Kratka vožnja: Honda CR-V 1.6 i-DTEC Comfort

Ljubitelji dizelaša i Honde CR-V konačno mogu da uživaju u veoma niskoj potrošnji ali i pristupačnoj registraciji. Novi motor zapremine 1.6 litara odskora je, osim u modelu Civic, dostupan i u ovom SUV vozilu. Izmerena potrošnja u gradu je bila pravo iznenađenje.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 05.10.2014.

18:08

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Nedostatak Honde CR-V do nedavno je bio taj što se izbor dizelaša svodio samo na 2.2 litarski motor.

Samim tim, troškovi registracije za njega su dosta nepovoljniji, a to je i glavna prepreka za dalju prodaju kao polovnjaka.

Na svu sreću, Honda je brzo reagovala, tako da je potpuno novi 1.6 dizelaš, odmah nakon Civica, svoje mesto našao i u modelu CR-V.

Čekanje dizel motora manje zapremine se isplatilo. Novi agregat postiže 120 konjskih snaga, što ga ne svrstava među najjače ali, sudeći po voznim karakteristikama i potrošnji, jedan je od najštedljivijih i najprijatnijih za vožnju.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4570/1820/1685 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2630 mm
Odmah da pređemo na stvar – na kratkom testu potrošnja po gradu je iznosila 5,8 l/100 km, sa umerenim ubrzanjima koja obezbeđuju tečnu vožnju.

U suštini, ovaj motor je idealan za sve one koji auto uglavnom voze po gradu a ne žele da budu inferiorni na autoputu.

Interesantno je da ima dovoljno snage i na autoputu. Tako, recimo, ako dodate gas pri 130 km/h, CR-V će odlučno povući pa preticanja možete da obavite bez straha da će vas neko iz leve kolone sustići makar se vozili i po autobanu.
Inače, pri 130 na sat Honda troši između pet i šest litara, što je zaista odličan rezultat ako se u obzir uzmu masa od preko tone i po i prilično velika čeona površina.

Moramo da pohvalimo i tih rad motora, bilo da se vozite velikim brzinama bilo da je u leru.

Još jedan plus je odlična elastičnost i pri vrlo niskim obrtajima, sa potpuno neprimetnom turbo rupom. Auto će momentalno odreagovati na komandu gasa, bez obzira na stepen prenosa.
Prenosni odnosi menjača su tipični za ovakav motor, tako da pri 60 km/h traži četvrtu.

Ukoliko vodite računa o trenutnim obrtajima i ne mrzi vas da menjate brzine, bez problema ćete dostići navedenu potrošnju, s obzirom da putni kompjuter na pravcu pri konstantnoj brzini najčešće pokazuje trenutnih tri do četiri litre na sto kilometara.

Ipak, nije nam se dopalo kako plivajući zamajac umiruje auto prilikom prebacivanja u niži stepen prenosa. Ukoliko ne dodate međugas, auto će se zaljuljati napred-nazad dva do tri puta dok se ne umiri.
Što se tiče voznih karakteristika, CR-V je SUV koji je po ponašanju na putu najsličniji putničkim automobilima.

To znači da nema prevelikog naginjanja u krivinama, a neće se ni zatresti prilikom prelaska preko većih neravnina.

Unutrašnjost je veoma prostrana, sa više mesta nego u tipičnoj limuzini D segmenta.

Čak i visoki vozači, nakon što se udobno smeste za volanom, bez problema mogu da sednu "iza sebe" na zadnje sedište, sa dovoljno mesta za glavu i kolena.
Opcioni multimedijalni ureðaj sa navigacijom, DVD plejerom i TV prijemnikom - dodatak na Comfort paket opreme
Auto sa testa je bio opremljen baznim Comfort paketom opreme koji zaista sadrži sve što je neophodno za udobnu i bezbednu vožnju.

Detaljan spisak je ispod tabele sa tehničkim karakteristikama a posebno moramo da izdvojimo ESP sa kontrolom stabilnosti prikolice, pomoć pri kretanju uzbrdo, alu-felne "sedamnaestice", tempomat, USB priključak, komande radija na volanu i automatsku "klimu" sa dve zone.
Prtljažnik: 589 l
Ovako opremljena Honda CR-V sa pogonom na prednjim točkovima košta 25.900 evra, što je za 3.400 evra više u odnosu na ekvivalentnog 2.0 benzinca sa 155 KS.

U odnosu na njega, ovaj dizelaš troši oko 30 posto manje, pa je računica jasna ukoliko nameravate da prelazite veće kilometraže. Ako želite pogon na sva četiri točka, moraćete da se odlučite za benzinca ili 2.2 dizel motor.

Honda je napravila pravi potez uvođenjem 1.6 dizelaša koji je i dalje veoma retka pojava u ovoj klasi. Motor je zaista adekvatan u pogledu snage za ovakav automobil, tako da, ako se odlučite za njega, sigurno nećete zažaliti.

Kompletan cenovnik možete pogledati na sajtu Honde.

Povoljno redovno servisiranje

Honda CR-V 1.6 i-DTEC: zapremina 1597 ccm; snaga 88 kW (120 KS) pri 4000 o/min; maks. obrtni moment 300 Nm pri 2000 o/min
Za dizelaše važi pravilo da su skuplji za redovno servisiranje u odnosu na benzince. Ipak, ukupni troškovi nisu tako veliki. Na primer, prvi servis za 2.0 benzinca košta 9.217 dinara a za 1.6 dizelaša 12.415.

Rad je za nijansu skuplji a najveću razliku u ceni pravi ulje.

Drugi servis već pravi osetnu razliku u ceni – za benzinca košta 13.223 dinara a za dizelaša 23.295. U toj razlici najviše učestvuje filter za dizel gorivo sa cenom od 5.266 dinara.

Treći servis je nešto skuplji od prvog zbog polen filtera i košta 12.226 za benzinca, odnosno 15.434 za 1.6 dizelaša.

Još jedna bitna stavka je i pogonski lanac, koji je projektovan tako da prelazi velike kilometraže. Njegova zamena, u principu, nije ni predviđena, već samo kontrola na oko dvesta hiljada kilometara.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Honda CR-V 1.6 i-DTEC Comfort
zapremina motora 1597 ccm
snaga 88 kW (120 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 300 Nm pri 2000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4570/1820/1685 mm
međuos. rastojanje 2630 mm
odstojanje od tla 165 mm
prtljažnik 589 l
rezervoar 58 l
masa 1541 kg
pneumatici 225/65 R 17
maks. brzina 182 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,2 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,3/4,5/4,8 l/100 km
emisija CO2 119-124 g/km
Oprema

Standard: ESP, sistem za kontrolu stabilnosti prikolice, senzor pritiska u pneumaticima, pomoć pri kretanju uzbrdo, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, start-stop sistem, LED dnevna svetla, alu-felne 17 inča, automatski klima-uređaj sa dve zone, tempomat, el. pokretači svih prozora, prednji naslon za ruke, dve utičnice 12V, radio CD/MP3 sa četiri zvučnika, komande ozvučenja na volanu, AUX i USB priključci

Opcija: multimedijalni uređaj sa navigacijom, DVD plejerom i TV prijemnikom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: