FIAT 500L Trekking 1.6 mjet

U odnosu na standardni model, FIAT 500L Trekking donosi novi imidž zahvaljujući promenama na karoseriji, a povećan klirens i elektronska blokada diferencijala pružaju vozaču mogućnost da bezbedno siđe sa asfalta.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 10.08.2014.

14:31

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

FIAT je uspeo da na prečac osvoji brojna svetska tržišta svojim MPV modelom 500L.

Recept za uspeh je relativno jednostavan. Naime, 500L je "lajfstajl" model koji je direktno suprotstavljen dokazanim modelima u klasi, poput MINI-ja Countryman, ali po primetno nižoj ceni.

Verzija "petstotke" pod nazivom Trekking prilika je da FIAT učvrsti lajfstajl imidž svoje game modela. Ovaj automobil zamišljen je kao krosover model, multifunkcionalno vozilo koje blago koketira sa terencima.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4150/1785/1655 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2610 mm
Karoserija se od standardne verzije razlikuje po robustnijim branicima, kao i plastičnim lajsnama koje pokrivaju rubove blatobrana i pragove i imitiraju zaštitu koja se koristi kod pravih terenaca.

Takođe, rastojanje od tla, klirens, povećan je za 13 milimetara, ali se to golim okom teško može primetiti, čak i kada Trekking parkirate pored klasičnog modela.

Ipak, već ovih nekoliko detalja dovoljno je da se umonogome promeni izgled i imidž automobila, pa su nas sve vreme testa prolaznici gledali kao da prvi put u životu vide 500L.
Za imidž vozača verzija Trekking svakako nema premca. Pored očiglednih kozmetičkih izmena, ovaj automobil od standardne verzije odvaja oprema, kao i dodatak elektronske blokade diferencijala, Traction+, i M+S pneumatici na specijalnim naplacima od 17 inča.

FIAT je zamislio da Trekking ima samo jedan paket opreme, a ponudio je brojne elemente koji se mogu dokupiti.

Sam spisak opreme spada negde između verzije Nacionale i bogato opremljenog Lounge paketa kod standarnog 500L.
Tako Trekking ima elektropodizače na sva četiri prozora, audio sistem sa kolor ekranom osetljivim na dodir i Bluetooth konekcijom, kožom obložen volan i ručicu menjača, patosnice, zatamnjena zadnja stakla, aluminijumske felne od 17 inča, retrovizore u boji karoserije.

Od opreme koju deli sa verzijom Nacionale, tu su ESP, ASR, "hill holder", manuelni klima uređaj, tempomat, kargo boks, zadnja klupa podesiva po dužini, sedam vazdušnih jastuka i centralna brava sa daljinskom komandom.

Paket Lounge kod standardne verzije (od koje je Trekking skuplji za 300 evra) u svojoj opremi nudi recimo automatski dvozonski klima uređaj, stakleni panoramski krov, stočiće na naslonu prednjih sedišta kao i senzore za farove i brisače. Kod Trekkinga ove stavke treba doplatiti.
Na primer, paket koji sadrži automatski klima uređaj i senzore za kišu, kakav je imao i test auto, košta 650 evra, a fiksni panoramski krov 700 evra.

Ako želite da sebi ulepšate boravak u ovom automobilu i u mogućnosti ste da ga nakrcate opremom, preporučujemo vam recimo stakleni krov sa elektropokretanjem koji košta 1000 evra, parking senzore od 250 evra, navigaciju za koju treba izdvojiti 900 evra, kvalitetniji audio uređaj po ceni od 700 evra.

Takođe, možete dokupiti i drugačije felne od standardnih i to u dimenzijama od 16 ili 17 inča.
Kada govorimo o modelu 500L uvek treba da imamo na umu da je on nastao na povećanoj FIAT-ovoj mehaničkoj platformi B segmenta.

Upravo zbog te činjenice moramo da pohvalimo konstruktore koji su uspeli da naprave "čudo" ne samo po količini prostora u kabini i prtljažniku, već i zbog opšteg utiska koji 500L ostavlja.

Naime, njegov kvalitet, upotrebljeni materijali, dizajn, ponašanje u vožnji i atmosfera koju pruža putnicima odaju utisak mnogo većeg i ozbiljnijeg automobila.

Ogromne staklene površine čine kabinu svetlom, a uspravno vetrobransko i bočna stakla koja su dosta odmaknuta od putnika povećavaju utisak ionako prostrane kabine.

Međuosovinsko rastojanje je slično kao kod modela FIAT Bravo, a obilje prostora za putnike obezbeđeno je zahvaljujući visoko postavljenim sedištima.

Ako je za utehu onima koji ne vole ovakav način sedenja, vozačevo sedište može prilično da se spusti, a vozač može da pronađe zavaljen položaj za upravljačem. Doduše, tada se dosta gubi na predlednosti karoserije.
Napred ima mesta kao u limuzini D segmenta, pa se vozač i suvozač nikada neće sudarati laktovima, ili ramenima kao u nekom klasičnom automobilu B segmenta.

Zadnja klupa je zaista dovoljno široka da ugosti tri odrasla putnika. Prostora za noge i glavu ima više nego dovoljno za dužu komotnu vožnju.

Kritike upućujemo na konstrukciju prednjih sedišta. Površina na kojoj sedite je previše kratka i uska i usput ne pruža nikakvu potporu u krivinama. Ipak, naslon je dobro anatomski skrojen pa olakšava sedenje zahvaljujući potpori u lumbalnom delu leđa.

Takođe, ako se na suvozačevom mestu nađe visoka osoba, levim kolenom će udarati o ivicu ekscentrično postavljene široke centralne konzole.

Zadnja klupa je dosta bolja za sedenje. Zahvaljujući mogućnosti promene ugla naslona, poutnici pozadi mogu vrlo udobno da se smeste. Doduše viši putnici mogu da imaju problema sa kasetom na naslonu prednjih sedišta u koje udaraju kolenima, naročito prilikom ulaska i izlaska iz automobila.
Prtljažnik: 400 l
Prtljažnik u osnovnoj postavci zadnje klupe ima zapreminu od 400 litara, što je iznad proseka klasičnih hečbeka C segmenta.

Prostor ima pravilan oblik i lako je iskoristiti svaki deo. Ako vam zatreba više prostora, na scenu stupa "pametna" zadnja klupa.

Kabina je urađena detaljno i pažljivo, a najupadljiviji su volan koji je gotovo pravougaon i centralna konzola. Brojni pažljivo uklopljeni detalji govore nam da fabrika ima visoka očekivanja na svetskim tržištima.

Ipak, neki detalji, poput ručica iza upravljača, koje su iste kao kod Punta, i dosta tvrde plastike upozoravaju nas da se ipak nalazimo u automobiliu B segmenta. Sve u svemu, moramo da konstatujemo da je automobil urađen vrlo kvalitetno i pedantno i da ostavlja odličan utisak.
FIAT 500L Trekking 1.6 mjtd: zapremina 1598 ccm; snaga 77 kW (105 KS) pri 3750 o/min; obrtni moment 320 Nm pri 1750 o/min
FIAT ima relativno skroman izbor motora koji ugrađuje u 500L. S obzirom da auto ima masu od 1,3 tone i da ima prilično veliku čeonu površinu, benzinac od 1.4 litra i dizelaš od 1.3 litra mogu da budu nedovoljni, naročito kad automobil natovarite do kraja, ili ako imate iole sportskiji stil vožnje.

Zato smo sa nestrpljenjem iščekivali test verzije sa turbo dizel motorom od 1.6 litara koji je odnedavno dostupan i na našem tržištu.

Snaga od 105 "konja" možda ne deluje previše, ali ogromni obrtni moment od 320 Nm koji ga potkrepljuje je vrlo ubedljiv.

Kao što se i može pretpostaviti, rasterećeni motor razvija maksimanu snagu pri 3.750 obrtaja, a maksimalni obrtni moment na raspolaganju je pri samo 1.750 o/min.

Već ovi podaci nagoveštavaju da je elastičan, a mi dodajemo da je vrlo uglađen i da ravnomerno vuče u celom opsegu, već od oko 1.400 o/min.
Ručica menjača znatno je preciznija i prijatnija za upotrebu od one u koja dolazi uz 1.4 litarskom benzincu.

Automobil je prilično hitar i što je sasvim dovoljno za bezbednu vožnju. Iz mirovanja do "stotke" stiže za 12,2 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 182 km/h.

Prosečna potrošnja na kraju testa iznosila je 7,0 litara na 100 km. Pri konstantnih 120 km/h 500L troši 6,8 litara, na otvorenom putu potrošnja se kreće od 4 do 6 litara, dok u gradu potrošnja varira između 7,5 i 8,5 litara u zavisnosti od uslova saobraćaja i stila vožnje.
Ruèica ruène koènice dizajnirana kao na modelu FIAT Panda
Zahvaljujući nešto povišenoj karoseriji ogibljenje je nešto mekše.

Sa jedne strane, to je dobro, jer je komfor u vožnji još bolji nego kod klasične verzije. Sa druge strane, karoserija u krivinama se nešto više naginje.

Ipak, to nije umanjilo preciznost upravljača, pa ni vrlo visoku silu prijanjanja. Ovaj 500L je vrlo prijatan za vožnju i vozaču pruža dozu sigurnosti kada se upusti u bržu vožnju.

Trekking je vrlo poželjna varijanta FIAT-a 500L koja pored puno prostora i upotrebljivosti svom vlasniku donosi i imidž i nešto malo terenskih sposobnosti.

Automobil koji smo vam prikazali košta 18.500 evra sa svom dodatnom opremom i uračunatom subvencijom od 3 hiljade evra.

Inače Trekking sa benznskim motorom od 1.4 litra može da se nabavi već za 13.900 evra.
Traction Control dugme nalazi se iza ruèice menjaèa
Na početku smo pomenuli da je Trekking zamišljen tako da sa njim možete da se upustite u terensku vožnju.

Zbog toga kao serijska oprema stižu M+S pneumatici, klirens je povećan za 13 milimetara, a tu je i elektronska blokada diferencijala.

Ovo će vam svakako pomoći da lakše stignete do vikendice, mesta za pecanje, ili roštilj, ali svakako nije poziv na iole ozbiljniju of roud vožnju.

Nešto povećano rastojanje od zemlje dobro će vam doći prilikom penjanja na ivičnjake u gradu, s tim što morate da povedete računa o felnama na kojima su prilično niskoprofilne gume.

Elektronska blokada radi na taj način da sistem detektuje proklizavanje i koči točak koji se obrće u prazno kako bi se snaga prebacila na drugi, koji ima više trakcije.

Inače, u svakodevnoj vožnji asfaltom ovaj sistem nije aktivan i ne utiče na ponašanje automobila. Naprotiv, čak i kada ste na terenu, ako vam zatreba morate ga aktivirate pomoću tastera iza ručice menjača.

Lako se prilagođava

Veliku upotrebljivost automobilu daje zadnja klupa. Ona je podeljena u odnosu 60:40 i svaki deo zasebno može da se pomera po dužini.

Ako oba dela pomerite maksimalno u napred dobićete još stotinak litara prostora, a pri tome će ostati prostora za kolena putnika prosečne visine. Pored toga, možete prekolopiti naslon klupe, pri čemu dobijate potpuno ravan pod prtljažnika.

Konačno, celu preklopljeno klupu možete uspraviti uz naslon prednjih sedišta i tako dobiti prostor za visoke i kabaste predmete.

Kada je zadnja klupa na mestu, prtljažnik ima veliku zapreminu zbog svoje visine. Da bi vam olakšala da iskoristite svaki kutak prostora, fabirka je napravila pregradu koja može da se postavi na samo dno, ali i na sredinu prostora, čime je prtljažnik podeljen po visini.

U prtljažniku se nalaze i praktične otvorene pregrade, ali i mrežica za sitnice.

Lepota je u boji

Atraktivna "bikolore" šema kakvu ima automobil koji vam prikazujemo dobija se uz doplatu od 700 evra i svakako vam je preporučujemo.

Inače, fabrika nudi kombinaciju belog ili crnog krova uz pastelne, ili metalik boje.

Kabina je takođe u bikolore crno-beloj šemi, s time što se ovakva kombinacija ne doplaćuje dodatno.

Atraktivni beli kožni ulošci na ivicama sedišta i oblogama vrata pomažu da se razbije monotonija u kabini i postigne doza glamura.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. FIAT 500L Trekking 1.6 mjtd
motor 4 cilindra
zapremina 1598 ccm
snaga 77 kW (105 KS) pri 3750 o/min
maks. obrtni moment 320 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
Dimenzije (d/š/v) 4150/1785/1655 mm
međuos. rastojanje 2610 mm
prtljažnik 400 l
rezervoar 45 l
pneumatici 225/45 R 17
masa 1260 kg
maks. brzina 182 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,3 s
potrošnja (grad/otv.put/kombinovano) 5,4/3,9/4,5 l/100 km
emisija CO2 117 g/km
Oprema

Standard: ESP, ASR, MSR, pomoć pri kretanju uzbrdo, prednji i bočni vazdušni jastuci, bočne vazdušne zavese, manuelni klima uređaj, el. pokretači svih prozora i retrovizora, audio uređaj, tempomat, alu felne od 17 inča, M+S gume, Traction+, kožni volan i ručica menjača, patosnice, svetla za maglu.

Opcije: automatski klima uređaj, senzori farova i brisača, bi-kolore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: