Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 Laureate

Zamišljen za zemlje u razvoju, više nego uspešan pokazao se i u najbogatijim tržištima, poput Švajcarske i Nemačke. Nedavno osveženje doneo je malo promenjen izgled i bitno poboljšanu opremu, komfor i opštu vrednost automobila.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 13.07.2014.

13:02

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Dacia je pre četiri godine osvojila automobilsko tržište na juriš. Oružje koje su koristili bio je SUV Duster.

Ovo je auto koji bez ikakve zadrške nudi najviše za uloženi novac. Tu pre svega mislimo na relativno prostranu kabinu, veoma veliki prtljažnik, vrlo dobar komfor, naročito na lošim putevima, i proverenu mehaniku.

Neočekivano, tu je i vrlo dobar imidž. Krosover i SUV automobili su vrlo popularni poslednjih godina, pa je Duster svojim robusnim, gotovo agresivnim nastupom oduševio kupce širom planete.
Dacia Duster 4x4 1.5 dCi: zapremina 1461 ccm; snaga 80 kW (109 KS) pri 4000 o/min; obrtni moment 240 Nm pri 1750 o/min
Pomenuli smo cenu. Duster se svakako ne takmiči za titulu najjeftinijeg automobila u ponudi.

Ipak, za nešto manje od deset hiljada evra možete da nabavite auto sa baznom opremom, dakle bez klima uređaja. Već za 11.700 evra dobija se auto sa klima uređajem i količinom opreme koja je više nego dovoljna za komfornu vožnju.

Najjeftiniji dizelaš košta 13.360 evra, a najskuplja verzija, sa dizel motorom, pogonom na svim točkovima i Laureate opremom, kakav vam i prikazujemo, košta 16.660 evra. Za ono što automobil nudi, ove cene su vrlo povoljne.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4315/1822/1625 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2673 mm
Prilikom nedavne restilizacije, Renault nije želeo da spušta cenu, već je Duster učvrstio na tržištu podižući mu vrednost dodavanjem opreme i poboljšanjem vozačevog ugođaja u vožnji.

Na prvi pogled sitnice donose velike izmene u odnosu na stari model.
Pre svega tu je komandna tabla koja je dobila pregršt otvorenih i zatvorenih pregada, čime je auto postao mnogo praktičniji.

Takođe, komande električnih pokretača prednjih prozora sada se nalaze tamo gde i treba da budu, na vratima, pod prstima leve ruke vozača.

Dodajemo i to da vozačev prozor ima automatiku i za podizanje i za spuštanje, što je vrlo bitna funkcija.
Tu je i (opcioni) tempomat sa tasterima smeštenim na točku upravljača, kao i veliki multimedijalni i navigacioni uređaj sa kolor ekranom osetljivim na dodir i komandama kraj volana.

U redu, ovaj sistem se ne nalazi u standardnom paketu opreme, međutim s obzirom da je doplata za njega svega 390 evra, smatramo da ga prilikom nabavke vozila nikako ne treba zaobići.
Položaj za upravljačem, kvalitet sedišta i ergonomija je slična kao kod manjih modela kompanije Dacia.

To znači da položaj za upravljačem nije idealan, ali nije naporan pa je lako navići se na njega.
Sedišta su tanka i mekana, pa ne pružaju previše potpore, ali su dovoljno udobna i za duža putovanja.

Zvučna izolacija je nešto lošija nego kod skupljih SUV-ova, pa zveckanje hladnog dizelaša itekako dolazi do putnika u kabini.

Ako je za utehu, motor se dosta umiri i utiša kada se zagreje, a buka vazduha na auto putu nije prevelika.
Duster je očigledno konstruisan po staroj školi, ali na svu sreću to u ovom slučaju nije mana, naprotiv.

Ogibljenje je mekano, ali odlično kontroliše pokrete karoserije, tako da je auto iznenađujuće upravljiv i ima vrlo velike limite prijanjanja u krivini.

Pri tome, ovo je jedan od najudobnijih SUV-ova na tržištu, čak i u društvu onih desetak puta skupljih sa vazdušnim ogibljenjem.

Lako ćete se navići čak i na prilično nekomunikativni i posredni volan. Što se tiče zadovoljstva u vožnju Duster se iznenađujuće visoko rangira.
Kupce koji prelaze veću kilometražu svakako će zanimati varijanta sa dizel motorom, mada napominjemo da uz doplatu od 700 evra možete dobiti benzinac sa fabrički ugrađenim gasnim (LPG) uređajem koji je još ekonomičniji.

Naime, 4x4 pogon i šestostepeni menjač sa kratkim stepenima prenosa koji dolazi uz njega "krivci" su što test završavamo prosekom od 7,5 litara.

Interesantno je da potrošnja vrlo malo varira bez obzira da li vozite u gradu, ili na otvorenom putu.
Prtljažnik: 443 l
Sa poboljšanim spiskom opreme, obiljem prostora i odličnim "karakterom", Dacia Duster nameće se kao odlična kupovina, bez obzira da li ga kupujete kao auto za porodicu, posao, ili kao "radnu mazgu" za teške terene.

Kompletan cenovnik možete pogledti na zvaničnom Dacia sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Dacia Duster 4x4 1.5 dCi Laureate
motor euro 5
zapremina 1461 ccm
snaga 80 kW (109 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 240 Nm pri 1750 o/min
menjač 6 stepeni manuelni
dimenzije (v/š/d) 4315/1822/1625 mm
međuosovinsko rastojanje 2673 mm
zapremina rezervoara 50 l
zapremina prtljažnika 443 l
masa 1294 kg
maksimalna brzina 168 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,5 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 5,3/5,6/6,5 l/100 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: