način, pa komfor u svakodnevnoj vožnji nije kompromitovan.

Adaptivni amortizeri u trenutku transformišu auto. U krivinama "utegnu" šasiju i ne dozvoljavaju previše velike pokrete karoserije.
Upravljač sa 2,1 kruga okretanja je izuzetno precizan i odlično do vozača prenosi informacije o dodiru guma sa poglogom. Zbog toga je pronalaženje limita lako i bezbedno.

Zahvaljujući diferencijalu sa mehaničkom blokadom, auto u krivini naglašeno, ali odmereno reaguje i na komande sa pedale gasa.

To konkretno znači da nije potrebno previše naglo dodati, ili oduzeti gas ako želite da mu zanesete zadnji deo, ili uterate "nos" u krivinu.
Takođe, zahvaljujući diferencijalu sa blokadom (koji dolazi uz Performance paket), Golf je u stanju da istrpi izuzetno velike bočne sile u krivini i tom prilikom da pitomo reaguje na sve greške prilikom dodavanja gasa.

Novi GTI je svakako najbolji Golf do sada i konkurentniji je u klasi nego što se to na prvi pogled može pretpostaviti.

Preporučili bismo ga bezuslovno svima koji iole vole vožnju da nije njegove cene. Testirani automobil, koji je, doduše, krcat opremom košta 41.147 evra.

GTI i Škoti

Već tradicionalno, šara na tkanini koja se koristi za presvlake sedišta u sportskom Golfu ima veze sa Škotskim dezenom.

U prethodnoj generaciji, uzorak materijala nosio je ime "džeki", a nova "šara" se zove "klark".

Takođe i naplaci imaju ime. Na testiranom autu se nalaze opcioni točkovi od 18 inča, a njihov naziv je "ostin".

Na žalost, na ručicu DSG menjača nije moguće ugraditi lopticu za golf koja se tradicionalno nalazi na menjačima svih manuelnih GTI-a.

Inače, za vozače koji vole da ručno menjaju brzine, dobra vest je da Volkswagen nije odustao od manuelnog menjača, mada su predviđanja da će veći broj vozila biti prodato sa DSG-om.

Performance paket

U Srbiji Golf GTI se prodaje samo u verziji sa Performance paketom. On donosi 10 KS jači motor, mehaničku blokadu diferencijala i veće kočne diskove sa crveno ofarbanim čeljustima.

Napred su ventilirajući diskovi prečnika 340 mm, a pozadi diskovi prečnika 310 milimetara.

Ove promene bitno transformišu karakter i vozne osobine automobila, pa čak i da ne dolazi kao standard, svakako bi smo vam predložili da ga doplatite, naročito uz činjenicu da se na nekim evropskim tržištima Performance opcija doplaćuje tek oko hiljadu evra.

Kada već pominjemo dodatnu opremu, automobil koji vam prikazujemo imao je uređaj za automatsko parkiranje, ksenonske farove sa automatskom kontrolom dugog svetla, adaptivne amortizere, navigaciju, "pri kreš" bezbednosni sistem, dodatno zatamnjena stakla i zadnja svetla.

Ova oprema uveliko je uticala na konačnu cenu automobila.

Detaljno podešavanje automobila

Primerak koji smo vozili poseduje i opcione adaptivne amortizere, pa se ponašanje automobila može podestiti da do tančina odgovara vašem ukusu.

Možete podešavati tvrdoću amortizera, odziv pedale gasa, nivo servo asistencije volana, način rada klima uređaja, kao i način rada automatskog menjača.
Ako ne želite da se previše bavite tehnikom, ili jednosavno nemate vremena, fabrika je programirala pet modova: komfor, normal, sport, eko i individual.

Zaista se osećaju bitne promene u karakteru i ponašanju automobila između svakog od ponuđenih režima, pa je naša preporuka da koristite ovu opciju u zavisnosti od stila vožnje i puta po kojem vozite.

Diferencijal glavu čuva

Možda je najbitniji i najzanimljiviji dodatak Performance paketa diferencijal sa elektronski kontrolisanom mehaničkom blokadom.

Standardni GTI ima simulaciju blokade diferencijala koja se postiže korišćenjem kočnica na prednjim točkovima.

Mehanička blokada je ipak mnogo efikasnija i progresivnija. Haldeks kvalčilo se sastoji on nekoliko lamela u ulju, a njihov rad kontroliše elektronika pomoću higrauličnog sistema i varira stepen blokate tako da maksimalno iskoristi trakciju oba prednja točka.

Kada već pominjemo mehaniku, želimo da naglasimo da novi GTI ima i novu progresivnu letvu volana sa 2,1 krugom okretaja od kraja do kraja.

Do otprilike četvrtine okretaja, upravljač je relativno posredan, kako bi se izbeglo nervozno ponašanje automobila na pravcu. Kada još smotate upravljač, letva postaje neposrednija, kako bi se obezbedio sportskiji osećaj u vožnji.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Volkswagen Golf GTI Performance
zapremina motora 1984 ccm
snaga 169 kW (230KS) pri 4700-6200 o/min
obrtni moment 350 Nm pri 1500-4600 o/min
menjač sekvencijalni šestostepeni
dimenzije (d/š/v) 4268/1790/1466 mm
međuos. rastojanje 2631 mm
prtljažnik 380/1270 l
rezervoar 50 l
pneumatici 225/40 R 18
maksimalna brzina 248 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 6,4 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 5,4/6,4/8,1 l/100 km
emisija CO2 124 g/km
Oprema

Standard: ABS, ESP, ASR, start/stop sistem, alu felne prečnika 17 inča, ektrohromatski retrovizor, multifunkcionalni kožni volan, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, vazdušni jastuk za kolena vozača, senzor za kišu, tempomat, svetla za maglu, parking senzori, audio uređaj sa 2 SD kartice i USB priključkom, dvozonski klima uređaj

Opcija: metalik boja, el. preklapanje retrovizora, ksenonski farovi sa kontrolom dugog svetla, navigacija, pri-kreš sistem, naplaci od 18 inča, adaptivno oslanjanje, automatsko parkiranje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: